PLANTE cu efecte purificatoare și relaxante pe care e bine să le ții în casă pentru a DORMI mai bine noaptea

Somnul de noapte este cel mai important mijloc de recuperare a organismului și a psihicului după o zi încărcată. Acesta efecte benefice asupra tuturor sistemelor corpului, inclusiv a emoțiilor.

Unele studii epidemiologice realizate recent susțin că populația adultă din societatea moderă suferă de o restricție de somn cronică.

levănțică

Lipsa de somn slăbește sistemul imunitar și ne face mai sensibili la boli. Potrivit studiilor, durata optimă de somn pentru un adult este de 8 ore. Sub 6 ore – care este limita critică, pot să apară numeroase probleme de sănătate.

Studiile experimentale au arătat că privarea acută de somn sau parțial cumulativă are efecte negative asupra stării de spirit, a performanței cognitive și asupra unor variabile metabolice, hormonale și imunologice.

Somnul este esențial pentru buna funcționare a creierului, îndeosebi pentru consolidarea memoriei. Deficitul de somn afectează vigilența și atenția și poate duce la reducerea performanței cognitive și la schimbări de dispoziție.

Totodată, privarea de somn poate determina creșterea tensiunii arteriale și a secreției de cortizol, și apariția rezistenței la insulină.

Somnul ajută la refacerea nivelului de energiei, reducerea stresului și îmbunătățirea stării generale de spirit. În timpul somnului, organismul produce celule care repară izolația celulară din creier, ajutând astfel la o mai bună memorie.

Plante care ne ajută să dormim mai bine

Potrivit unui studiu realizat de japonezi, există unele plante de interior cu un impact pozitiv asupra procesului de recuperare fiziologică și imună pe care le putem ține în cameră. Acestea au efecte relaxante și pot ajuta la îmbunătățirea calității somnului.

Lavanda. Grație parfumului ei calmant și liniștitor, lavanda este o plantă excelentă pentru dormitor sau pentru camera de zi. Este inclusă în săpunuri, șampoane și săruri de baie. A demonstrat efecte bune în insomnie, anxietate, depresie, oboseală, tensiune și stres. Putem așeza câteva fire de lavandă sub pernă sau aproape de pat, sau un ghiveci pe noptieră.

Lavandă

Lavandă

Gerbera. Acest tip de margarete au o calitate extraordinară. Spre deosebire de alt tip de flori, care în mod normal au un ciclu respirator redus în timpul nopții, Gerbera continuă să elibereze oxigen pe perioada nopții, menținând aerul din cameră curat și prielnic persoanelor care suferă de afecțiuni respiratorii sau apnee de somn.

Gerbera

Gerbera

Crinul păcii. Pe lângă faptul că are un parfum deosebit, această plantă are efecte purificatoare asupra aerului. Frunzele sale filtrează numeroși compuși toxici sau poluanți din aerul respirabil, precum benzen, tricloretilenă.

Bambus. Această plantă se poate procura din florării. Ramurile sale mențin aerul umed în timpul iernii, curăță aerul de toxine, respinge acarienii care atacă plantele.

Bambus

Bambus

Iasomia. Dacă veți așeza un ghiveci cu iasomie în cameră veți simți grabnic efectele ei terapeutice. Florile de iasomie au o mireasmă delicată, dulce și liniștitoare, care induc somnul și reduc stresul și anxietatea. În plus, iasomia face camera mai frumoasă.

Iasomie

Iasomie

Aloe vera. Este una din cele mai utile plante de apartament. Are numeroase calități: înlătură agenții toxici din aerul din casă și poate fi folosită în scop medicinal (gelul din interiorul frunzelor și sucul). Planta poate fi ținută pe pervaz, în lumina soarelui.

Aloe Vera

Aloe Vera

Valeriana. Rădăcina acestei plante conține compuși cu efecte sedative naturale. Este folosită de secole pentru ameliorarea stărilor de anxietate și insomnie. Datorită aromei sale foarte plăcute, plasarea acestei plantei în casă poate îmbunătăți calitatea somnului.

Valeriană

Valeriană

Limba soacrei. Cercetările realizate de experții NASA au arătat că această plantă elimină o cantitate mare de formaldehidă (o substanță toxică eliberată de tot felul de produse pe care le avem în casă – covoare, placaj) din aerul din interioare. În plus, aceasta eliberează oxigen pe timpul nopții și ajută somnul de noapte.

Gardenia

Gardenia

Gardenia. Este una din cele mai frumoase plante de interior, cu flori albe mari și parfumate, și frunze lucioase. Gardenia conține un compus numit crocetină, care îmbunătățește calitatea somnului. Spre deosebire de alte plante, este mai dificil de întreținut.

Surse articol:
1. http://www.herbs-info.com/blog/12-plants-for-your-bedroom-to-help-you-sleep/
2. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2656292/
3. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12531052

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.