PĂDURILE sunt adevărate „farmacii” ale naturii – oxigenează atmosfera, combat bacteriile, vindecă BOLI psihice și fizice

Cercetătorii finlandezi susțin că pădurile reprezintă farmacii bogate ale naturii, prin virtutea că sunt surse uriașe de plante și materiale cu potențial medicinal și nutrițional.

Incidența bolilor a crescut covârșitor în țările dezvoltate, unul din motive fiind extinderea urbanizării și stilul de viață modern, care cresc activitățile de tip sedentar și stresul mental.

Padurea – efecte benefice

Practicile care vizează domenii din lumea virtuală și înalta tehnologie sunt asociate cu un stres crescut și numeroase probleme de sănătate.

Cercetătorii recunosc valoarea terapeutică a naturii și propun exploatarea spațiilor verzi pentru creșterea nivelului de sănătate a populației moderne.

Pădurile ajută la reducerea stresului și la recuperarea din starea de oboseală atențională. Au o influență puternică în ceea ce privește restaurarea fizică și psihică a omului, dar mai ales în ceea ce privește îmbunătățirea atenției și a concentrării.

Padurea beneficii

Pădurile pot preveni afecțiunile cauzate de procese psihologice, precum stresul, și totodată pot ajuta la vindecarea depresiei și a stărilor de epuizare sau lipsă totală de energie.

Zonele verzi în general contribuie la stabilirea identității personale și comunitare, activităților sociale și a participării sociale.

Studii realizate în diferite regiuni ale lumii au arătat că spre deosebire de mediile urbane, spațiile naturale îmbunătățesc stările de spirit ale omului, măresc performanța și concentrarea.

Aerul curat pe care îl eliberează pădurile aprovizionează întreaga atmosferă cu oxigenArbori iconțin substanțe volatile cu efecte împotriva bacteriilor și germenilor. De pildă, pinul emană substanțe numite fitoncide, care combat bacilul Koch, responsabil cu apariția tuberculozei.

Natura beneficii

Rezultatele au arătat niveluri mai mici ale tensiunii arteriale, ale ritmului cardiac și ale tensiunii musculare în mediul natural decât în așezările urbane.

Pădurile de stejar îndeosebi exercită o acțiune benefică asupra bolnavilor cardiaci, datorită faptului că ajută la scăderea presiunii arteriale și îmbunătățesc oxigenarea sângelui.

Unele cercetări au arătat că desfășurarea activităților în spații verzi poate reduce simptomele de ADHD (deficit de atenție/tulburare hiperactivă) la copii.

Padure efecte

Vizitarea pădurilor poate fi un mijloc simplu de întărire a sistemului imunitar. Petrecerea timpului într-o pădure crește activitatea celulelor natural killer (NK) – celule care aparțin sistemului imun înnăscut). Această creștere s-a menținut încă 30 de zile după vizitarea pădurii.

Dat fiind că celulele NK ucid celulele tumorale prin eliberarea de proteine anticancerigene, plimbările prin pădure ar putea avea un rol în prevenirea formării și dezvoltării cancerului.

Excursiile în pădure reduc semnificativ concentrația de cortizol salivar – hormonul de stres, comparativ cu vizitele în oraș.

O altă problemă pe care o pot rezolva drumețiile prin pădure este cea a sedentarismului. Greutatea excesivă și lipsa de mișcare fizică reprezintă una din cele mai mari amenințări la adresa sănătății publice din societățile urbanizate.

Cercetările recente sugerează că spațiile verzi atractive ar putea crește motivația pentru mișcare și exerciții fizice.

 

Mișcarea în aer liber poate fi considerată un generator de beneficii la nivel fizic și psihic, indiferent de intensitatea, durata sau tipul de activitate fizică desfășurată.

De pildă, studiile au arătat că plimbările prin pădure pot reduce nivelurile de glucoză din sânge la pacienții cu diabet.

_______________________________

Omul se află într-o legătură strânsă cu natura încă de la începutul creației, întrucât Dumnezeu a plăsmuit însuși trupul său din pământ.

 

Pădurile liniștite și răcoroase, în care predomină doar sunetele naturii, ne pot ajuta să ne adunăm gândurile, să ne cercetăm lăuntric și să identificăm cauza reală a stresului sau a suferințelor noastre. Astfel putem ajunge atinge un nivel spiritual profund, foarte mult afectat de superficialitatea în care trăim astăzi.

Terapia naturii poate fi așadar o metodă premergătoare unei alte terapii, de ordin duhovnicesc: spovedania.

Spovedania este singura terapie care poate aduce tămăduirea și liniștirea completă a sufletului, a minții și a trupului, prin faptul că risipește pornirile pătimașe, grijile excesive și ispitele, curățind, limpezind, luminând și înnoind lăuntrul și mintea noastră.

_______________________________

Surse bibliografice:

1. Eeva Karjalainen, Tytti Sarjala and Hannu Raitio, Promoting human health through forests: overview and major challenges, Environmental Health Prev Med. 2010: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2793342/

2. Terapii Naturiste, Silvoterapia sau medicina naturii: http://www.terapii-naturiste.com/terapii_naturiste/balneoterapia/silvoterapia/silvoterapie.htm

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.