Cetatea Aiudului, veche construcţie urbană

Inima orașului Aiud adăpostește încă din secolul al 14-lea un complex de arhitectură medievală, care îmbrățișează numeroase edificii, fiind considerate una dintre cele mai vechi cetăți cetăți urbane.

Cetatea-Aiudului5-700x454

Cetatea Aiudului

Situată la dreapta șoselei naționale București-Oradea, la o distanță de aproximativ 30 de kilometri de municipiul Alba Iulia și la 36 de kilometri distanță de Turda, Cetatea Aiudului, cu ziduri și turnuri de piatră, este amplasată pe o așezare daco-română, din secolul 3, deasupra căreia a fost mai apoi înălțată o fortificație de pământ. Este momentul ridicării cetății în două faze, prima având loc în secolul al 14-lea, sub forma unei biserici fortificate, în timp ce a doua fază a construcției avea să se întâmple în perioada secolelor 16-17.

Biserica-reformata-din-Aiud-700x466

Biserica Calvina

În ceea ce privește planul orizontal a Cetății Aiudului, construcția are forma unui pentagon cu lațuri inegale. Unghiurile de întâlnire ale zidurilor, cât și mijlocul lațurilor lungi ale zidurilor, sunt acompaniate de turnuri cu patru, cinci și șapte lațuri. Specifică etapei a doua de construcție, forma actuală a clădirii păstrează și elemente caracteristice primei faze, cât și ale renovărilor târzii, dovadă stând inscripțiile vechi de pe ziduri și turnuri. În ciuda dimensiunilor mici, cu un perimetru de circa 350 metri, cu o grosime de maximum 1,30 metri și înălțimi ale zidurilor de 8 metri, Cetatea Aiudului a reprezentat mijlocul ideal de apărare, în vremurile tulburi ale orașului.

Turnul-cetatii-medievale-700x1050

Turnul cetatii medievale

Dintre nouă turnuri inițiale care existau în cetate, au rămas doar opt, turnul porții de nord fiind înglobat, la porunca principelui Gabriel Bethlen, în clădirea ridicată peste curtine. Se spune că fiecare turn de aici poartă numele și, în mare parte, însemnele meșteșugărești, ale celor care se ocupau, în totalitate, de îngrijirea lor. Astfel, în Cetatea Aiudului erau recunoscute cele nouă turnuri semețe, ca Turnul măcelarilor, Turnul croitorilor, Turnul cizmarilor, Turnul blănarilor, Turnul dogarilor, Turnul olarilor, Turnul Kalendas, Turnul lăcătușilor-fierarilor și Turnul Porții. Nivelele superioara din interiorul celor nouă turnuri puteau fi parcurse prin scările interioare din lemn, ce facilitau accesul.

Interiorul-bisericii-reformate-700x464

Interiorul Bisericii Evanghelice

Zidurile cetății ascund în interior importante monumente istorice, ca Biserica Reformată- Calvină, o biserică construită în stil gotic, la sfârșitul secolului al 15-lea, considerată drept o biserică-hală cu trei nave, cu un interior modificat baroc, în care poate fi observată și astăzi absida poligonala și turnul pe vest. Biserică Reformată-Calvină este acompaniată, la rândul ei, de Biserica Evanghelică-Luterană, construită în a doua jumătate a secolului 19, ridicată pe locul în care cândva, se afla o capelă.

1309872192_19253ae5fa5c193

Palatul Voievodal

Pe latura de nord a cetății sălășluiește Palatul Voievoidal, ridicat între secolele 16-17, palat ce, în trecut, a aparținut principelui ardelean, Gabriel Bethlen (1612-1629). În incinta palatului poate fi vizitat Muzeul de istorie din Aiud. Mai mult decât atât, interiorul cetatii adăpostește și alte importante edificii, ca fosta casă a clopotarului, fosta casă parohială evanghelică, clădirea oficiului parohial și clădirea parohială, care conțin elemente de zidărie din piatră și urme de ancadramente fasonate în piatră, ce datează din secolul al 17-lea.

Programul de vizitare: zilnic, între orele 9:00-18:00

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.