Cetatea Aradului, închisoare militară în stil baroc

Construită pe malul stâng al Mureșului, Cetatea Aradului a fost ridicată la cererea împărătesei Maria Tereza, întreaga perioadă a înălțării construcției durând nu mai puțin de douăzeci de ani, fiind executată de către mii de deținuți. 

Cetatea_Aradului

Cetatea Aradului

Cetatea Aradului, o impunătoare închisoare militară

Cetatea Aradului era considerată una dintre cele mai impunătoare închisori militare ce aparțineau imperiului austro-ungar, până în anul 1918. Ceea ce puține persoane știu este faptul că cetatea a fost construită cu ajutorul a 1.500 de familii, care până nu demult, unele dintre acestea locuiau în cele 168 de case care au fost demolate, în ordine de a se realiza construcția.

Cetatea Aradului, unul dintre cele mai remarcabile monumente istorice din vestul țării, a fost realizată în a doua jumătate a secolului 17, fiind ulterior declarată cea mai impresionantă fortificație din zonă. Cetatea cu o circumferință de 3.180 de metri, se prezintă sub forma unei stele cu șase colțuri, fiind prevăzută cu trei rânduri de cazemate subterane și numeroase rânduri de șanțuri.

8-cetate

Cetatea Aradului

Nivelul ridicat de protectie a fortificației era dat de bastioanele de tip cavaler și cele detașate, flancate fiind de către două redute însoțite de guri de tragere pentru artilerie. În ceea ce privește numărul total al gurilor de foc, acesta ajungea până la 296. Cazematele cu brizură erau așezate la un nivel inferior, astfel că șanțul de apărare se putea alimenta cu ușurință din apele Mureșului.

Descriere Cetatea Aradului

Camuflajul fortificațiilor era format din iarbă și pământ. Important de menționat este faptul că Cetatea Aradului are în componență trei corpuri principale, primul dintre acestea fiind cunoscut drept corpul comandamentului, care beneficia de o curte interioară și un etaj, loc cunoscut pentru găzduirea Muzeului Regimentului 33 Infanterie.

Tot în corpul comandamentului puteau fi întâlnite o biserică în stil baroc, un lăcaș de cult, ca de altfel, și un spital, toate aparținând Corpului gărzii. Închise în cazematele cetății, care, în acea perioadă, erau folosite pe post de închisori, au fost numeroase personalități, ca Horea, Cloșca și Crișan, numeroși ofițeri din armata republicană ungară și revoluționarul pașoptist, Eftimie Murgu.

Cetatea-Aradului

Cetatea Aradului

În prezent, Cetatea Aradului, de tip Vauban-Tenaille, se află în proprietatea Ministerului Apărării, adăpostind o unitate militară, care este cunoscută pentru organizarea ‘’Zilelor Porților Deschise’’ eveniment ce permite celor curioși de a vizita locul în care Batalionul 191 Infanterie își are cazarma.

Cetatea construită din cărămidă arsă, conform planurilor comandantului Ferdinand Philipp Harss, a costat peste trei milioane de florini. Odată cu finalizarea construcției și încadrarea unităților militare, orașul Arad devine un important militaro-politic, însă situația avea să se schimbe în secolul al 19-lea, când cetatea se transformă într-o simplă cazarmă.

Obiective de vizitat în zonă

Cei ajunși în zona Aradului au oportunitatea de a vizita și alte cetăți, printre care și cea mai veche construcție din țară: Cetatea Soimos, flată la contactul dintre Culoarul Mureșului și Munții Zarand.

cetate-soimos-065

Cetatea Soimos

O altă cetate recomandată spre vizitare este Cetatea Dezna, a cărei vechime datează din anul 1938, perioadă în care a fost atestată documentar pentru prima data.

cetatea-siria-arad-2

Cetatea Siria

O altă atracție turistică a Aradului este și Cetatea Şiria, construită în scop de apărare, ridicată în secolul al 13-lea.

Căi de acces

 În orașul Arad se poate ajunge urmând drumurile europene E68 și E671.

1 comentariu

  1. Aici eu am făcut stagiu militar! !!

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.