Ceai calmant pentru tuse și răceală din salvie, cimbru și lămâie

Tuse, febră, congestie nazală și celelalte simptome ale unei viroze sau răceli se pot trata eficient cu acest ceai mixt. Conține un amestec din cele mai puternice plante cu proprietăți antibacteriene, antiseptice și energizante, care ne pot pune rapid pe picioare.

Ceai pentru Răceală și Tuse

Ceai pentru Răceală și Tuse

Ceai pentru tuse:  rețetă

Ingrediente

• ½ linguriță de salvie uscată
• ½ linguriță de cimbru uscat
• ¼ linguriță de coajă de lămâie
• 1 ½ cană de apă clocotită
• sucul de la ½ lămâie
• miere, după gust

Preparare

Se amestecă apa fierbinte cu plantele și coaja de lămâie, și se lasă la infuzat cu capac 5-15 minute. Se strecoară și se adaugă la final sucul de lămâie și mierea de albine. Se bea cât mai cald. Pentru a elimina pesticidele din coaja de lămâie, spălați lămâia cu oțet de mere și/sau puțin bicarbonat de sodiu.

Efecte

Foarte multe plante aromate pe care le folosim ca și condimente pentru mâncăruri pot ajuta la tratarea și prevenirea unei gripe sau răceli, datorită proprietăților antibacteriene, antiseptice, decongestionante și imunostimulatoare.

Această rețetă face parte din medicina populară, fiind folosită din vechime pentru tratarea durerilor în gât, tusei, rinoreei (curgerea nasului) și mâncărimi ale ochilor.

Salvia este cunoscută ca o plantă diaforetică, care stimulează transpirația și circulația fluidelor din corp, ajutând astfel la eliminarea toxinelor. Proprietățile expectorante ale salviei ajută la tratarea răcelilor, gripei și a afecțiunilor bronhice.

Cimbrul este o plantă bună de avut în casă, mai ales în sezonul răcelilor. Este renumit ca un expectorant puternic, care face tusea mai productivă, adică ajută la eliminarea excesului de mucus din nas, piept și plămâni. Thymol este compusul activ din cimbru care are proprietăți antimicrobiene, antifungice, antioxidante și antitusive. Ceaiul de cimbru este considerat un remediu foarte eficient pentru tusea asociată cu bronșita sau infecțiile tractului respirator superior. Pe lângă ceaiul de cimbru, se pot face și inhalații cu planta uscată, sau cu ulei esențial de cimbru (4 picături la 1 litru de apă fierbinte).

Adaosul de miere și lămâie crește și mai mult eficiența plantelor, ajutând la decongestionarea aparatului respirator și la întărirea sistemului imunitar.

Contraindicații

Diabeticii și cei care iau medicamente anticonvulsivante și sedative nu trebuie să consume preparate din salvie, deoarece pot exista interacțiuni nedorite. În ceea ce privește cimbrul, persoanele care suferă de boli de inimă, ulcer peptic sau alte boli gastrointestinale. Cei alergici la rozmarin, isop sau țelină pot fi alergici și la cimbru.  Doze prea mari de cimbru pot produce arsuri la stomac, tulburări digestive, dureri de cap sau amețeală. La unele persoane, acestea pot încetini ritmul inimii și pot accelera respirația.

Întrucât nu există suficiente studii privind siguranța utilizării salviei și cimbrului pe perioada sarcinii și alăptării, se recomandă evitarea lor în aceste situații.,

1 comentariu

  1. Este adevărat,eu am rezolvat cu această rețetă,dupa o lungă durată și după multe alte încercări.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.