7 ceaiuri care mențin și “repară” oasele
Am ales pentru acest articol câteva din cele mai gustoase și eficiente ceaiuri pentru menținerea sănătății oaselor.
Au beneficii pentru întregul organism, fiind excelente pentru sănătatea cardiovasculară. Pot fi servite atât calde, cât și reci, în timpul verii.
Cuprins
Ceaiul alb
Ceaiul alb este făcut din mugurii plantei camellia sinensis (planta de ceai verde).
Conține foarte mulți antioxidanți, care acționează ca o armă puternică împotriva osteoporozei. Antioxidanții previn daunele oxidative asupra oaselor, datorate vârstei, și ajută totodată la întinerirea lor.
Ceaiul alb este de asemenea asociat cu scăderea tensiunii arteriale și prevenirea cancerului.
Proprietățile anti-cancerigene se datorează flavonoidelor numite catechine, un tip de antioxidanți care inhibă creșterea și dezvoltarea celulelor canceroase.
Ceaiul alb are efecte antibacteriene și antivirale, tot datorită bogăției de antioxidanți conținuți.
Ceaiul de hibiscus
Toate părțile plantei de hibiscus pot fi folosite pentru ceai, însă infuzia din floarea roșie de hibiscus este cea mai bună.
Petalele florilor au beneficii importante pentru oase, deoarece conțin flavonoide și antociani – antioxidanți care ajută la menținerea tinereții oaselor.
Flavonoidele sunt anti-inflamatoare, iar antocianii ușurează comunicarea dintre celule. Comunicarea intercelulară este vitală pentru procesul de reînlocuire a oaselor.
Cercetările au arătat că ceaiul de hibiscus are de asemenea efecte hipotensive puternice (scade tensiunea arterială).
Într-un studiu publicat în Jurnalul American de Hipertensiune Umană, cercetătorii au descoperit că un consum regulat de 2 ceaiuri de hibiscus pe zi are un efect pozitiv asupra hipertensiunii arteriale la persoanele cu diabet de tip 2 cu hipertensiune ușoară.
Ceaiul Rooibos
Aceste ceai roșu din Africa de Sud este de asemeni bogat în antioxidanți și mai ales în minerale esențiale pentru integritatea oaselor.
Ceaiul rooibos conține magneziu, calciu, zinc și mangan, precum și fier. Datorită conținutului scăzut de taninuri, ceaiul rooibos nu inhibă absorbția fierului.
Ceaiul rooibos conține în mod special un antioxidant puternic, numit Chysoeriol. Acesta îmbunătățește circulația și combate o enzimă care cauzează boli cardiovasculare.
Consumul acestui ceai ajută de asemenea la menținerea pielii curate și tinere, datorită conținutului de acid phenylpyretic. Acest compus reduce acneea, eczemele și psoriazisul.
Quercetina este un alt antioxidant flavonoid regăsit în ceaiul rooibos. Acesta scade nivelurile de cortizol din corp, oferind astfel protecție oaselor împotriva daunelor cauzate de stresul cronic.
Quercetina ajută totodată la reglarea tensiunii arteriale și îmbunătățește sănătatea cardiovasculară. Poate fi consumat și de persoanele cu afecțiuni respiratorii, deoarece are proprietățile antihistaminice.
Ceaiul de mușețel
Ceaiul de mușețel este renumit pentru efectele lui calmante, relaxante și somnifere ușoare.
Motivul pentru care a căpătat această reputație se datorează unui flavonoid numit apigenină, care reduce stresul și produce un efect sedativ.
Acest flavonoid menține nivelurile de cortizol, și protejează oasele de daunele hormonului de stres.
Mușețelul mai conține un antioxidant puternic, numit luteolină, care scade febra, calmează spasmele musculare și reduce tensiunea arterială mare.
Un alt beneficiu al consumului de ceai de mușețel este creșterea imunității, fiind un aliat de nădejde mai ales în sezonul rece.
Nu consumați mușețel dacă sunteți alergic la plantele din familia de margarete, sau dacă luați medicamente pentru subțierea sângelui (inclusiv aspirină)
Ceaiul verde
Consumat cu moderație, ceaiul verde poate fi inclus într-o dietă pentru menținerea sănătății oaselor.
Un studiu din 2009 a arătat că ceaiul verde conține 3 compuși care susțin creșterea oaselor și împiedică deteriorarea lor: epigallocatechin (EGC), gallocatechin (GC) și gallocatechin gallate (GCG).
Ceaiul verde ajută de asemenea sistemul cardiovascular, previne sau întârzie demența, și reduce durerea și inflamația din artrita reumatoidă.
Ceaiul de păpădie
Păpădia ne poate oferi multe beneficii în ceea ce privește sănătatea oaselor. Medicii naturiști recomandă păpădia pentru detoxifierea ficatului, un aspect important pentru întinerirea oaselor și menținerea lor.
Ceaiul făcut din rădăcinile și frunzele de păpădie conțin nutrienți importanți: vitamina C, vitamina D, magneziu, zinc și potasiu – un mineral alcalin.
Ceaiul de păpădie conține antioxidanți care restaurează oasele și reduc inflamațiile.
La fel ca în cazul mușețelului, păpădia conține anumiți compuși care subțiază sângele, numiți cumarine.
Nu consumați acest ceai dacă luați medicamente pentru subțierea sângelui, sau dacă sunteți alergici la această plantă.
Ceaiul de armurariu
Armurariul are o istorie lungă ca tonic pentru ficat. Efectele puternice de curățare a ficatului se datorează prezenței a 3 flavonoide: silibinină, silidianină și silicristin.
Acești antioxidanți poartă numele general silimarină, care protejează și repară celulele ficatului și reduce inflamația la nivelul ficatului.
Silimarina menține de asemenea nivelul de glutațion ridicat. Glutaționul este cel mai puternic antioxidant din această plantă.
Prin faptul că ajută la buna funcționare a ficatului, ceaiul de armurariu îndepărtează toxinele care pot distruge oasele.
Ceaiul Roibos cel mai bun