Vârful Omu, zeul de piatră cu chip de dac
Vârful Omu, al unsprezecelea clasat printre vârfurile muntoase înalte ale țării, este situat în Masivul Bucegi, la o altitudine de aproximativ 2.507 metri, fiind vizibil de pe Creasta Pietrei Craiului, precum și de pe Valea Prahovei.
Istoric și informații geografice
Parte din Masivul Bucegi, Vârful Omu se află în extremitatea de est a Carpaților Meridionali, între Valea Prahovei, Culoarul Branului și Valea Ialomiței. Despre forma masivului muntos se poate spune că se prezintă ca o cetate naturală, ce poate fi considerată a fi suspendată pe abrupturi puternice, ce pot fi comparate oricând cu pilonii de susținere a cetății, la o înălțime de până la 2.000 de metri.
În zona vârfului sunt întâlnite ramurile principale ale Bucegilor, de unde se deprind și cele mai abrupte culmi. Temperatura medie anuală ce poate fi resimțită pe Vârful Omu oscilează între 0 și 2 grade, un aspect climatic caracteristic mediului alpin.
Cât despre flora prezentă în zonă, pot fi observate păduri de conifere și foioase, în timp ce la altitudinile foarte mari stau întinse pajiștile alpine. Fauna specifică Vârfului Omu este reprezentată de capra neagră, acvila de munte și cocoșul de munte, cele mai des întâlnite fiind cele ca ursul brun, căprioara, veverița și mistrețul. Apele reci și limpezi precum cristalul sunt populate, la rândul lor, cu specii de mreană, clean și patrav.
Traseul turistic către Vârful Omu
Cu direcția către Vârful Omu, traseul turistic începe din Bușteni, urmărind marcajul de triunghi albastru către Gura Diham și o idee mai sus de Cabana Dihama. Se continuă către Cabana Malaiesti, pe traseul Tache Ionescu, ce dezvăluie privirii un tablou copleșitor. De aici se continuă pe poteca de vară, o altă variantă fiind drumul prin Hornul Mare. După aproximativ patru ore, se ajunge la Vârful Omu, unde se poate poposi preț de câteva momente, pentru odihnă și hrană. De aici se poate coborâ pentru a vizita Babele, făcând ocol la Crucea Caraiman, apoi pe la Padina, de unde se continuă cu coborârea, până în Sinaia.
O altă variantă este drumul din Sinaia până la Cabana Piatra Arsă, continuând pe la Cabana Babele, până la vârful Omu. Posibilităţile de cazare nu sunt o problemă, pe parcursul traseului fiind răsfirate suficiențe cabane, precum: Cabana Diham, Cabana Mălăiești, Cabana Caraiman, Cabana Babele, Cabana Padina, etc.
Important de știut pentru cei care o iau la pas către Vârful Omu este că dificultatea sporită a traseului cere un echipament pe măsură. Astfel, recomandarea salvamontiștilor este ca întotdeauna aventurierul să fie echipat adecvat, cu bocanci de munte, în scopul de a proteja cât mai bine gleznele, baște de drumeție, haine groase, pastile pentru dureri musculare sau alergii, apă și feșe pentru pansat, fiecare dintre obiecte fiind ambalate în pungi de plastic bine sigilate.
Obiective turistice de vizitat
Pe Vârful Omu se află cabana omonimă, Cabana Omu, ca de altfel și stația meteorologică, zona fiind considerată cel mai înalt loc din țara populat în pemanenta. Cabana Omu beneficiază de 30 de locuri de dormit, bufet permanent și curent electric limitat, fiind extrem de apreciată de turiștii sosiți să admire incredibila panoramă a înălțimilor de pe vârf.
Cât despre obiectivele turistice pregătite să primească vizitatori, acestea sunt: Crucea Caraiman, Tache Ionescu, Babele, Sfinxul, Cheile Tătarului, Lacul Bolboci și Peștera Ialomicioara.