Tinctura de DOVLEAC – utilă în PIETRE la rinichi și bilă, ASCITĂ și TUMORI
Dovleacul este unul din fructele cu cel mai mare conținut în antioxidanți, vitamine și minerale. Este sărac în calorii și bogat în fibre, vitamina A, vitamina C, vitamina E, luteină, criptoxantină, xantina și zeaxantină.
Nu conține deloc grăsimi saturate sau colesterol. Nutriționiștii recomandă dovleacul persoanelor care au probleme cu greutatea corporală sau cu colesterolul.
Vitamina A este importantă pentru menținerea integrității pielii și mucoaselor, pentru vedere și protecție împotriva cancerului oral și pulmonar.
Rețeta pe care v-o prezentăm se prepară din dovleac alb. Tinctura obținută are rezultate bune în afecțiuni tumorale și ascită – ajută la eliminarea lichidul abdominal și inclusiv a pietrelor la bilă și rinichi.
___________________________________________________________________________________________________
Ingrediente
• 1 dovleac alb de 3 kg
• 500 ml de alcool dublu rafinat
Preparare
Dovleacul se spală bine la exterior, se taie capacul și se scobește în interior. Se scot semințele, se curăță cu o lingură și spală bine. Se toarnă alcoolul și se umple până mai rămâne un spațiu de 2-3 degete.
Se pune capacul la loc, care se fixează cu scoci pentru a nu lăsa să pătrundă aerul. Se așază într-un lighean mare, într-un loc întunecos din casă. Se lasă la macerat vreme de 30 de zile.
În fiecare zi se agită dovleacul (de 3 ori pe zi) pentru a ajuta la extragerea principiilor active din miez.
După perioada de macerare, sucul care se lasă în lighean se pune într-un blender. Dovleacul se curăță de coajă și miezul se pune în blender. Se mixează până rezultă o pastă omogenă.
Se strecoară apoi printr-un tifon gros, iar tinctura rezultată se pune în sticluțe închise la culoare.
Preparatul se administrează în cure de 30 de zile, cu pauze de 20 de zile între ele. Se ia câte 1 lingură, de 3 ori pe zi, cu 15 minute înaintea meselor principale.
___________________________________________________________________________________________________
Surse bibliografice:
1. Mariana Borloveanu, Tinctura de dovleac alb duce la eliminarea lichidului de ascită, Leacuri & Rețete Mănăstirești, p. 162
2. Nutrition and You, Pumpkin nutrition facts: http://www.nutrition-and-you.com/pumpkin.html