Babele de la Bozioru, suratele mai mici ale Babelor din Bucegi

La doar 50 de kilometri de Buzău, pe un tărâm aproape mistic, pot fi admirate în voie Babele de Bozioru, cunoscute de către specialiști ca formațiuni geologice mai puțin obișnuite, ce uimesc prin aspectul asemănător unei farfurii zburătoare.

IMG_1593

Babele de Bozioru

Legendele Babelor de la Bozioru

Răspândită fără încetare de tradiția populară, legenda Babelor spune că bizarele formațiuni geologice ar reprezenta de fapt un grup de femei, care, în ciuda vremii neprielnice, acestea decid să iasă cu oile la păscut, în data de 1 martie. Sfindând oarecum puterea naturii, se spune că luna Martie s-a supărat pe acestea, împietrindu-le.

Ţara Luanei3

Formatiuni Bozioru

Cunoscute și sub denumirea de babe, misterioasele pietre sunt răsfirate de-a lungul lanțului muntos al Munților Carpați, cele mai cunoscute, însă, fiind cele din Munții Bucegi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Babele din Bucegi

Inspirate ca denumire din Babele din Bucegi, formațiunile au fost pentru prima dată botezate de către localnici și de primii cercetători care au călcat pe meleagurile ce par desprinse dintr-o altă lume, ca Babele de la Ulmet.

Devenite celebre pentru forma lor bizară, Babele de Bozioru poartă odată cu trecerea timpului, numeroase legende, pe care localnicii sunt întotdeauna bucuroși să le povestească. Una dintre acestea este legată de faptul cum că în zonă ar fi locuit uriașii, care și-ar fi dus existența în Țara Luanei.

altare megalitice

Tara Luanei

Tot despre pietrele cu forme specifice farfuriilor zburătoare, perfect rotunde și îngropate pe jumătate în vârful dealului, se spune că ar fi fost aruncate în urma războiului dintre uriașii ce păreau să domine pe atunci zona.

09-24

Piatra cu forma de farfurie zburatoare

O altă legendă, de această dată, legată de un rege, spune că acesta s-ar fi vindecat de orice boală cu apa ‘’vie’’ sau apa curativă, provenită de la un izvor din zonă. Localnicii compară  apa ‘’vie’’ din legendă cu apa cu proprietăți terapeutice, aflată, într-adevăr, în Stațiunea balneoclimaterică Fisici.

1

Trovant din Bozioru

Interesant este și faptul că în anul 2008, arheologii au descoperit o piatră de dimensiuni impresionate, care avea inscripționate câteva semne, nedescifrabile însă, până în prezent, scrieri ale unor civilizații despre care istoria nu a menționat vreodată vreun aspect.

Pentru a fi protejată, arheologii au luat decizia de a îngropa piatra, pentru o mai bună conservare, ferind-o de orice factor ce ar putea afecta în vreun mod spectaculoasa formațiune.

Stâncile de pe platoul de nisip

Un mod exact în care au luat ființă Babele de la Bozioru nu se cunoaște, însă specialiștii pun totul pe seama curenților de aer și ploilor care au dus, în cele din urmă, la formarea pietrelor interesante.

ulmet_ivanetu_bozioru_14

Babele de Bozioru

Localnicii, dar și cei care sosesc special pentru a admira de aproape babele, sunt însă de părere că aici ar fi mâna lui Dumnezeu, care, de-a lungul anilor, a modelat pe dealul din comuna buzoiană Bozioru, adevărate opere de artă, lăsate moștenire în mare taină celui care se pricepe să le înțeleagă.

 Accesul către Babele din Bozioru

 Situate pe un platou între Valea Bozioru și Valea cu Teiu, la spectaculoasele formațiuni geologice se poate ajunge de pe drumurile de la marginea Comunei Bozioru, spre Valea cu Teiu.

DSCF7764

Piatra rotunda

Parcurgerea drumului ocupă aproximativ 20 de minute. O primă piatră perfect rotundă întâmpină turistul, semn că suratele mai mici ale Babelor din Bucegi sunt pe cale să fie dezvăluite privirii.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.