CANCERUL – mai puțin întâlnit la persoanele care consumă legume crucifere (varză, broccoli, conopidă)

Deși este cunoscută îndeosebi pentru efectele vindecătoare asupra leziunilor ulceroase ale stomacului, varza ne poate apăra inclusiv de înfricoșătoarea amenințare a cancerului.

De altfel, toate legumele cruciferele au proprietăți anticancerigene remarcabile. Numeroase studii au arătat că persoanele care consumă în mod regulat crucifere au un risc mai mic de cancer.

Legumele Crucifere Combat Cancerul

Biochimistul Eugen Giurgiu scrie în cartea sa dedicată cancerului că toate legumele din familia verzei (din care fac parte conopida și broccoli) ajută la distrugerea celulelor tumorale.

Compușii pe care îi conțin acționează selectiv, adică țintesc doar celulele maligne, lăsându-le pe cele sănătoase nevătămate.

Varza conține substanțe antioxidante și antiinflamatoare – vitamina A, vitamina C, tiocianați, luteină, zeaxantină, isotiocianați și sulforafan, care stimulează enzimele detoxifiante – prin care combate doi din cei mai importanți factori de risc pentru apariția cancerului: stresul oxidativ și inflamațiile cronice interne.

Acțiunea anticancerigenă a acestor legume se datorează însă în mare parte glucozinolaților. Aceștia se transformă în corp în isotiocianți și alți compuși care care au demonstrat efecte protectoare împotriva cancerului de sân, de colon, de vezică și prostată.

Unul din aceștia, numit indol-3-cabinol, stopează ciclul celular în cancerul mamar, adică împiedică înmulțirea celulelor maligne și oprește dezvoltarea bolii.

Studiile realizate pe femeile din estul Europei au arătat o incidență mai mică a cancerului mamar la femeile cu un consum ridicat de varză (4 porții pe săptămână), datorită conținutului de indoli, care cresc capacitatea corpului de a metaboliza estrogenul.

Și sulforafanul regăsit în varză și broccoli împiedică răspândirea cancerului în corp și recidivarea acestuia.

Varza conține sinigrină și glucobrasicină, alți doi compuși glucozinolați, bogați în sulf, care se transformă în alți compuși cu proprietăți anticancerigene (precum alil-isotiocianat, indol-3-carbinol și diindolilmetan).

Modul în care consumăm sau gătim varza contează foarte mult în extragerea acestor beneficii. Este de preferat ca varza să fie consumată crudă, sau cât mai aproape de starea ei naturală (fermentată, murată), pentru a păstra cât mai mulți nutrienți.

Un studiu a arătat că doar varza crudă și cea gătită scurt are efecte anticancerigene.

Putem consuma varza în salate de crudități, sub formă de suc, sau o putem găti la aburi câteva minute.

_________________________________________________________________________________________________

Bibliografie:

1. Eugen Giurgiu, Cancerul. Tratamente Naturiste, Editura TRITONIC

2. The World’s Healthiest Foods: Cabbage: http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=19

3. Mercola, The Latest About Cabbage: http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2013/08/03/cabbage.aspx

4. Natural health 365, Cabbage is a good choice for better health: http://www.naturalhealth365.com/cabbage.html/

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.