Parcul Herăstrău – oaza de relaxare preferată din inima Bucureștiului

Cei care au trecere prin București nu pot rata o plimbare prin cel mai mare parc al capitalei, situat în zona de nord a orașului. Construit în 1936, pe malurile Lacului Herăstrău, Parcul Herăstrău are o suprafața de 187 hectare.

Parcul Herăstrău din București

Parcul Herăstrău din București

Inițial o zonă mlăștinoasă, zonă pe care se află în prezent parcul, a fost gândită și amenajată de cei mai pricepuți arhitecți, ca Ernest Pinard și Rebhun, partea peisagistică fiind lăsată în grija arhitectului Fr. Rebhun, în timp ce aleile au fost proiectate de Octav Dobrescu, un respectat  arhitect român. Inițial numit Parcul Național Carol al doilea, acesta a fost schimbat odată cu venirea comunismului, devenit Parcul V.I. Stalin, urmând ca abia în 1948, să primească denumirea de Parcul Herăstrău.

parcul-herastrau-2

Parcul Herastrau

Odată cu înființarea parcului, în 1936, ia naștere și Muzeul Satului ‘’Dimitrie Gusti’’, primul muzeu etnografic în aer liber, din lume, o capodoperă sub forma unei sinteze a satelor din țara. Amenajat între 1936-1939, Parcul Herăstrău deține o vegetație arboricolă de plopi, arțari, sălcii, tei și frasini, alcătuind un peisaj nemaipomenit, în ciuda aglomerației urbane. În parc se găsesc și specii de arbori protejați, ca stejarul lui Tagore și cireșii floriferi din Grădina Japoneză. O vizită în Parcul Herăstrău reprezintă ocazia ideală de a vizita teatrul de vară, de relaxare la terasele și restaurantele amenajate, cât și o șansă de a vizita pavilioanele de expoziții.

DSC_0314

Arbori Parcul Herastrau

Fauna parcului, compusă din diverse specii de păsări, fac din această zonă o adevărată încantare pentru auz, ‘’participantii’’ la sunetul fermecător fiind mierlele, cintezele, coțofenele, porumbeii și pitigoii, în peisajul faunistic alăturându-se și grațioasele veverițe. Nu demult, zona Insulei Trandafirilor a început să fie populată de păsări exotice de o frumusețe rară, aici fiind incluse păuni, lebede, rațe caroline, gâște călifar alb, gâște călifar roșu, gâște de Nil, rațe cu ciuf, gâște canadiene cu gât roșu, gâște Magellan și rațe mandarin.

07_parcul_herastrau

Lacul Herastrau

Zona de agrement a parcului este și ea populată din plin, datorită posibilității de practicare a sporturilor nautice și navigație, Lacul Herăstrău fiind dotat cu șalupe, vaporașe și hidrobiciclete. La mare căutare sunt și punctele de atracție deosebite și în permanență aglomerate, obiective ale parcului, că Zona Exploforă, întinsă pe o suprafață de 15 hectare, Insula Trandafirilor, compusă dintr-o axă care deschide drumul către Muzeul Satului și o a doua axă ce face legătura cu restul parcului, Grădina Japoneză, care în 1998, a fost amenajată cu ajutorul Ambasadei Japoniei în România și Fundației Comemorative a Expoziției Mondiale Japoneze. De vizitat în Parcul Herăstrău este și ‘’Aleea Cariatidelor’’, de Constantin Baraschi, lansată în cadrul sărbătorii ‘’Lunii Bucureștilor’’, din 1939, transpunerea, în acel moment, a unui element clasic grecesc în stil românesc (țăranca română) făcând pur și simplu senzație printre cunoscători.

image-2011-08-12-9772064-70-vaporasul-herastrau

Cu vaporul pe Lacul Herastrau

Pe lângă sporturile deja menționate, Skate Park, din incinta Parcului Herăstrău, reprezintă locul preferat de întâlnire a rollerilor din București. Ținându-se în mare parte cont și de arhitectura parcului, partea destinată sportului și distracțiilor a fost cu minuțiozitate elaborate, astfel încât să existe un echilibru armonios între cadrul natural și partea proiectată.

Dimensiunea impresionantă a parcului a permis ca acesta să fie divizat în două zone. Astfel, în prezent, Parcul Herăstrău dispune de o zonă liniștită, rezervată pentru odihnă și cultură, pentru cei care își doresc o plimbare în aer liber, cât și o zonă destinată relaxării active, caracterizată prin practicarea diferitelor sporturi și distracții.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.