ALIMENTELE care dau ceasul înapoi și țin BĂTRÂNEȚEA departe
Atunci când ne referim la bătrânețe, putem avea în vedere modul în care arătăm sau modul în care ne simțim, precum și durata vieții noastre biologice. Trebuie să știm că ne putem menține tinerețea fizică și spirituală cu consumând alimente cu proprietăți anti-îmbătrânire.
Avocado
Avocado este unul din primele alimente recomandate pentru încetinirea procesului de îmbătrânirii. Acidul oleic este compusul-cheie anti-îmbătrânire din avocado. Acesta are și proprietăți antioxidante care ajută la prevenirea cancerului și la prelungirea vieții. Avocado conține foarte multe grăsimi sănătoase, potasiu, fibre și alte substanțe nutritive importante pentru menținerea sănătății.
Broccoli
Compușii anti-îmbătrânire din broccoli sunt lignanii. Aceștia luptă împotriva cancerului, previn bolile de inimă, stimulează imunitatea și mențin creierul sănătos. Varza și conopida fac și ele parte din aceeași familie a cruciferelor, alături de broccoli, și împărtășesc proprietăți asemănătoare.
Castraveții
Castraveții sunt legume cu efecte hidratante profunde. h corpului bine hidratat este esențială pentru a arăta și a ne simți tineri, plini de energie. Siliciul din castraveți întărește oasele, articulațiile și țesuturile conjunctive. Un alt beneficiu al castraveților este că aceștia conțin foarte puține calorii, care ajută la menținerea unei greutăți optime.
Fructele de pădure
Consumul de fructe de pădure reduce semnificativ șansele de a îmbătrâni înainte de vreme, atât la nivel fizic, cât și la nivel psihic și spiritual. Fructele de pădure – afinele, murele, zmeura, coacăzele și căpșunile au o valoare antioxidantă excepțională. Antioxidanții din fructele de pădure opresc daunele radicalilor liberi care accelerează îmbătrânirea și produc boli cronice.
Merele
Se spune că dacă vrem să stăm departe de doctori trebuie doar să mâncăm câte un măr pe zi. Această zicală veche are foarte mult adevăr în ea. Unul din compușii-cheie al merelor este Vitamina C, care crește imunitatea și ajută la prevenirea răcelilor și a altor boli. Merele sunt de asemenea bogate în fibre, care ajută la menținerea sistemului digestiv în mișcare. Iar un sistem digestiv curat și sănătos joacă un rol important în a ne menține tineri la orice vârstă.
Fasolea
Spre deosebire de proteinele din carne, proteinele din fasole nu conțin grăsimi, calorii și colesterol. Fasolea este de asemenea o sursă bogată de antioxidanți, care protejează celulele de efectele distructive ale radicalilor liberi și preîntâmpină problemele de sănătate care pot să apară pe măsură ce îmbătrânim.
Ouăle
Aminoacizii din ouă sunt foarte importanți pentru buna funcționare a corpului. Ouăle nu cresc riscul de boli de inimă, în ciuda conținutului de colesterol. Experții susțin că 1-2 ouă pe zi sunt chiar recomandate pentru îmbunătățirea sănătății și stimularea longevității.
Ovăzul
Compusul anti-îmbătrânire din ovăz este beta-glucanul. Asociația Americană a Inimii recomandă fulgii de ovăz datorită capacității lor de a reduce nivelul colesterolului și de a încetini procesul de îmbătrânire. Consumați la micul-dejun, fulgii de ovăz ne dau foarte multă energie pentru întreaga zi și mai multă vigoare.
Vinul roșu
Motivul pentru care consumul de vin roșu este susțin în ultima vreme de medici este că acesta este foarte bun pentru inimă. Resveratrolul este antioxidantul din vinul roșu care blochează formarea bolilor în corp. Recomandarea uzuală este de ½ sau 1 pahar de vin roșu pe zi. În mod contrar, excesul de alcool poate accelera procesul de îmbătrânire.
Rodiile
Rodiile au proprietăți anti-îmbătrânire, mai ales pentru piele, motiv pentru care acestea sunt incorporate în numeroase produse cosmetice – creme, loțiuni, șampon sau balsam. Rodiile conțin doze mari de Vitamina C, de aceea cel mai bine este să consumăm rodii în stare naturală.
Dovleacul
Dovleacul este plin de antioxidanți, iar semințele de dovleac conțin foarte multe grăsimi și minerale importante pentru menținerea tonusului fizic și al tinereții.
Ceaiul verde
Ceaiul verde conține foarte mulți antioxidanți care previn îmbătrânirea prematură, însă cei mai importanți sunt proantocianidinele oligomerice. Aceștia sunt în mod special utili în combaterea oxidanților solubili în apă și în grăsimi.
Alte alimente care încetinesc procesul de îmbătrânire:
• Pepenele (compusul-cheie: citrulina, un antioxidant cu efecte detoxifiante și imunostimulatoare)
• Roșiile (compusul-cheie: licopenul, un antioxidant care menține sănătatea inimii și previne cancerul)
• Mierea de albine (compusul-cheie: glucoza oxidază, o enzimă care scoate bacteriile dăunătoare din corp și crește imunitatea)
• Bananele (compușii-cheie: o grupare de vitamine și minerale, care cresc buna dispoziție și tăria corpului)
• Spanacul (compusul-cheie: polifenolii, antioxidanți care protejează corpul de radicalii liberi și încetinesc procesul de îmbătrânire)
• Migdalele (compusul-cheie: Vitamina E, care menține pielea și părul tinere)
• Somonul (compusul-cheie: Omega-3, acizi grași esențiali care reduc inflamațiile și simptomele bolilor proprietăți anti-inflamatorii)
• Stridiile (compușii-cheie: zincul și seleniul, care previne cancerul și bolile