Cheile Dobrogei, zonă intens lucrată de natură

Zonă protejată, implicit arie de protecție specială avifaunistică, Cheile Dobrogei, de pe teritoriul județului Constanța, reprezintă o importantă rezervație naturală de tip geologic.

cheile dobrogei 1

Cheile Dobrogei

Despre Cheile Dobrogei

Rezervația naturală Cheile Dobrogei se desfășoară de-a lungul văii Casimcea, pe o suprafață de peste 10.000 de hectare. Particularitatea rezervației este dată de succesiunea de stânci, ce confirmă vechimea de zeci de mii de ani a zonei. Întreaga vale este formată pe un fundament alcătuit din unele dintre cele mai antice roci, din era precambiană, numite șisturi verzi, despre care se presupune că datează de acum 500 sau 2.000 de milioane de ani.

Colinele domoale, împodobite cu șiruri de stânci calcaroase, fac din zona centrală a Dobrogei un peisaj fermecător. Istoria rocilor prezente în rezervația naturală Cheile Dobrogei este de fapt una foarte captivantă, formațiunile calcaroase ce domină întreaga regiune reprezentând, în realitate, foste recifuri coraliene ale Mării Thetic, care cândva reprezenta o întindere de apă ce acoperea întreaga suprafață a Dobrogei.

Localitatea Mihail Kogălniceanu este punctul din care formațiunile muntoase ale cheilor încep să își facă simțită prezența, zona aflându-se la o distanță de 35 kilometri, în direcția nord vest față de Constanța. De-a lungul șoselei ce duce până înspre localitatea Casimcea, rocile imense, care pe alocuri ating și înălțimi de până la 40 de meteri, oferă spectatorului o imagine de o frumusețe rar întâlnită, un peisaj copleșitor, care cere câteva momente de admirație.

Atracții naturale din Cheile Dobrogei

Pe întreaga suprafață pe care Cheile Dobrogei se desfășoară, pot fi întâlnite printre cele mai frumoase sculpturi ale naturii, atracții naturale impresionante ce vor rămâne întotdeauna imprimate în amintirea oricărui trecător. Aici, cheile răsfață privirea cu abrupturi, șanțuri, și cel mai important, peșteri sculptate în calcar, ca Peștera la Adam, Peștera Liliecilor, Peștera Babei, Peștera Casian sau Peștera Mireasa. Și pentru ca peisajul să fie complet, zona împodobită de stânci înalte este traversată și de un mic pârau, care, la rândul său, se varsă în Râul Casimcea.

rau cheile dobrogei

Paraul din Cheile Dobrogei

Cheile Dobrogei, arie naturală protejată

Declarată arie de protecție avifaunistică, Cheile Dobrogei oferă, spre încântarea tuturor, un adevărat ‘’puzzle’’ al naturii, construit din cele mai frumoase și bogate pajiști naturale, stepe, culturi, terenuri arabile, păduri de tranziție și păduri de foioase. Flora adăpostită în aria naturală protejată, constituie la rândul ei, cele mai optime condiții de hrană și supraviețuire pentru numeroase specii de păsări migratoare.

chei dobrogea 3

Pajisti Cheile Dobrogei

Arealul sitului dispune de o întreagă colecție de specii de păsări protejate de lege, exemplare deosebite, ce fac din Cheile Dobrogei un ținut binecuvântat și cu totul special. Uliul cu picioare scurte, pescărușul albastru, gâsca cu piept roșu, barza albă, prepelița, șoimul dunărean, cocorul, privighetoarea, ciocănitoarea verzuie și pupăza sunt doar câteva din bijuteriile cu care zona a fost înzestrată de-a lungul timpului.

pescarus albastru

Pescarus albastru, specie protejata in Cheile Dobrogei

Monumente și atracții turistice

În vecinătatea zonei există obiective de interes istoric, cultural și turistic, aici fiind amintite Biserica ‘’Sfantul Nicolae’’din Nicoreşti, satul Casian, cu Amfiteatrul Natural cu inscripții în limba greacă, alte atracții fiind și Așezarea urbană Ester de la Târgușor și sit-urile arheologice de la Cheia, Cogealac, Grădina și Gura Dobrogei.

Căi de acces către Cheile Dobrogei

DN2A pe ruta Constanța-Ovidiu-DN22 în direcția Cogealac.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.