Pietre la Rinichi (Calculi Renali) – Simptome şi Tratamente Naturiste
Pietrele la rinichi apar cel mai adesea la bărbaţi, sau la persoanele cu vârste între 30 şi 60 de ani. Calculii renali se formează în special la cei care nu beau suficiente lichide sau la cei care au deja în familie astfel de cazuri.
Ce sunt calculii renali?
Pietrele la rinichi sunt ca nişte cristale care se formează din deşeurile, sărurile şi mineralele din urină şi care se depun în interiorul rinichilor. Calculii renali pot lua diferite forme şi dimensiuni – pot fi ca un fir de nisip sau ca o minge de un diametru.
Aceste formaţiuni minerale sunt extrem de tari, şi dat fiind faptul că ele se elimină prin tractul urinar, durerea poate fi chinuitoare în cazul pietrelor mari care blochează sistemul urinar. De aici până la apariţia infecţiilor urinare sau a insuficienţei renale este un drum scurt.
Pietre la rinichi – Simptome
Pietrele la rinichi de dimensiuni mici nu creează simptome, de aceea ele trec de multe ori neobservate. Simptomele dureroase încep să apară atunci când depunerile de nisip sunt mari şi se blochează în rinichi.
– Senzaţie frecventă de urinat, deseori cu usturime sau sânge
– Dureri mari de spate, în lateralul abdomenului (dureri lombare), sau în zona pelvisului
– Greaţă, vărsături, febră, frisoane
– Lipsa apetitului
Când pietrele la rinichi sunt mari, medicul specialist poate recomanda un tratament agresiv de distrugere şi eliminarea a acestora. Calmantele pot alina durerile, dar nu pot rezolva cauza.
Tratamente naturiste pietre la rinichi (calculi renali)
___________________________________________________________________________________________
• Infuzie de frunze de pătrunjel – preparată dintr-o linguriţă de plantă la o cană cu apă. se beau câte 2-3 căni pe zi
• Decoct de rădăcină de pătrunjel – preparat din 50 g de rădăcini, fierte într-un litru de apă timp de 20 de minute. Se beau 2-3 căni pe zi, îndulcit cu miere.
• Infuzie de mătase de porumb – preparată din decoct de mătasea porumbului (o linguriţă de plantă fiartă timp la o cană cu apă), fiert timp de 2 ore. Se beau 2 căni: una înainte de micul dejun şi una seara pentru dizolvarea şi eliminarea pietrelor la rinichi.
• Infuzie de coacăze negre sau roşii – preparată din 1-2 linguriţe de fructe uscate la o cană cu apă. Se beau 2-3 căni pe zi. Se recomandă şi infuzia din 2 linguriţe de frunze de coacăze la o cană cu apă, 2-3 căni pe zi, precum şi sucul de coacăze sau coacăze proaspete.
• Ceai de pătlagină, mătase de porumb, mărar sau mentă – preparat dintr-o mână de plante uscate şi fierte într-un litru de apă. Se bea câte o jumate de pahar înainte de masă, de 3 ori pe zi.
• Suc de varză – se beau 100-200 ml de suc de varză pe parcursul unei zile pentru calmarea durerilor abdominale sau lombare. Se pot aplica şi cataplasme calde cu frunze zdrobite la nivelul rinichilor
• Sirop de migdale – preparat prin fierberea la baie de a aburi a 500 g de migdale dulci pisate, 150 g de migdale amare pisate, 750 g de zahăr şi 125 de ml de apă. Siropul se bea diluat în apă – 2-3 căni pe zi.
• Tinctură de ienupăr – se iau 20-25 de picături de tinctură diluate în 50 ml de apă, de 3 ori pe zi, maxim 4 săptămâni, pentru creşterea diurezei, eliminarea infecţiilor renale şi alinarea durerilor. Diabeticii şi femeile însărcinate nu au voie să urmeze acest tratament.
• Sucuri naturale – de morcovi şi castraveţi, de ridiche neagră (maxim 500 ml pe zi), de lămâie şi apă fierbinte.
Alimentaţia de prevenire a pietrelor la rinichi
___________________________________________________________________________________________
> Se vor evita următoarele alimente:
– Băuturi care conţin cofeină (cafea, ceai, cola,) sucuri din citrice, bere
– Ciocolată
– Legume verzi
– Suplimente de calciu sau vitamina C
– Consumul de sare
– Carnea roşie, de peşte sau pui
Aceste informaţii au scop informativ, ele nu înlocuiesc recomandarea medicului sau a personalului medical autorizat. Nu folosiţi aceste informaţii pentru auto-diagnostic sau auto-tratament.
Foarte puține date, se cunosc mult prea multe remedii în acest scop!