Dieta Fără Gluten – beneficii și riscuri
Glutenul este o proteină compusă din glutenină, gliadină și amidon. Glutenina constituie aproximativ 47% din conținutul boabelor de grâu sută din conținutul de grâu, iar gliadina ajută aluatul de grâu să crească.
Cuprins
Dieta fără gluten – beneficii
Multe persoane suferă astăzi de boala celiacă, o afecțiune care face dificil de digerat proteinele din gluten. Din acest motiv, tot mai multe magazine alimentare oferă produse fără gluten pentru a răspunde acestei nevoi.
Dieta fără gluten în boala celiacă
Boala celiacă este o afecțiune care face ca sistemul imunitar să aibă un răspuns anormal la glutenul care dăunează mucoasa intestinului.
Această deteriorare poate duce la alte probleme de sănătate, și mai ales la imposibilitatea de corpului de a absorbi elementele nutritive vitale în mod corespunzător.
Simptomele bolii celiace includ: dureri de oase, diaree, erupții cutanate, herpes și anemie.
Cele mai multe semne sunt similare cu cele ale infecțiilor intestinale, ale bolii Crohn, sindromului colonului iritabil, diverticulitei sau a altor tulburări digestive care fac ca boala celiacă să fie adesea diagnosticată greșit.
Un test de sânge menit să scaneze anticorpii reprezintă singura modalitate de a confirma prezența bolii celiace.
Persoanele care au boala celiacă și continuă să consume alimentele bogate în gluten riscă să devină subnutriți, întrucât organismul lor excretă nutrienții esențiali prin scaun în loc să îi absoarbă în intestinul subțire.
Acest lucru poate duce instalarea unor deficite de vitamine, și la pierderea în greutate. De aici se pot isca alte probleme de sănătate: densitate osoasă scăzută sau probleme neurologice, osteoporoză, osteomalcie sau rahitism la copii.
În unele cazuri, dacă boala celiacă rămâne netratată pe o perioadă lungă de timp, poate crește riscul de cancer gastrointestinal.
Dieta fără gluten pentru persoanele cu sensibilitate/ intoleranță la gluten
Intoleranța la gluten poate cauza unele simptome specifice: diaree, balonare, flatulență sau crampe abdominale în urma consumului de alimente bogate în gluten. Aceste simptome nu produc însă același răspuns imun ca în cazul bolii celiace.
Încă nu se știe în acest moment dacă intoleranța la gluten poate provoca aceste simptome de natură intestinală pe perioade lungi de timp.
O formă mai puțin severă este sensibilitatea la gluten, care provoacă aceste simptome fără a afecta mucoasa intestinului subțire. Aproximativ 18 milioane de persoane din Statele Unite suferă de sensibilitate la gluten.
Dieta fără gluten – riscuri
Mâncărurile noastre de zi cu zi sunt bazate pe foarte multe alimente care conțin gluten: paste, biscuiți sau produse de patiserie și pâine, inclusiv unele produse procesate.
Deficit nutrițional
Renunțarea la produsele pe care ne-am obișnuit să le consumăm în mod regulat poate duce la deficiente nutriționale, și aceasta deoarece produsele care conțin gluten conțin de regulă și magneziu, fier, zinc, fibre și Vitamine din complexul B – substanțe esențiale pentru un stil de viață sănătos.
Dieta fără gluten îngrașă
Unele produse fără gluten conțin carbohidrați, grăsimi și calorii, în cantități mult mai mari decât versiunile standard. Din acest motiv unele persoane care au adoptat această dietă au crescut în greutate.
Dificultatea de a adopta dieta
Dacă nu suferiți de o boală care vă împiedică să consumați alimente care conțin gluten, nu aveți motive temeinice să vă schimbați în mod radical dieta. Modificarea stilului alimentar poate fi extrem de dificil, cu atât mai mult cu cât trebuie să analizezi fiecare produs în parte.
Costuri suplimentare nejustificate
Pentru a avea parte de mai multe opțiuni în ceea ce privește o dietă fără gluten, este nevoie să cheltuim mai mulți bani, deoarece alimentele create fără gluten sunt mult mai scumpe decât cele obișnuite.
Unele pot fi chiar de două ori mai scumpe decât alimentele care conțin gluten, ceea ce poate fi un sacrificiu prea mare pentru persoanele care nu au probleme cu glutenul și nici un buget lunar foarte mare.
Nu toate produsele fără gluten disponibile pe piață astăzi sunt sănătoase, întrucât multe din ele conțin niveluri ridicate de colesterol și grăsimi saturate, alături de o cantitate mare de calorii și nici un fel de substanțe nutritive.
Este important să se mizeze pe alimente naturale, cum sunt fructele, legumele, carnea slabă și produsele lactate cu un procent mic de grăsime. Dieta trebuie completată cu cereale bogate în vitamine, minerale și enzime, cum este quinoa.