Stevia – îndulcitor natural aprobat de UE

Zahărul alb care se găsește astăzi la noi în magazine este unul din factorii cauzatori de avitaminoză, tulburări de metabolism al calciului, deficite imunitare, diabet, carii dentare sau chiar cancer.

Stevia este o alternativă extraordinară pentru zahărul rafinat, un îndulcitor natural aprobat de Uniunea Europeană ca benefic pentru consum.

Stevia - indulcitor natural aprobat de UE

Stevia – indulcitor natural aprobat de UE

Ce este stevia?

Stevia nu este același lucru cu ștevia, verdeața pe care vara o adaugăm la salate.

Este vorba despre o plantă numită Stevia rebaudiana, care provine din America de Sud, și care este folosită de sute de ani ca îndulcitor și remediu naturist pentru boli.

Stevia face parte din familia altor plante renumite: echinacea, coada-șoricelului sau anghinarea. Se mai numește și „iarba dulce din Paraguay“.

Stevia – cel mai bun îndulcitor natural

Cercetătorii japonezi au reușit să găsească o metodă de a extrage compusul dulce (dulcostevina) din frunzele de Stevia rebaudiana.

Au obținut astfel un îndulcitor 100% natural, fără adaosuri artificiale.

Astăzi, stevia este un produs natural popularizat în întreaga lume și apreciat pe plan internațional.

În magazinele naturiste din România, stevia se găsește sub formă de picături de extract lichid, sau la pliculeț, sub formă de pudră.

O cutie cu 100 de pliculețe de pudră de stevia costă în jur de 60 de lei.

> Cum se folosește stevia

Conform studiilor, stevia este de 250 de ori mai dulce decât zahărul, iar beneficiul cel mai mare este că nu conține deloc calorii și aditivi nocivi pentru sănătate.

Extractul de stevie este foarte concentrat, de aceea se recomandă consumul în cantități mici.

De pildă, un vârf de cuțit de pulbere de stevie echivalează cu 2 lingurițe de zahăr.

Dacă la o rețetă trebuie să adaugă 2 cești de zahăr, în cazul în care folosim stevie, putem reduce cantitatea la jumătate, și folosi doar o ceașcă de cristale.

Acestea au și avantajul că se topesc mult mai repede decât zahărul alb. Dacă punem prea multă stevie, gustul va fi amar.

Stevia – Beneficii

Foarte mulți nutriționiști afirmă că stevia este un îndulcitor mult mai sănătos decât aspartamul.

În anul 2009, comisia Europeană a aprobat stevia ca cel mai sigur îndulcitor, în urma studiilor care nu au arătat nici o concluzie negativă.

Mai mult, unele cercetări susțin că extractul de stevie ajută inclusiv la:

– Reglarea glicemiei și reducerea rezistenței la insulină
– Scăderea tensiunii arteriale mari
– Renunțarea la fumat și consumul de alcool
– Diminuarea poftei de mâncare
– Stoparea dezvoltării de bacterii la nivelul gurii care provoacă cariile și gingivita
– Uciderea bacteriei Streptococcus mutans
– Întărirea sistemului imunitar
– Reducerea petelor de piele
– Calmarea tulburărilor digestive

6 comentarii

  1. Da ,da,adevarat.Eu folosesc de 3 luni acest produs.Se gaseste la Cora.O cutie costa 10 lei.Un plic il impart in 3 pentru ca e foarte dulce.

  2. Dar are un gust care mie nu-mi place. Am sa mai incerc.

  3. Se gaseste si la Kaufland,da,are un gust ciudat,si eu folosesc de cateva luni:)

  4. picaturile au gust ciudat mai ales la cafea! au glicerina! acesta este motivul! folositi tip zahar!

  5. SI EU FOLOSESC ,NU IMI PLACE GUSTUL CE-L DA LA CAFEA…INCERC SA MA OBISNUIESC…

  6. eu il folosesc si la prajituri

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.