ADENITA (inflamarea ganglionilor limfatici) – cauze, tratament naturist
Adenita este caracterizată de inflamarea unei glande sau a unui nodul limfatic. Inflamația poate fi cauzată de un factor extern, precum bacterii, dau poate fi un simptom al unei boli mai grave.
Adenita care afectează nodulii limfatici se numește limfadenită, care la rândul ei este de două feluri: mezenterică și cervicală.
Umflarea altor glandei din corp poartă diverse nume: adenită seboreică, adenită vestibulară, dacrioadenită (glande lacrimare) sau sialadenită (glande salivare).
Limfoadenita este o formă de limfadenopatie, o afecțiune care determină mărirea sau sensibilizarea nodulilor limfatici. Poate fi cauzată de o infecție bacteriană, de o boală imunologică sau de o tumoare.
Dacă inflamația afectează un nodul limfatic de la nivelul gâtului, afecțiunea se numește adenită cervicală. Umflarea nodulilor limfatici din abdomen (din jurul apendicelui) se numește adenită mezenterică.
____________________________
Simptomele diferă în funcție de cauza și locația inflamației. Durerea, sensibilitatea, umflătura vizibilă sunt simptomele cele mai comune. Inflamațiile abdominale pot cauza diaree și vărsături.
În inflamațiile ganglionare cauzate de tumori pot să apară simptome specifice cancerului, precum greață, oboseală și scădere în greutate.
____________________________
INFLAMAȚIA GANGLIONILOR – TRATAMENT NATURIST
• Gălbenele
Se prepară o infuzie dintr-o lingură de flori și 1 litru de apă clocotită. Se lasă 30 de minute la infuzat, apoi se strecoară. Cu această infuzie se spală ganglionii umflați și porțiunile afectate.
• Păpădie
Acest tratament este valabil în perioada primăverii, când apar tulpinile proaspete de păpădie. Acestea se culeg cu tot cu flori, din zone nepoluate. Se spală și se înlătură florile, iar tulpinile se consumă ca atare, în stare crudă.
Se face o cură de 3-4 săptămâni, cu câte 10-12 tulpini de păpădie crude pe zi.
• Ulei de sunătoare
Acest leac se poate prepara în casă, din flori și boboci de sunătoare, proaspeți sau uscați. Se pun într-un borcan și se toarnă peste ei ulei de măsline (cât să acopere materialul vegetal). Se închide ermetic și se lasă la macerat vreme de 3 săptămâni, într-un loc călduros.
Uleiul de sunătoare este gata când a căpătat o culoare roșiatică. Se folosește extern, la ungerea ganglionilor inflamați.
____________________________
Surse:
1. Wise Geek, What Are the Different Types of Adenitis? https://www.wisegeek.com/what-are-the-different-types-of-adenitis.htm#didyouknowout
2. Maria Treben, Adenită – Inflamația ganglionilor, Plante din grădina Domnului, Editura Hungalibri, p. 124