Castelul Peleș, Sinaia – Poze, Descriere, Program, Taxă de Vizitare
România este o țară împodobită cu foarte multe palate și castele de o frumusețe fermecătoare. Alături de Castelul Bran, Castelul Peleș din Sinaia – Reședința cuplului regal Carol I și Regina Elisabeta, este unul din cele mai remarcabile monumente istorice și căutat cu interes de turiștii din întreaga Europă.
Castelul Peleș – Informații
Castelul Peleș, unul din cele mai frumoase și unice edificii istorice și artistice din România și Europa, a fost construit între anii 1875 și 1883, ca reședință de vară regală, la dorința regelui Carol I al României, și decorat în stil vienez.
Lucrările de dezvoltare s-au prelungit până în anul 1914 (anul morții regelui Carol I), când pe lângă castel au mai fost construite și castelul Pelișor (casa de vacanță), Foișorul (Casa de vânătoare), Corpul de Gardă, Grajdurile, economatul, Uzina Electrică și Vila Șipot.
Castelul Peleș a fost primul castel electrificat din Europa, prevăzut cu dotări moderne pentru vremea aceea: lift interior, plafon de sticlă din hol mobil, acționat cu motor electric, încălzire centrală și aspirator.
Până la finalizarea construcțiilor castelului, Regele Carol I și Regina Elisabeta au locuit în Casa de Vânătoare. Familia regală își petrecea vacanțele la Castelul Peleș din mai până în noiembrie, până în anul 1984, când cade sub stăpânire comunistă. Castelul Peleș devine muzeu în anul 1953, iar Castelul Pelișor este deschis spre vizitare din anul 1990.
După Revoluția din 1989, Castelul Peliș și Pelișorul sunt redeschise publicului larg. În anul 2006, castelul este retrocedat fostului rege al României, Mihai I, urmând a deveni proprietate a statului român ca muzeu istoric, în schimbul a 30 de milioane de euro.
Castelul Peleș – Descriere
Castelul Peleș se întinde pe o suprafață de 3200 mp, și are în dotare 160 de camere și mai multe băi și intrări. Turiștii pot vizita astăzi muzeul Castelului Peleș în proporție de 35%.
Unul din cele mai grandioase puncte de vizitare este Holul de Onoare. Camerele au denumiri simbolice: Sala Coloanelor, Salonul Florentin, Sala Armelor, Sala de Concerte, Sala de Teatru (cu scenă, 60 de locuri și lojă regală), Sala de Muzică (salon de serate muzicale dedicate reginei Elisabeta), Apartamentul Imperial, Salonul Turcesc, etc. În biblioteca regală, turiștii pot admira cărți gravate cu litere de aur, și de asemenea ușa secretă din spatele unui raft cu cărți, prin care regele se strecura în alte camere ale Castelului.
La exterior, Castelul Peleș atrage prin frumusețea teraselor decorate cu statui din piatră, vase din marmură de Carrara și fântâni.
Evenimente istorice la Castelul Peleș
La Castelul Peleș s-a născut regele Carol al II-lea (1930-1940), iar la Foișor, s-a născut Regele Mihai I, fiul acestuia. Principesa Ileana, sora regelui Carol al II-lea s-a căsătorit la Peleș.
Minunatul castel a fost de multe ori gazda multor personalități ale vremii – regi, împărați (Franz Joseph, împăratul Austro-Ungariei), scriitori, muzicieni, și tot aici au avut loc întâlniri politice importante după anul 1914.
Localizare
Castelul Peleș se află în stațiunea montană Sinaia de pe Valea Prahovei, la 122 km de București și 44 km de Brașov, pe Drumul european DN1 sau E60. Se poate ajunge și cu trenul în Sinaia.
Castelul Peleș – Program și taxă de vizitare
Prețul unui bilet de intrare pentru adulți este de 20 de ron, pentru pensionari 10 ron, iar pentru elevi și studenți 5 ron. Pentru vizitarea castelului în totalitate (toate etajele), adulții trebuie să plătească 70 de ron, pensionarii 35 de ron iar elevii și studenții 17,5 ron. Turiștii beneficiază de un tur extins al camerelor de la parter și etaj, cu ghid în cinci limbi străine.
superb