CEAI pentru CONSTIPAȚIA la copii (și adulți)
Copiii pot suferi adesea de episoade dese de constipație din cauza alimentației necorespunzătoare. Constipația poate fi rezultatul consumului excesiv de produse uscate, rafinate sau condimentate, precum și de alimente care nu se digeră tocmai ușor (carne, ouă, lactate grase).
Cele mai importante modificări în dieta unui copil predispus la constipație este introducerea de alimente bogate în fibre (cereale, semințe, nuci, legume, fructe, îndeosebi fructe uscate) și mărirea aportului de lichide (apă, ceaiuri, sucuri naturale).
Trebuie excluse din alimentație, cel puțin până la remedierea problemei, produsele din grâu rafinat (pâinea albă, biscuiții, pastele și alte produse de patiserie) și brânzeturile tari.
Există și cazuri în care constipația poate să apară la copiii care nu merg la timp sau în mod regulat la toaletă, din diferite pricini.
________________________
Acest ceai conține un amestec de plante aromate, bogate în fibre și alți compuși care produc un efect stimulator blând asupra intestinelor leneșe și a mișcărilor intestinale, favorizând eliminarea.
Ingrediente
• semințe de fenicul (4 lingurițe)
• semințe de psyllium (2 lingurițe)
• rădăcină mărunțită de lemn-dulce (1 linguriță)
• rădăcină mărunțită de nalbă (1 linguriță)
• scorțișoară măcinată (½ linguriță)
Preparare
Amestecați toate plantele într-un bol, apoi păstrați amestecul într-un borcănel de sticlă sau într-o pungă de hârtie.
Pentru a prepara o cană de ceai, folosiți 1-2 lingurițe de amestec de plante la 250 ml de apă clocotită. Lăsați la infuzat 30-45 de minute, apoi strecurați.
Mod de administrare
Copilul va bea câte 1/8 sau ½ cană de ceai, la masă, sau de câte ori este nevoie.
Acest ceai poate fi folosit și de către adulți, în doze mai mari, precum 1-3 căni pe zi.
Ca și în cazul copiilor, este important ca ceaiurile să fie administrate cu înghițituri mici și rare. Astfel va fi mai bine asimilat și principiile plantelor își vor exercita mai ușor efectele vindecătoare în corp.
________________________
Sursă: Rosemary Gladstar, Plante medicinale pentru sănătatea copilului tău, Ceai pentru combaterea constipației, Editura Litera, București, 2016, pp. 64-65