Cura cu TĂRÂȚE de GRÂU pentru probleme digestive, greutate excesivă, afecțiuni ale pielii, cancer sau tumori benigne
Tărâțele de grâu sunt un rezervor de nutrienți. Conțin foarte multe fibre insolubile – care lipsesc din dieta modernă, minerale, vitamine din complexul B (B1, B6, B9), vitamina E și antioxidanți (în principal compuși fenolici).
Au fost studiate pentru potențialul de a preveni diverse boli, precum obezitate, afecțiuni gastrointestinale și cardiovasculare, cancer de colon și cancer de sân.
♣ Greutate excesivă, obezitate
Se consumă câte 1 lingură (cel puțin) de pulbere de tărâțe, înainte de mesele principale ale zilei.
Odată ajunse în stomac, fibrele din tărâțe vor crește în volum și vor da senzația de sațietate, împiedicând astfel consumarea unei cantități mari de mâncare la masă.
Tărâțele reduce senzația de foame și previne supralimentarea. Totodată, acestea susțin procesele digestive și de eliminare, ajutând la tratarea obezității sau a supraponderalității.
______________________________________________________________________________________________________
♣ Indigestie, digestie dificilă
Pe lângă fibre, tărâțele de grâu conțin enzime care activează digestia și ajută la mistuirea alimentelor ingerate.
În cazul problemelor de digestie, se poate lua câte ½ linguriță de pulbere de tărâțe înainte și după mesele zilei.
Este un remediu util pentru prevenirea neplăcerilor cauzate de indigestie: balonare, flatulență, simptome de colită.
♣ Constipație și colită de putrefacție
În aceste cazuri se recomandă maceratul de tărâțe. Acesta are efecte laxative și depurative asupra intestinului. Se bea câte 1 pahar de macerat, dimineața, pe stomacul gol. Dacă boala este cronică, se va administra un pahar de macerat și seara, înainte de cină.
♣ Pietre la bilă
Tărâțele ajută atât la prevenirea, cât și la tratarea litiazei biliare. Se ia câte ½ linguriță de pulbere, înainte și după masă.
______________________________________________________________________________________________________
♣ Cancer
Consumul a unui pahar de macerat de tărâțe pe zi ajută poate un mijloc profilactic excelent pentru cancer.
Are efecte tonice, depurative și hrănitoare. conține fibre, vitamine și minerale care ajută la prevenirea mai multor tipuri de cancer: stomacal, hepatic, intestinal, rectal. Pentru prevenirea acestei maladii cumplite, se face o cură de 10 zile în fiecare lună.
♣ Chisturi, fibrom, adenofibrom
În aceste afecțiuni benigne se aplică pe locurile afectate cataplasme cu macerat de tărâțe. Se lasă să acționeze cel puțin 3 ore. După ce se îndepărtează cataplasma, se lasă pielea să se zvânte, apoi se unge cu o cremă de tătăneasă (preparată în casă sau procurată de la magazinele naturiste).
______________________________________________________________________________________________________
♣ Acnee, piele sensibilă, predispusă la alergii
Se face o cură de cel puțin 1 lună de zile cu macerat de tărâțe, administrându-se câte 1 pahar pe zi.
♣ Iritațiile pielii
Se folosesc compresele cu apă de tărâțe, rezultată în urma strecurării maceratului. Acestea se aplică de 2 ori pe zi, dimineața și seara. Se lasă să acționeze pe piele cel puțin 10 minute.
♣ Psoriazis
Pasta de tărâțe rămasă după filtrarea maceratului se întinde pe o bucată de tifon, care se împăturește și se aplică pe zonele afectate de psoriazis.
Acest procedeu se face doar o dată pe zi. Este indicat ca pe durata curei să se adopte o dietă bogată în crudități și plante are curăță sângele, precum păpădia, leurda, urzicile.
______________________________________________________________________________________________________
Cum se prepară:
Maceratul de tărâțe. Se pun 2-3 linguri de tărâțe într-un pahar cu apă și se lasă 8-10 ore la macerat, peste noapte. A doua zi se bea lichidul și se consumă și pasta sedimentată pe fundul paharului. Cura poate dura între 2 săptămâni și 2-3 luni.
Pulberea de tărâțe. Tărâțele se pun în râșnița electrică de cafea și se macină până când rezultă o pulbere fină. Praful se administrează ca atare, câte 1 linguriță înainte și după mese, sau se adaugă în salate, supe, ciorbe și alte mâncăruri.
Este utilă în dieta persoanelor care vor să slăbească sau să-și îmbunătățească digestia. Se pot face cure îndelungate, de 6-12 luni.
______________________________________________________________________________________________________
Surse bibliografice:
1. Leo Stevenson, Frankie Phillips, Kathryn O’sullivan and Jenny Walton, Wheat bran: its composition and benefits to health, a European perspective, Int J Food Sci Nutr. 2012 Dec
2. Dan Păunescu, Tărâțele de Grâu, Cerealele și Sănătatea, Terapii Naturiste, pp. 6-7: https://issuu.com/terapii-naturiste.com/docs/cerealele-si-sanatatea?layout=http%3A%2F%2Fskin.issuu.com%2Fv%2Flight%2Flayout.xml&showFlipBtn=true