SINDROMUL RAYNAUD (extremităţi reci) – tratamete naturiste pentru îmbunătăţirea circulaţiei

Caracteristice aşa-numitului sindrom Raynaud sunt mâinile reci, degetele de culoare albăstruie şi senzaţia exagerată de frig, indiferent de temperatura de afară.

Ulei de Luminiţa Nopţii

Ulei de Luminiţa Nopţii

Boala Raynaud apare din cauza îngustării arterelor mici care transportă sângele la nivelul degetelor. Fluxul sangvin se micşorează, iar degetele devin dureroase, şi capătă o culoare albă sau albăstruie.

Pentru tratarea acestei boli, medicii prescriu de regulă corticosteroizi, însă aceste medicamente pot avea efecte secundare precum aritmie, apariţia acneei sau creşterea în greutate. Din aceste motive, este mult mai sigur să se apeleze la remediile naturale.

Ulei de luminiţa-nopţii

Conform unelor studii, această plantă ajută la vindecarea bolii Raynaud, datorită conţinutului mare de acid gammalinoleic. Într-un studiu, degetele persoanelor suferinde de sindrom Rayaud au fost masate cu ulei de luminiţa-nopţii. Aceştia au declarat că s-au simţit mai bine decât persoanele care au primit un remediu placebo.

Usturoi

Usturoiul îmbunătăţeşte circulaţia sângelui, este un lucru ştiut şi dovedit. Foarte mulţi adepţi ai medicinei naturiste recomandă o combinaţie dintre usturoi şi ginkgo biloba pentru tratarea bolii Raynaud. Usturoiul se poate adăuga la fiecare mâncare, sau se poate lua sub formă de capsule.

Într-un studiu de 12 săptămâni, oamenii de ştiinţă au administrat câte 800 mg de usturoi pe zi unor persoane cu claudicaţie intermitentă (arterită), care se deplasau greu. La finalul studiului, mersul acestora s-a îmbunătăţit simţitor, şi datorită îmbunătăţirii fluxului sangvin la nivelul membrelor inferioare.

Ginkgo biloba

Zeci de studii atestă capacitatea acestei plante de a ameliora circulaţia sângelui. Majoritatea cercetărilor s-au axat pe capacitatea acesteia de a îmbunătăţi circulaţia de la nivelul creierului, motiv pentru care Ginkgo biloba este astăzi prescris pe scară largă în tratamentul de recuperare după un accident vascular cerebral şi pentru încetinirea declinului cognitiv (a activităţii mintale) asociată cu înaintarea în vârstă.

Alte studii au arătat şi efectului gingko asupra vaselor periferice. Persoanele cu tulburări grave de circulaţie periferică au simţit ameliorări semnificative după ce au luat suplimente cu Ginkgo biloba.

Capsulele sau pastilele cu Ginkgo sunt mult mai concentrate şi mai puternice decât ceaiul. Acestea se găsesc la magazinele naturiste. Se pot lua câte 60-240 mg pe zi, nu mai mult.

Ghimbir

Medicii chinezi recomandă ghimbirul pentru tratarea degerăturilor şi a afecţiunilor care presupune răcirea extremităţilor şi tulburări de circulaţie. Ghimbirul este un condiment fierbinte, care scade tensiunea arterială şi colesterolul, contribuind astfel la reglarea fluxul sangvin în tot corpul, inclusiv la nivelul degetelor.

Muştar

Plasturii cu muştar aplicaţi pe piele sunt remedii rubefiante (produc înroşirea pielii), care dau o senzaţie de încălzire şi furnicături, datorită efectului de aprovizionare locală cu sânge.

Aceşti plasturi se pot prepara în casă. Amestecaţi 120 g de seminţe de muştar cu apă caldă, suficientă cât să obţineţi o pastă. Aplicaţi-o pe degete atunci când încep să apară simptomele bolii.

Alte substanţe rubefiante sunt: cuişoarele, hreanul, urzica, uleiul de mentă şi uleiul de rozmarin.

Ardei iute

În timpurile străvechi, oamenii presărau ardei iute în încălţăminte, pentru a se încălzi la picioare pe timpul iernii. Cei care suferă de sindromul Raynaud pot dilua puţin ulei esenţial de ardei iute cu ulei vegetal, folosind soluţia rezultată la masarea degetelor afectate. Atenţie, nu duceţi mâinile la ochi, la nas sau la gură. Purtaţi mănuşi dacă aveţi la utilizarea ardeiului iute. Dacă nu aveţi de unde procura ulei de ardei iute, folosiţi o cremă sau un unguent care conţine capsaicină sau cayenne.

Citeşte mai multe despre:

1 comentariu

  1. Eu am aceasta boala si intr-adevar folosind ginko bilboa ma simt mai bine,frigul I’ll simt dar nu mai am degeraturi in zona articulatiilor.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.