Femeile care petrec mai mult timp în natură trăiesc mai mult

Ies în natură pentru a mă liniști și vindeca și pentru a-mi pune simțurile în ordine, spunea naturalistul american John Burroughs.

Ar putea oare autoritățile publice să îmbunătățească starea de sănătatea a locuitorilor plantei prin construirea mai multor spații verzi? O analiză din anul 2016 a arătat că femeile care trăiesc în zone cu niveluri mai mari de vegetație au rate mai mici de mortalitate.

Petrecerea timpului in natura

Cercetătorii de la Școala de Medicină Publică de la Harvard a efectuat un studiu național pe circa 100.000 de femei participante la studiul Nurse’s Health Study.

Femeile care își aveau reședința în zone cu cel mai mare nivel de verdeață pe o distanță de 250 de metri în apropierea casei aveau rate de deces cu 12% mai mici, comparativ cu femeile ale căror case se aflau în zonele cu cel mai mic nivel de verdeață.

Mai precis, s-a observat o rată cu 13% mai mică a mortalității din cauza cancerului, cu 35% mai mică a mortalității din cauza afecțiunilor căilor respiratorii inferioare și cu 41% mai mică a mortalității din cauza bolilor renale la femeile viețuitoare în zonele cu cea mai multă verdeață.

Oamenii de știință au încercat să descopere modul în care spațiile verzi exercită un efect protector împotriva decesului. Au descoperit mai mulți factori responsabili în acest sens:

– rate mai mici de depresie
angajament social mai mare
– niveluri crescute de activitate fizică
– nivel mai mic de poluare

Este evidentă că persoanele care trăiesc în zone cu verdeață au un contact mai mare cu natura și ies mai mult în aer liber. De aceea ratele de depresie sunt mai mici în cazul lor. Expunerea la lumina soarelui ajută la producția de vitamina D. Iar deficitul de această vitamină a fost asociată cu depresia.

Petrecerea timpul cu prietenii și participarea la activități sociale au fost de asemenea influențate de existența mai multor spații verzi în apropierea casei. Aceste activități reduc sentimentul de singurătate și depresie. Natura induce o stare de bine. Studiile au arătat că inclusiv imaginile din natură îmbunătățesc dispoziția.

Totodată, mișcarea fizică poate fi considerată un adevărat medicament tonic, atât pentru corp, cât și pentru minte. Cu cât mai activă este o persoană, cu atât mai sănătoasă este. Spațiile verzi invită la plimbări mai multe, mers pe bicicletă, alergare, lucru în grădină, activități care mențin tonusul fizic și psihic la un nivel ridicat.

Cei care trăiesc printre plante, copaci, iarbă și flori au parte de un mediu mai curat, mai puțin poluat și mai prielnic sănătății decât cei de la oraș care nu au păduri, parcuri sau copaci prin apropiere. Plantele reduc nivelul de dioxid de azot și de particule în suspensie, care scad nivelul de poluare.

În studiul citat mai sus, decesele din cauza bolilor respiratorii au fost mai mici cu o treime la femeile care locuiau în case cu vegetație mai multă împrejur. Inspirarea de aer curat este asigurat de plante, care contribuie la purificarea aerului.

Sursă: Elizabeth Pegg Frates, Time spent in “green” places linked with longer life in women: https://www.health.harvard.edu/blog/time-spent-green-places-linked-longer-life-women-2017030911152

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.