SUPA care te ridică din BOALĂ
Atunci când suntem bolnavi avem nevoie să ne hrănim sănătos, pentru a ajuta organismul să se recupereze mai ușor. Deși în aceste cazuri este mai recomandat să consumăm fructe, legume și verdețuri proaspete, atunci când ne simțim rău nu prea avem apetit pentru mâncăruri lipsite de gust.
Supele din legume combinate sunt o alegere mult mai bună din acest punct de vedere, deoarece ele pot să ne deschidă apetitul și să ne hidrateze corespunzător.
Cuprins
Supă medicinală – rețetă
Din ingredientele de mai jos iese o cratiță mare de supă, pentru 4-5 persoane, care să mănânce de două ori.
Ingrediente
• 4 morcovi
• 1 țelină mică
• 1 sfeclă roșie mică
• 2 rădăcini de păstârnac
• 1 dovlecel
• ½ varză sau broccoli
• 1 ceapă
• 2 căței de usturoi
• 2 frunze de dafin
• 1 lingură de oregano uscat
• 1 ardei iute
• 1 legătură de pătrunjel
• 1 litru de borș acru de tărâțe
• 2 litri de apă
• 1-2 linguri de ulei de măsline
• sare și piper după gust
Preparare
Curățați toate legumele de coajă (unde este cazul), și tocați-le mărunt. Morcovul, țelina, sfecla și păstârnacul pot fi date pe răzătoare, la fel și varza. Dacă folosiți broccoli, desfaceți-l buchețele cât mai mici. Ardeiul iute se toacă mărunt. Dovlecelul se taie cubulețe. Usturoiul se zdrobește fin.
Puneți uleiul la încins într-o cratiță mare. Adăugați ceapa tocată mărunt și căliți-o circa 3 minute, până devine ușor aurie. Adăugați usturoiul, țelina, morcovii și păstârnacul. Sotați-le 5 minute pe toate.
Adăugați frunzele de dafin și oregano. Amestecați și stingeți totul cu apa. Lăsați supa la foc mare până când începe să clocotească. După jumătate de oră, adăugați varza, dovlecelul și ardeiul iute. Lăsați-le să fiarbă încă 45 de minute, apoi turnați borșul. Adăugați sarea, piperul și pătrunjelul verde tocat mărunt la final. Gustați de sare și stingeți focul.
Apai, dragii mei… „cu toata dragostea „…asta nu se mai numeste SUPA , ci BORS , in toata splendoarea lui. In SUPA , nu se pune bors ! Pai, ori e SUPA, ori e BORS …ce sa mai…:)…Ba chiar as spune ca este un bors cu legume !
Fara doar si poate …cu atâtea legume…este bun…Borsul :P..Si-apoi SUPA care te scoate din BOALA …din batrâni se spune , ca este chiar SUPA de pui ( gaina ) ce-o fi ..:))
Si eu sunt de aceeasi parere !
Da asa este, dar pana la urma important este efectul.
Oricum, la atatea legume este foarte buna.
Stiam ca supa de pui sau de gaina te ajuta la boala! Supa asta, de verdeturi,mai degraba te lesina.
Pentru categoriile de bolnavi, care nu au voie carne, e balsam. Parol.
vad ca-i bors,pana la urma,nu supa…
Super
cam mult se fierbe,al dente e mai sanatos