Cetatea Poenari, Locul în Care Istoria se Contopeşte cu Misterul
În partea nordică a judeţului Argeş, chiar la intrarea în cheile Argeşului, la mică distanţă de lacul şi barajul Vidraru, se înalţă printre pădurile seculare şi stâncile abrupte zidurile cetăţii Poenari, un loc în care istoria se îmbină armonios cu legenda şi misterul.
Cuprins
‘’Bijuteria’’ Transfăgărăşanului
Cetatea Poenari sau Castelul Poenari, aşa cum mai este cunoscută, reprezintă una dintre cele mai cunoscute obiective turistice depe Transfăgărăşan.
Ȋnălțată falnică pe unul dintre vârfurile Munţilor Făgăraş, în apropierea barajului Vidraru, Cetatea Poenari este un loc fascinant, încărcat de istorie, dar şi de legende care ţin să transforme locul într-o adevărată aventură.
A fost contruită de familiiile unor boieri ai lui Vlad Ţepeş, având o formă alungită, cinci turnuri de apărare şi ziduri foarte groase. Şi-a găsit sfârşitul în urma unui asediu turcesc şi a unui cutremur care a dărâmat un zid nordic, în anul 1915.
Pentru a ajunge la Cetatea Poenari, situată în vecinătatea comunei Arefu, este necesară urcarea celor 1480 de trepte, construite pentru a facilita accesul la această ‘’bijuterie’’ turistică. Efortul merită însă din plin, de sus vizitatorii fiind întâmpinaţi de peisaje desprinse parcă din basm, priveliştea fantastică fiind completată de oraşul Curtea de Argeş, Cheile Argeşului, Munţii Făgăraş şi Barajul Vidraru.
Legenda Cetăţii Poenari
Despre cetate se spune că a fost aleasă de Vlad Ţepeş drept refugiu unde să se poată retrage din faţa otomanilor, devenindu-i, astfel, o reşedinţă secundară.
Una dintre legendele care amintesc de Cetatea Poenari aminteşte de soţia domnitorului Ţepeş, care, aflând că inamicii turci sunt aproape, a urcat zidurile ce dau spre râul Argeş, strigând către soldaţii care păzeau fortăreaţa că preferă să încheie socotelile cu viaţa, decât să fie prizonieră otomanilor.
În cele din urmă, soţia domnitorului s-a aruncat în prăpastie, stâncile ude şi alunecoase ‘’ hrănindu-se’’ cu trupul acesteia. Locul în care a simţit că nu mai are scăpare şi în care nu a ezitat să îşi curme viaţa s-a înroşit din cauza sângelui, lucru vizibil şi în prezent.
Parte din enigmele României
Legată direct de persoana lui Țepeş, Cetatea Poenari este învăluită instantaneu în mister, fiind inclusă pe locul 5 în topul celor mai bântuite locuri din lume.
Legenda spune că pentru lipirea pietrelor s-a folosit mortar amestecat cu sânge omenesc, deoarece în trecut se practica obiceiul conform căruia cel care dorea ca cetatea construită de el să fie puternică şi să reziste în timp, era nevoit să sacrifice un om viu, între zidurile construcţiei.
În multe cazuri, se recurgea la sacrificarea mai multor persoane, indiferent că era vorba despre bărbaţi, femei sau copii. Şi în prezent, localnicii susţin cu certitudine că cetatea este bântuită de spiritele celor sacrificaţi pe nedrept la construcţia ei.
Mai mult decât atât, un luru este cert: în cetate se întâmplă lucruri stranii, îndeosebi după lăsarea serii, localnicii susţinând că spiritele celor decedaţi se manifestă violent, atât oamenii, cât şi animalelele fiind deseori atacaţi de entităţi invizibile.
“Cuibul de vulturi al vitejilor de demult” a intrat şi în atenţia presei străine, echipa serialului ‘’Ghost Hunters Internaţional’’ studiind construcţia cu atenţia. Ceea ce au descoperit ulterior avea să transforme aventura într-o experienţă incredibilă, specialiştii în paranormal descifrând interferenţe paranormale cu alte lumi şi sunete care nici până în prezent nu au putut fi explicate.
Căi de acces
Pentru a încânta privirea cu privelişti de basm, ca de altfel, pentru a pătrunde în poveştile legendare şi pentru a inspira din aerul încărcat de istorie pătruns printre zidurile groase ale impresionantei cetăţi, se urmează drumul până în judeţul Argeş, lângă localitatea Căpăţâneni şi apoi Cheile Argeşului.
Mai exact, Cetatea Poienari este situată în judeţul Argeş, lângă şoseaua Curtea de Argeş – Vidraru, la 4 km de barajul Vidraru şi la aproximativ 2 km de satul Căpăţâneni.
De regulă, începând cu 1 noiembrie, Transfăgărăşanul este închis de la kilometrul 104, astfel că până la data de 1 iulie, accesul spre Cetatea Poenari se poate face numai dinspre Curtea de Argeş.
Pentru bifarea câtorva obiective demne de luat în seamă pe traseu, este recomandată călătoria cu maşina între Piteşti şi Vidraru.
Program şi taxă de vizitare
Cetatea Poenari poate fi vizitată de luni până duminică, între orele 9:00-18:00.
Taxa de vizitare pentru adulţi este de 5 lei, iar pentru copii, studenţi, pensionari taxa este de 2 lei. Taxa de filmare pentru amatori ajunge la 60 lei şi la 1000 lei/oră pentru profesionişti.