La pas către Cascada Văii Rele

Deși mai puțin cunoscută, Cascada Văii Rele se numără printre cele mai spectaculoase din țară. Este situată în comuna Nucșoara, județul Argeș, în Munții Făgărașului, la o altitudine de aproximativ 1800 metri. 

3897265147_a281668b92_b

Cascada Vaii Rele

Frumusețe incontestabilă

Traseul până la cascadă este de o frumusețe aparte, astfel că cei interesați vor fi întâmpinați de o priveliște unică.

Înaintând prin Munții Făgăraș, drumețul va porni către Curmătura Maliţei și apoi spre Valea Rea, unde poate fi admirată o spectaculoasă perdea de apă, constituită din căderi mai mici sau mai mari.

Odată cu sosirea primăverii, atunci când debitul apei este unul impresionant, Cascada Mare a Văii Rele, situată pe cursul pârâului Valea Rea, oferă un tablou fermecător.

muntii-fagaras-9

Muntii Fagaras

Accesul către cascadă se realizează pe poteci turistice, astfel încât călătorul să se poate bucura de priveliștea frumoasă oferită de-a lungul traseului.

Traseul către Cascada Văii Rele

Către căderea de apă din Munții Făgărașului se poate ajunge fie dinspre nord, din Țara Făgărașului, variantă urmată de traversarea crestei munților și coborârea din Portița Viştei pe vale, fie dinspre sud, din comuna Nucșoara, pe Valea Râului Doamnei, urmându-se un drum forestier de aproximativ 40 de kilometri.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Valea Rea

Cei care aleg a porni din comuna Nucșoara, trebuie să știe că, odată ajunși la capătul drumului forestier, situat la o altitudine de 1420 de metri, se ajunge la stâna din Valea Rea.

Acest lucru se întâmplă după aproximativ 100 de metri, pe o potecă marcată cu un triunghi roșu. În față se ivește, parcă, brusc, cea mai frumoasă panoramă a munților, caracterizată prin valea superioară, valea alpină și cascadele care nu contenesc în a însufleți întregul peisaj.

stana_moldoveanului

Stana din Valea Rea

Continuând cu urcarea preț de o oră, traseul urmează pragul glaciar principal, cascada mare fiind admirată din canionul săpat, în timp, de forța apelor.

Pornind dinspre nord, drumețul se poate ghida după indicatorul din Portița Viştei, în apropiere aflându-se și refugiul alpin Viştea Mare. Continuând de aici, se coboară pe poteca marcată cu triunghi roșu, în căldarea glaciară, unde își face apariția și Lacul Văii Rele.

Trecând pe lângă cascada situată în partea de sus, se depășește primul prag glaciar, prezent sub aspectul unei zone mlăștinoase.

lacul valea rea

Lacul din Valea Rea

Poteca se părăsește după coborârea celui de-al doilea prag glaciar, spre partea dreaptă, unde poate fi admirată în toată splendoarea sa, Cascada Mare a Văii Rele.

Căderea de apă se prezintă sub privirile drumețului ca o perdea dantelată pe peretele stâncos a cărui înălțime ajunge la aproximativ 30 de metri.

maxresdefault

Cascada Valea Rea

Prin urmare, duritatea urcușului este din plin răsplătită cu frumusețea deosebită a Văii Rele și cu cascadele care se înșiră precum nestematele pe cursul râului Valea Rea.

Căldările glaciare, sculptate de ghețari cuaternari

Despre căldările glaciare din Valea Rea se cunoaște faptul că au fost sculptate de ghețarii cuaternari în rocile țări ale munților.

10_03

Valea glaciara a Vistei

În partea de est a Văii se înalță muchia coborâtă din Vârful Hârtopu Ursului, urmând ca spre vest, privirea să întâlnească Muntele Galbena și Vârful Roșu. Străjuit de peretele trapezului Viştea-Moldoveanu, fundul căldării glaciare se află între cele mai înalte două vârfuri ale țării.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.