Mâini reci tot timpul – cauze și remedii naturiste
Senzația de răceală constantă a mâinilor este de multe ori însoțită de furnicături, durere sau amorțeală. Pielea poate căpăta în unele cazuri o culoare violet-albăstruie. Cel mai adesea este o problemă care ține de circulația proastă a sângelui.
Mâini reci: cauze
Sindromul mâinilor și picioarelor reci poate avea foarte multe cauze, de la o tulburare a sistemului circulator, până la o disfuncție tiroidiană.
– Sindromul Raynaud
– Insuficiență circulatorie
– Boli vasculare periferice
– Ateroscleroză
– Neuropatie periferică
– Hipotiroidism
– Hipotensiune arterială
– Lipsă de fier, Vitamina D
– Hipopituitarism
– Degerături
– Consumul exagerat de alcool, cafea, tutun sau zahăr
– Diabet, obezitate
– Sendentarism
– Stres
– Tulburări digestive
– Administrarea unor medicamente pentru tiroidă
Mâini reci: remedii naturiste
Ghimbir. Ceaiul de ghimbir este excelent pentru încălzirea corpului în sezonul rece și pentru creșterea circulației sangvine. Se poate consuma și ca un elixir, ghimbir ras amestecat cu miere de albine. Acest tratament ajută inclusiv la prevenirea răcelilor și la întărirea imunității. Băile cu ceai de ghimbir încălzesc tot corpul și ajută la tratarea gripei și răcelilor.
Usturoi. Datorită efectului vasodilatator, usturoiul stimulează circulația sângelui. Se pot consuma zilnic câte 1-2 căței pe zi, sau se poate lua tinctură de usturoi, câte 20-30 de picături pe zi, diluate cu puțină apă, cu jumătate de oră înainte de masă. Tinctura de usturoi se poate prepara și în casă, dintr-o căpățână de usturoi zdrobit, pus la macerat 5 zile în 400 ml de alcool de 70 de grade.
Hrean. Acesta se rade pe răzătoarea mare și se amestecă apoi cu făină de porumb (mălai) în cantitate dublă. Se aplică pe mâini și pe picioare sub formă de comprese. Pentru a fixa și mai bine compresele, se pot purta pe parcursul nopții mănuși și șosete groase. Acest procedeu se poate repeta mai multe nopți.
Elixir din plante. Se pun 100 g de vâsc, 200 g de usturoi zdrobit și 200 ml de suc de ceapă la macerat în 2 litri de vin alb și 200 g de miere de albine. După 2 săptămâni, se strecoară și se păstrează în sticle. Se consumă câte 50 ml de preparat, de 2 ori pe zi (dimineața și seara).
Cura cu oțet și mire. Se pun 1-2 linguri de oțet de mere și 1 linguriță de miere de albine într-un pahar cu apă caldă și se bea doar dimineața, sau de 3 ori pe zi. Această cură se face 15 zile.
Ceai mixt. Se amestecă următoarele plante în cantități egale: salvie, urzică, busuioc, isop, mentă și cimbru. Se ia o linguriță de amestec și se pune la infuzat într-o cană de apă clocotită 10 minute. se beau câte 2 căni pe zi.
Suc de morcov și țelină. Se rade 1 kg de morcov și 1 kg de țelină pe răzătoarea mare, și se pun într-un borcan mare de sticlă. Peste legumele rase se toarnă 3 litri de apă. se pune capacul și se lasă 5 zile la macerat. După acest interval, se strecoară sucul rezultat, și se păstrează în sticle. Se beau câte 100 ml de suc, de 3 ori pe zi. Se fac cure de 10 zile, cu o pauză de 30 de zile între ele.
Ceai de păpădie. Se bea câte 1 cană de ceai de rădăcină și frunze de păpădie, de 3 ori pe zi, înainte de masă.
Ceai de anghinare. Se beau câte 3 căni de ceai pe zi, între mese.
Băi cu pelin. Se prepară o infuzie de 15 minute din 2 lingurițe de pelin, 2 lingurițe de mentă și 2 litri de apă. Se strecoară și se pune într-un lighean cu apă clocotită. Se țin mâinile și picioarele în această soluție, 30 de minute. Aceste băi se fac 5 zile consecutiv.