Din ce ne putem prepara o SALATĂ ANTI-CANCER
Foarte multe alimente sunt înzestrate de Dumnezeu cu proprietăți terapeutice puternice, “adaptate” la bolile veacului în care trăim. Ne putem reduce semnificativ riscul de cancer consumând cât mai des salate de verdețuri, legume, fructe, semințe și nuci, după gustul fiecăruia.
Cel mai ușor ne putem feri de cancer hrănindu-ne corect. Alimentația sănătoasă este un mijloc ieftin și la îndemâna tuturor de a ne proteja de bolile occidentale, cauzate în mare parte de abundență și de alimentele rafinate și pline de chimicale.
Alegeți câteva din ingredientele de mai jos pentru a vă prepara o salată anti-cancer în funcție de scopul urmărit.
♣ Spanac/salată verde
Aceste verdețuri reprezintă baza unei salate sănătoase. Sunt bogate în acid folic, o vitamină (B9) care scade riscul de cancer colorectal. Ajută de asemenea la reducerea riscului de cancer de sân, de prostată și de pancreas.
♣ Roșii
Aceste legume zemoase conțin cantități mari de licopen, un antioxidant care luptă împotriva cancerului de colon și de prostată. Roșiile adaugă culoare salatei.
♣ Ceapă, usturoi, praz
Studiile epidemiologice au arătat că consumul de legume din familia Allium – din care fac parte ceapa, usturoiul, prazul și arpagicul, este asociat cu un risc scăzut de cancer bucal, laringian, esofagian, mamar, ovarian și de prostată (cu 55-80%). Ceapa și usturoiul conțin mulți compuși organo-sulfurici care combat cancerul. Acești compuși sunt eliberați atunci când tăiem, zdrobim sau mestecăm ceapa sau usturoiul. Studiile științifice au arătat că acești compuși previn dezvoltarea cancerelor prin detoxifierea carcinogenilor, și opresc creșterea celulelor canceroase. Fitochimicalele din ceapă și usturoi sunt de asemenea anti-carcinogenici, adică împiedică alimentarea tumorilor cu sînge.
♣ Broccoli/conopidă
Legumele din familia cruciferelor (varza, broccoli, conopida, napii, muștarul) sunt renumite pentru compușii lor anti-cancer. Acestea sunt de asemenea bogate în fibre, vitamina C și beta-caroten. Consumul de broccoli și conopidă combate cancerul bucal, esofagian, laringian și stomacal. Aceste legume adaugă salatei mai multă textură.
♣ Roșii
Aceste legume zemoase conțin cantități mari de licopen, un antioxidant care luptă împotriva cancerului de colon și de prostată. Roșiile adaugă culoare salatei.
♣ Piept de pui, pește
Carnea de pui este mai sănătoasă decât carnea roșie. Studiile au arătat că aceasta din urmă crește riscul de cancer. Însă mai sănătos decât puiul este peștele: somon, macrou, ton, sardine, fructe de mare.
♣ Fasole
Boabele de fasole conțin proteine slabe, care ne pot ține sătui între mese, ajutându-ne astfel să slăbim. Consumul de fasole scade riscul de cancer mamar și colorectal. Pentru salată, puteți folosi boabe de soia sau fasole neagră.
♣ Struguri
Adăugați câteva bobițe de struguri, pentru a face salata mai dulce și mai savuroasă. Strugurii, mai ales cei roșii și negri, sunt mai puternici în combaterea bolii canceroase decât cei albi. Strugurii roșii scad riscul de cancer de colon și de sân. Salata Waldorf conține de regulă fructe, precum struguri, mere și nuci.
♣ Migdale
Pentru a face salata mai densă ca textură și mai “ronțăitoare”, presărați câteva migdale pe deasupra. Aceste fructe sunt bogate în fibre, și scad riscul cancerului de colon.
♣ Brânză
Alegeți brânză feta sau brânză de capră, deoarece au mai puține calorii.
♣ Dressing
Acesta se poate obține dintr-un amestec de ulei de măsline (1 lingură), oțet (2 lingurițe), muștar (½ linguriță), miere (¼ linguriță). Alte ingrediente opționale: iaurt, maioneză de casă, zeamă de lămâie.
♣ Alte ingrediente
– pătrunjel, rozmarin, busuioc, oregano
– sfeclă roșie
– morcovi
– țelină
– dovlecei
– ciuperci
– linte
– ardei
– portocale, grepfrut
– mere
– căpșuni, afine, zmeură, mure
– rodii
– mango
– ovăz
– semințe de in
– turmeric, ghimbir, scorțișoară, curry
– nuci, ulei de nuci
– alune
– germeni de grâu