CAFEAUA scade riscul de CANCER COLORECTAL (studii)

Articol scris de Ana-Maria Postolache

Potrivit statisticilor curente, cancerul pulmonar produce cele mai multe decese din cauza cancerului a nivel mondial, iar pe locul al doilea se află cancerul colorectal, care îi afectează atât la bărbați, cât și pe femei.

În cele mai multe cazuri – 60-80%, mutațiile ADN care au loc în cancerul colorectal se dobândesc și nu sunt moștenite genetic. Restul de 20-40% de cazuri sunt persoane cu membri ai familiei care au această boală.

Dieta este un factor de risc cu o mare influență în dezvoltarea acestui tip de cancer. Se estimează că modificarea obiceiurilor alimentare ar putea reduce incidența cancerului colorectal cu aproape 70%. Există în mod deosebit o corelație între consumul mare de grăsimi animale, carne roșie și carne procesată și incidența cancerului colorectal.

Carnea procesată conține compuși NOCs cu potențial cancerigen la oameni. Gătirea cărnii la temperaturi mari generează de asemenea substanțe (amine heterociclice și hidrocarburi aromatice policiclice) cu proprietăți cancerigene.

Este bine cunoscut faptul că dietele bogate în fructe, legume și cereale integrale sunt extrem de benefice pentru sănătatea gastrointestinală și nu numai.

CAFEAUA S-A DOVEDIT BENEFICĂ ÎN COMBATEREA CANCERULUI DE COLON

Cercetările din ultimii zeci de ani au arătat o asociere benefică între cafea și longevitate, sănătatea cardiovasculară, oculară și hepatică, prevenirea cancerului, diabetului și a accidentelor vasculare cerebrale. Acest produs s-a bucurat recent de o atenție deosebită din partea cercetătorilor și datorită potențialul său de a inhiba, întârzia sau inversa procesul de carcinogeneză.

O recenzie apărută recent (2019) în International Journal of Food Properties a arătat că studiile epidemiologice și experimentale aduc dovezi cu privire la efectele chimiopreventive ale cafelei împotriva cancerului colorectal. Se pare că această băutură afectează progresia ciclului celular, proliferarea și apoptoza.

Cafeaua verde conține minerale, lipide, carbohidrați, proteine, alcaloizi (cafeină și trigonelină), acizi fenolici și acid carboxilic. Beneficiile sale se datorează în mare parte alcaloizilor, diterpenilor și acizilor clorogenici.

Metaboliții cafeinei au proprietăți antioxidante, antiproliferative și antiinflamatoare. Trigonelina inhibă eficient factorul Nrf2 – implicat în dezvoltarea cancerului și rezistența la chimioterapie și crește sensibilitatea celulelor chimiorezistente la medicamentele anticancerigene.

Studiile in vitro au arătat că doi diterpeni din cafea (cafestol și kahweol) induc apoptoza (moartea programată a) celulelor maligne și reduc înmulțirea și migrația acestora. Alte studii au arătat că acești compuși combat stresul oxidativ.

Acizii clorogenici sunt polifenoli prezenți în cantități mari în cafeaua verde, care au demonstrat activități antioxidante și anti-inflamatoare.

Un studiu realizat în Japonia a arătat că femeile care au băut 3 sau mai multe căni de cafea pe zi au avut un risc mai mic de cancer colorectal decât cele care nu au consumat deloc cafea. Efectul protector împotriva cancerului a fost mai mare la femeile aflate în perioada post-menopauză.

Un studiu prospectiv, pe 953 de pacienți cu cancer de colon în stadiul III a arătat că 4 sau mai multe căni de cafea pe zi a redus riscul de recidivare a cancerului și mortalitatea, comparativ cu non-consumatorii de cafea.

Cafeaua prăjită pare să aibă un efect mai puternic împotriva cancerului colorectal.

 

Sursă: Manuel Moreno-Ceballos, Johanna C. Arroyave, Fabian M. Cortes-Mancera & Sarah Röthlisberger, „Chemopreventive effect of coffee against colorectal cancer and hepatocellular carcinoma”, articol publicat în International Journal of Food Properties, Volume 22, 2019 – Issue 1, preluat de pe site-ul: https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/10942912.2019.1593193

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.