30 de grame de NUCI pe zi ne pot apăra de bolile CARDIOVASCULARE, NEUROCOGNITIVE și METABOLICE (diabet, obezitate)
Consumul de nuci a fost asociat cu îmbunătățirea sănătății cardiovasculare și a funcțiilor cognitive (memoria, învățarea). Studiile recente au arătat că aceste fructe oleaginoase pot ajuta inclusiv la prevenirea diabetului.
Cercetătorii de la Universitatea La Trobe din Australia citează de asemenea rolul nucilor în profilaxia și tratamentul bolilor de inimă coronariene, a diabetului de tip 2, a unor tipuri de cancer și tulburări neurologice datorate vârstei.
Majoritatea beneficiilor lor se datorează conținutului de acizi grași polinesaturați, antioxidanților (polifenoli) și altor compuși cu efecte citotoxice.
O mână de nuci pe zi reduce tensiunea arterială în momentele de stres și de calm. Studiile au arătat că nucile stimulează funcțiile creierului și îi pot ajuta pe cei care suferă de afecțiuni neurocognitive.
____________________________________________________________________________________________________
Cercetătorii de la Harvard au investigat relația dintre consumul de nuci și incidența diabetului de tip 2 în două studii mari: studiul Nurse’s Health I și Nurse’s Health II. Această meta-analiză a fost realizată pe 135.000 de femei cu vârsta cuprinsă între 35 și 77 de ani, care au fost monotorizate timp de 10 ani.
Rezultatele (publicate în Journal of Nutrition) au arătat că femeile care au mâncat nuci de 2-3 ori pe săptămână au avut un risc mai mic de a dezvolta diabet de tip 2 cu 24%. 1-3 porții de nuci pe lună au fost asociate cu un risc mai mic cu 4% și 1 porție pe săptămână cu un risc mai mic cu 13%.
____________________________________________________________________________________________________
Un alt studiu, realizat de cercetătorii de la Universitatea Wollongong din Australia a arătat că grăsimile bune din nuci îmbunătățesc parametri metabolici la persoanele cu diabet de tip 2.
Diabeticii supraponderali care au mâncat câte 30 de grame de nuci pe zi au avut reduceri semnificative ale nivelurile de insulină à jeun, comparativ cu cei care nu au consumat nuci. Aceste beneficii au fost obținute în 3 luni.
____________________________________________________________________________________________________
Deși au o densitate energetică mare, nucile nu au efecte negative asupra greutății corporale. Din contră, acestea îmbunătățesc calitatea dietei și pot ajuta la pierderea în greutate.
Nucile conțin multe fibre, proteine, și Omega-3, și cantități mari de vitamina B6, biotină, acid folic, mangan, cupru, magneziu, fosfor, calciu, zinc, fier, potasiu.
____________________________________________________________________________________________________
Surse bibliografice:
1. Prevent Disease, Walnuts Reduce Diabetes Risk By Almost 25 Percent: http://preventdisease.com/news/13/040513_Walnuts-Reduce-Diabetes-Risk-By-Almost-25-Percent.shtml
2. Hayes D, Angove MJ, Tucci J, Dennis C., Walnuts (Juglans regia) Chemical Composition and Research in Human Health, Crit Rev Food Sci Nutr. 2016 Jun: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25747270
3. Tapsell LC, Batterham MJ, Teuss G, Tan SY, Dalton S, Quick CJ, Gillen LJ, Charlton KE., Long-term effects of increased dietary polyunsaturated fat from walnuts on metabolic parameters in type II diabetes, Eur J Clin Nutr. 2009 Aug;63(8):1008-15. doi: 10.1038/ejcn.2009.19. Epub 2009 Apr 8: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19352378
4. Nutrition Data Self, Nuts, walnuts, english: http://nutritiondata.self.com/facts/nut-and-seed-products/3138/2
5. The World’s Healthiest Foods, Walnuts: http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=99