Proprietățile VINDECĂTOARE ale BANANELOR – demonstrate științific

Bananele se numără printre cele mai îndrăgite fructe din lume. Nu mai sunt de mult un fruct exotic pentru noi, ci o alegere alimentară inteligentă și versatilă, mai ales pentru copii.

Sunt o gustare practică (poate fi luată „la pachet”), dulce și totodată consistentă. Puțini dintre noi știm însă că în acest fruct se ascund calități terapeutice impresionante.

Au proprietăți energizante, revitalizante, anti-depresive, antiinflamatoare, antioxidante, calmante, spasmolitice, sedative, cardio-protectoare și hidratante.

Mai mult decât o sursă naturală de amidon, bananele sunt un aliment extrem de hrănitor, cu o compoziție biochimică complexă. Cercetătorii spun că proprietățile lor farmacologice active sunt unice.

Sunt bogate în glucide, proteine, fibre, enzime, taninuri, polifenoli, amidon, vitaminele A, B1, B2, B6, C, E, K și acid folic, potasiu, magneziu, mangan, calciu, fosfor, fier, sulf, zinc, cupru și crom.

Conțin dopamină și norepinefrină – doi hormoni regăsiți în corpul nostru, produși în partea inferioară a glandelor suprarenale. Aceștia sunt eliberați în sânge în urma unui stres fizic sau emoțional. Sunt implicați în transmiterea impulsurilor nervoase în creier, în eliberarea rapidă a glucozei și acizilor grași, asigurând astfel energia necesară organismului.

Se crede că planta însăși folosește acești hormoni în momente de stres pentru a ataca patogenii infecțioși. Unele varietăți excretă în seva lor și o formă de serotonină.

______________________________________________________________________________________________________

Diaree

Bananele verzi, nematurate, conțin un tip de amidon rezistent la digestie. În regiunile rurale din Bangladesh, acestea sunt folosite pentru accelerarea procesului de recuperare a copiilor cu diaree acută și prelungită.

Ulcer

Faptul că bananele au o activitate anti-ulceroasă este bine-cunoscut de mare majoritatea a populației. Studiile au arătat că pulberea de banane previne dezvoltarea ulcerului cauzat de numeroase medicamente – aspirină, indometacină, fenilbutazonă, prednisolon, cisteamină și histamină.

Cercetătorii au descoperit că acest tratament întărește rezistența mucoasei împotriva ulcerogenilor și totodată favorizează vindecarea prin inducerea proliferării celulare.

Unul din compușii anti-ulceroși descoperiți în bananele verzi este leucocianidina, un flavonoid care s-a dovedit eficient împotriva eroziunii induse de consumul de aspirină.

Cancer de prostată

În acest caz este vorba despre cojile bananelor. Studiile au arătat că acestea suprimă mărirea glandei prostatice indusă de testosteron.

Pietre la rinichi

Un studiu realizat pe șobolani cu urolitiază hiperoxalurică a arătat că extractul apos de tulpină de banană a redus excreția oxalaților urinari, a acidului glicolic, a acidului glioxilic și a fosforului.

Mai precis, extractul a suprimat formarea pietrelor de oxalați la nivelul rinichilor, determinându-i pe cercetători să concluzioneze că acesta ar putea fi un remediu util în tratamentul pacienților cu urolitiază hiperoxalurică.

Îmbătrânirea prematură a pielii, cancer de piele

Un studiu realizat de thailandezi pe șoareci a arătat că un consum zilnic de banane poate preveni sau reduce daunele pielii cauzate de expunerea repetată la razele ultra violete (UVB).

Aceste tipuri de radiații ultraviolete au fost asociate cu producerea de arsuri solare, reacții alergice, îmbătrânirea pielii și cancerul de piele. Se pare că bananele au un efect protector împotriva pierderii elasticității pielii.

Diabet

Un studiu din 2005, realizat de cercetătorii indieni, a arătat că florile bananierului au efecte anti-hiperglicemice și antioxidante. Extractul de rădăcini de banane a demonstrat proprietăți hipoglicemiante comparabile cu medicamentul glibenclamidă (Gliburid). Bananele verzi îndeosebi conțin amidon rezistent la hidroliză și benefice pentru diabetici.

Activitatea anti-diabetică observată la această plantă poate fi atribuită conținutului de flavonoizi, alcaloizi, steroizi și glicozide.

Infecții

Bananele conțin o varietate de compuși anti-infecțioși, care s-au dovedit eficienți inclusiv împotriva infecțiilor cu stafilococul auriu rezistent la meticilină și a infecțiilor recidivante cu HIV.

În centrele din India, frunzele plantei sunt folosite la pacienții cu necroliză toxică epidermică.

______________________________________________________________________________________________________

Alte cazuri în care sunt recomandate bananele:

– efort intelectual și fizic mare
– surmenaj psihic
– depresie, stres
– depresie, stres
– probleme de concentrare, tulburări de memorie
– oboseală
– nervozitate, isterie
– supraponderalitate
– infecții respiratorii, răceli, viroze
– osteoporoză
– anemie prin lipsă de fier
– hipertensiune arterială
– gastrită, uler
– boli infecțioase
– afecțiuni ale ficatului
– cancer
– cataractă

______________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. Green Med Info, 7 Ways to Heal with Bananas – The Evidence: http://www.greenmedinfo.com/blog/7-ways-heal-bananas-evidence

2. Fii Sănătos, Bananier, http://www.fiisanatos.md/ro/plante_item/bananier.html

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.