Piramida alimentației ANTIINFLAMATOARE, recomandată familiei moderne – dr. Andrew Weil

De ce este importantă alimentația anti-inflamatoare? Deoarece cei mai mulți dintre noi ducem un stil de viață care favorizează apariția inflamațiilor cronice și a bolilor: expunerea la tutun (fumatul pasiv), poluarea, stresul – care afectează sistemul hormonal, dar mai ales dieta.

Atunci când inflamația persistă și se extinde ca durată și locație, ea poate deveni cauzatoare de boli.

Piramida Alimentației Antiinflamatoare

Piramida Alimentației Antiinflamatoare

Tot mai multe studii au arătat că inflamația cronică imperceptibilă din organism constituie rădăcina bolilor moderne: bolile cardiovasculare, cancerul, bolile autoimune (artrita reumatoidă, tiroidita Hashimoto, lupus) și bolile neurodegenerative (Alzheimer, Parkinson).

Dr. Weil are folosește ca model dieta mediteraneană, pe care studiile au arătat-o cea mai sănătoasă și eficientă în combaterea bolilor occidentale.

Această piramidă ne învață cum să folosim alimentele ca medicamente. Este ideală pentru întreaga familie, întrucât toate categoriile de vârstă pot folosi această dietă.

Dacă ar fi să rezum tot ce știu despre alimentație într-o singură propoziție, aceea ar fi: Încetați să mai consumați alimente rafinate și procesate! Atât de simplu este.

După cum vedem în piramida din imagine, la temelia unei alimentații sănătoase se află legumele și fructele. Dr. Weil ne sfătuiește să mâncăm fructe și legume din abundență, întrucât acestea sunt surse de fitonutrienți cu un potențial protector mare, care stimulează capacitatea de apărare a organismului nostru împotriva cancerului și a altor boli degenerative cronice.

Piramida alimentației antiinflamatoare explicată pe scurt:

– Pentru o protecție cât mai mare împotriva cancerului și a bolilor degenerative, mâncați fructe, legume și verdețuri cât mai variate, proaspete sau congelate, de toate culorile

– Reduceți consumul de alimente preparate cu făină albă sau zahăr rafinat

– Consumați mai multe cereale integrale, precum orez brun și grâu bulgur

– Consumați mai multe leguminoase, dovleac și cartofi dulci

– Gătiți pastele al dente (fragede, dar nu foarte moi), și consumați-le cu moderație

– Evitați produsele care conțin fructoză din sirop de porumb

– Reduceți consumul de proteine din carne (mai ales dacă suferiți de o boală de ficat sau rinichi, de o boală autoimună sau alergii), și înlocuiți-le cu proteine de calitate (brânză, iaurt, pește, nuci, leguminoase)

– Reduceți consumul de grăsimi saturate (margarină, carne grasă, cu piele, produse care conțin ulei de palmier)

– Folosiți uleiul de măsline ca principalul ulei pentru salate și pentru gătit

– Includeți în dietă nuci și avocado, unt de arahide, unt de migdale etc

– Ca și surse de Omega-3, consumați mai mult somon, sardine, hering, semințe de cânepă, semințe de in măcinate

– Încercați să consumați 40 de grame de fibre pe zi (fructe, fructe de pădure, leguminoase și cereale integrale)

– Mâncați cât mai des legume crucifere (varză, broccoli, conopidă), deoarece acestea au proprietăți antiinflamatoare și anticancerigene

– Beți ceai în loc de cafea

– Dacă obișnuiți să consumați alcool, beți vin roșu

– Consumați ciocolată neagră cu un conținut mare de cacao (cel puțin 70%)

Trebuie să reținem că cele mai bune alimente antiinflamatorii sunt fructele de pădure, legumele crucifere, peștele gras (bogat în acizi grași esențiali Omega-3) și ghimbirul.

Din categoria suplimentelor fac parte următorii nutrienți:

• Vitamina C (200 mg/zi)
• Vitamine E (400 UI)
• Seleniu (200 mg)
• Carotenoizi diverși (10.000-15.000 UI/zi)
• Multivitamine sau multiminerale (cu un conținut de cel puțin 400 mg de acid folic și 2.000 UI de vitamina D, fără fier), luate la masa de prânz
• Femeile ar trebui să ia calciu (nitrat de calciu, câte 500-700 mg/zi)

Surse articol:
http://www.drweil.com/drw/u/PAG00361/anti-inflammatory-food-pyramid.html
http://www.drweil.com/drw/u/ART02012/anti-inflammatory-diet

1 comentariu

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.