Platoul Carstic Salin Meledic – Spectacol de Formațiuni Saline Unice în Romania

Situat in judetul Buzau, pe teritoriul comunelor Lopatari si Manzalesti, platoul este localizat in Subcarpatii de Curbura, in bazinul superior al raului Slanic. Zona care cuprinde aceasta arie protejata are un potential turistic extraordinar. Ceea ce il face deosebit este tocmai unicitatea zonei, nemaintalnita in Europa,  datorita spectacolului dat de formatiunile saline de suprafata.

Platorul carstic Salin Meledic

Platoul Carstic Salin Meledic

Arie protejata de interes national, Platoul Carstic Salin Meledic corespunde celei de-a patra categorii IUCN, cunoscuta ca facand parte dintr-o rezervatie naturala mixta geologica, botanica, speologica si zoologica. 

Despre Platoul Carstic Salin Medelic se poate afirma cu tarie ca este unul dintre cele mai superbe locuri in care se merita orice investitie, o destinatie in care dominanta este sarea, responsabila si de peisajul incredibil rezultat. Substratul geologic al platoului, aflat la limita dintre partea carpatica si subcarpatica, determina aparitia unor formatiuni de tipul cutelor diapire, care pot fi comparate cu prezenta unor samburi de sare.

Substratul platoului este si el format din gresii si argile, iar relieful carstic spectaculos este redat de procesul de dizolvare a sarii de catre apele infiltrate. Tot prin dizolvarea sarii la suprafata sau la o adancime mai mica, iau nastere si diferite forme de relief, ce incurajeaza aparitia unui fenomen de relief carst salin unic in Romania, ce poate fi asemanat cu acel fenomen format pe calcare.

Lacul fara fund

Lacul Medelic – Lacul Fără Fund

Lacul fara Fund

Vaile platoului Meledic, sub forma de canioane, ofera o priveliste uimitoare, iar numeroasele depresiuni rotunde sau ovale, cunoscute sub denumirea de doline, mlastinoase sau uscate, fac deliciul vizitatorilor care, pur si simplu, raman impresionati de maretia si peisajul unic al zonei. Si de parca nu ar fi fost de ajuns splendoarea locului, unirea acestora dau nastere uvalelor in care se formeaza lacuri, cele mai importante dintre acestea fiind Lacul Mare sau Lacul fara Fund si Lacul Castelului. Desi formate pe un platou salin, lacurile impresioneaza si uimesc prin apa dulce, insa orice fenomen straniu are si o explicatie stiintifica. Astfel se face ca, in cadrul formarii acestora, lacurile parcurg multiple etape, ajungandu-se, in cele din urma, la procesul in care fundul lacului sa fie impermeabilizat de un material aluvionar, adus o data cu trecerea timpului, si in care intreruperea legaturii cu cantitatea de sare de dedesubt este una inevitabila

pestere Meledic

Pestera Meledic

Pestera Meledic

Acestor impresionante forme de relief, prezente pe Platoul Meledic, li se alatura si pesterile, considerate de o deosebita importanta. Cea mai renumita pestera din partea de nord a platoului este pestera 6S Meledic, situata la baza unui versant abrupt, la nord la Lacul Mare. Aceasta ocupa locul 2 in lume ca marime a pesterilor dezvoltate in sare, avand o lungime de pana la 1220 de metri.  6S Meledic ofera o priveliste feerica, data de stalactitele prezente in diverse culori, incepand de la alb, maroniu si cenusiu, pana la nuante de rosu, galben si roz.

Pe langa pesterile sau lacurile de pe platou, mai pot fi vizitate unele dintre cele mai frumoase obiective turistice, locuri de o frumusete rara, cat si 25 de sculpturi din lemn a unei tabere de sculptura.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.