Satul Șirnea, Pionierul Turismului Românesc

Declarat primul sat de interes turistic, Șirnea se găsește la doar 44 kilometri de Brașov, și la 47 kilometri distanță de Câmpulung, pe DN 73.

sirnea-2

Sirnea

Odată veche așezare de păstori, Șirnea este renumită pentru panoramele oferite, îndeosebi pentru magnifica deschidere spre Creasta Pietrei Craiului, ca de altfel, și spre impunătorul masiv Bucegi.

O mare de dealuri tărcate de umbra norilor

 Așezată la poalele Munților Piatra Craiului, privită de sus, Șirnea se aseamănă izbitor cu o mare de dealuri tărcate de umbra norilor.

800px-Sirnea

Sirnea

Despre freamătul satului se poate spune că duce cu gândul la un tors lenevos, asemenea unui motan ghemuit la poalele Pietrei Craiului. Întreg peisajul de poveste este completat de pâcla ridicată deasupra caselor, împletită cu fumul gospodăriilor, ambele pierzându-se ușor în zare, în mirosul ierbii verzi și proaspete.

Cei ajunși în satul Șirnea compară locul cu un vis vaporos, despre care, spun ei, nu ar dori să se termine vreodată. Un loc în  care timpul stă pe loc, lăsând ocazia vântului de a se juca cu lujerii de măcriș și frunzele copacilor adormiți.

Primul sat turistic din România

Sătucul din Brașov, aflat la o altitudine de aproximativ 1.400 de metri, a fost declarat în anul 1960, primul sat de interes turistic, într-o prima etapă, doar în mod experimental.

Prin urmare, tradițiile zonei au fost promovate ca importante puncte de atracție pentru turiști. Așa se face că, indiferent de anotimp, superbul sat de la poalele munților își îmbracă hainele de sărbătoare, invitând pe cei sosiți aici la unul dintre evenimentele desfășurate.

Evenimente pe tot parcursul anului

Asemenea unui sat pierdut de lume, zona este rătăcită în trei rânduri de munți, însă acest fapt nu împiedică localnicii în a organiza evenimente pe întreg parcursul anului. Dimpotrivă! Festivalurile atrag ca un magnet turiștii sosiți din toate colțurile lumii, fermecându-i, de fiecare dată, cu peisajele unice și remarcabile.

picture-0661

Sirnea

Dacă se întâmplă ca turiștii să se afle în zonă în plină iarnă, aceştia se pot destinde la întrecerile organizate pe schiuri, cu făclii în mână. Petrecerile, horele și plimbările cu sania nu lipsesc nici ele, amplificând totodată farmecul satului desprins din povești.

iarna_0001

Sirnea in timpul iernii

Pe de altă parte, cei sosiți în Șirnea în luna mai, cam pe la sfârșitul primăverii, pot deveni spectatori ai ”Festivalului de reconstituire istorică”, eveniment dedicat luptelor date între armatele Puterilor Centrale, din pasul Giuvala, în toamna anului 1916 și armata română.

sirnea-15

Sirnea

În timpul verii, mai exact, pe data de 23 iunie, are loc ”Ziua Olimpică”, în timp ce, în următoarea zi, pe 24 iunie, se organizează ”Noaptea de Sânziene”. Urmează ”Măsura Laptelui”, ce poate fi admirată la sfârșitul lunii și întâlnirea tinerilor din sat.

sirnea-piatra-craiului-007

Apus in Sirnea

În mijlocul sezonului pastoral,  pe 21 iulie, la Fundata, are loc ”Nedeia Munților”, urmând ca toamna, pe data de 25 octombrie, să aibă loc spectaculosul eveniment cunoscut sub denumirea de ”Focul lui Sumedru”, ocrotitorul recoltelor și oierilor.

Obiective de vizitat în zonă

Parcul National Piatra Craiului

Parcul Național Piatra Craiului, recunoscut pentru traseele magnifice și răpitor de frumoase, Prăpastiile Zărneştilor, Cheile Moieciului, Peștera cu lilieci sau Muzeul Etnografic sunt doar câteva dintre splendorile turistice care pot fi vizitate în zonă.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.