CIUPERCILE au proprietăți IMUNITARE, ANTI-TUMORALE, ANTI-COLESTEROLICE și ANTI-OBEZITATE
Ne îndreptăm spre ele cu mai mult interes îndeosebi în perioada posturilor, datorită aportului de proteine de care ducem lipsă prin renunțarea la carne.
Cu toate acestea, ciupercile sunt extrem de sănătoase, și ar trebui să le includem mai des în alimentația noastră, indiferent dacă postim sau nu.
Dr. Mercola citează o analiză publicată în The FASEB Journal a arătat că ciupercile îmbunătățesc calitatea dietei și nutriția consumatorilor.
Ciupercile nu sunt nici legume, nici plante, ci sunt fungi, dar sunt foarte bogate în principii nutritive. Aproape 90% din compoziția lor este constituită din apă, substanțele proteice (în proporție de 4%), minerale – potasiu, fosfor, calciu, magneziu (1-2%), grăsimi (1%), fibre, zaharuri (glicogen, glucoză) și acizi organici.
Ciupercile conține vitamine importante: A, B1, B2, B6, C, E și inclusiv D. Proteinele pe care le găsim în ciuperci sunt de calitate, de aceea sunt considerate de nutriționiști un bun înlocuitor pentru carne.
Dincolo de aportul nutritiv foarte bogat, ciupercile au efecte protectoare împotriva bolilor, inclusiv împotriva cancerului, datorită unei substanțe numite lenitan.
– împiedică înmulțirea formațiunilor tumorale
– ajută la scăderea colesterolului
– îmbunătățesc sinteza interferonului și a interleukinelor (cu rol important în reglarea răspunsurilor imune și inflamatorii)
– au efecte laxative ușoare
____________________________________________________________________________________________________
Un studiu recent, publicat în The FASEB Journal a arătat că consumul de ciuperci poate ajuta la controlul greutății corporale. Studiul a fost realizat de cercetătorii de la Weight Management Center – John Hopkins Bloomerg School of Public Health, și a durat 1 an. corporale.
Participanții obezi, cu vârsta medie de 48 de ani, au consumat o porție de ciuperci în locul unei porții de carne. Rezultatele au arătat că înlocuirea cărnii roșii cu ciuperci champignon poate fi o strategie bună pentru scăderea și menținerea greutății.
Un alt studiu a arătat că extractul de ciuperci champignon uscate crește nivelul de vitamina D din corp, fiind la fel de eficient ca și suplimentele cu vitamina D2 sau D3.
Consumul de ciuperci îmbunătățește funcția sistemului imunitar datorită conținutului de polizaharide de lanț lung (molecule alfa și beta-glucan).
____________________________________________________________________________________________________
Cele mai populare sunt ciupercile albe, numite champignon, hribii, ghebele, pleurotus. Comestibile sunt și speciile pitarca, ciuperca de bălegar, luțarul și păstrăvul de fag.
Ciupercile se pot coace în cuptor sau pe grătar, se pot fierbe, sau se pot consuma crude. Se asezonează cu ulei, suc de lămâie, sare și alte mirodenii. Se pot adăuga în salate, paste integrale, orez brun, tocănițe, supe-cremă, ciorbe.
____________________________________________________________________________________________________
Surse bibliografice:
1. Ciupercile, Principiile Dietei Naturiste, Revista Naturalia, Nr. 4, p. 9
2. Poddar K. H., Ames M., Chen H., et al., (2013), Positive effect of white button mushrooms when substituted for meat on body weight and composition changes during weight loss and weight maintenance – A one-year randomized clinical trial, FASEB J. 27, 852.4.
3. Nutritioninsight.com., New Research Ties Mushrooms to Potential Health Outcomes: http://www.nutritioninsight.com/news/New-Research-Ties-Mushrooms-to-Potential-Health-Outcomes.html
4. Dr. Mercola, The Health Benefits of Mushroom Consumption: http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2013/05/13/mushroom-benefits.aspx#_edn4