Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia – Descriere, Program

Cetatea Alba Carolina din județul Alba Iulia este unul din cele mai impresionante destinații turistice istorice din Transilvania, restaurată în anul 2013 în urma unui proiect de 15 milioane de euro, fonduri europene. Cetatea Alba Iulia a fost votată drept una din cele 7 minuni ale României, și este astăzi deschisă publicului larg, fără taxă de vizitare.

Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia – Descriere, Program

Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia – Descriere, Program

Cetatea Alba Carolina – Descriere

Cetatea Alba Iulia din centrul Municipiului Alba Iulia a fost construită undeva între anii 1716-1735, pe Dealul Citadelei. Istoria ei începe cu construirea cetății dacice de la Piatra Craivii (devenită ulterior Apulum), un oraș din castrul roman. Dacă la originea ei fortificația avea rol de apărare împotriva turcilor, astăzi, cetatea Alba Iulia reprezintă un punct istoric important din țara noastră, oferind turiștilor nenumărate oportunități de vizitare și documentare.

Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia – Descriere, Program

Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia – Descriere, Program

Cetatea Albă Carolina se mai numește și Cetatea Bastionară, și a fost construită în anii 1716-1735, cu ajutorul a 20.000 de iobagi, conform indicațiilor arhitectului italian Giovanni Morando Visconti. Cetatea a fost inițial un centru militar al Transilvaniei și un depozit pentru armament. Habsburgii au redenumit orașul Karlsburg, ca omagiu adus regelui Carol al VI-lea, care a contribuit mult la dezvoltarea cetății.

Are șapte bastioane, și o formă unică de stea. Este considerată una din cele mai impresionante fortărețe de acest gen din Europa. Turiștii pot vedea și astăzi bastioanele, care s-au păstrat în întregime de-a lungul timpului. Bastionul Trinității este cel mai înalt, urmat de Bastionul Sfântul Ştefan, Bastionul Eugeniu de Savoia, Bastionul Sfântul Mihail, Bastionul Sfântul Carol, Bastionul Sfântul Capistrano și Bastionul Sfânta Elisabeta.

Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia – Descriere, Program

Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia – Descriere, Program

Cetatea Alba Carolina – Traseul Porților Cetății

Turiștii sunt invitați să descopere 4 trasee cu monumente vechi de două milenii ale cetății: Traseul celor Trei Fortificații, Traseul Eroilor Neamului, Traseul de Nord și Traseul Porţilor Cetăţii.

Pe Poarta I se intră dinspre Orșşul de Jos. Aceasta are forma unui arc de triumf cu trei deschideri, și prezintă scene din mitologia greacă și romană.

Deși a fost distrusă în timpul ridicării Obeliscului dedicat lui Horea, Cloșca și Crișan, Poarta a II-a a fost reconstituită după imaginile vechi.

Poarta a III-a este cea mai mare, cea mai frumos ornamentată, dar și cea mai importantă, fiind considerată simbolul orașului Alba Iulia. O găsim între bastioanele Sfântul Eugeniu de Savoia și Sfântul Capistrano, prin ea se face accesul în cetate.

Poarta a IV-a a fost construită în stil baroc, și prin ea se iese înspre Platoul Romanilor.

Poarta a V-a este simplă ca și arhitectură, și asigură una dintre intrările secundare în cetate.

Poarta a VI-a a fost distrusă în anul 1921, dar este în plan de reabilitare, când se va reconstitui și drumul regal pe care Regele Ferdinand I a fost primit atunci când a intrat în Cetatea Marii Uniri.

Pe poarta a VII-a treceau trupele maghiarilor în timpul asediului cetății. Această poartă a fost blocată între anii 1848-1849, fiind de curând reinclusă în circuit.

Informații pentru turiști

Program de vizitare: luni – duminică: 09-23

Preț de intrare: gratuit

Adresa: Calea Moţilor, nr. 5A, Alba Iulia, jud. Alba, tel. 0258 81 94 62 / 0372 58 64 12

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.