Rețetă de casă pentru MĂTREAȚĂ, scalp uscat, DERMATITĂ seboreică
Am găsit acest remediu pe site-ul The Pistachio Project. Rețeta este recomandată de o mamă (Brittany Thomas) care creează rețete naturiste pentru tratarea copiilor ei.
După câteva aplicații, fetița și băiețelul ei au scăpat de dermatita seboreică, iar pielea capului lor s-a vindecat complet. Nu este eficient doar pentru copii, ci și pentru adulții care se confruntă cu această afecțiune.
Dermatita seboreică provoacă descuamarea pielii, cruste, pete roșii și mâncărimi, din cauza producției excesive de sebuum. Poate afecta atât scalpul, cât și pielea capului frunții, zona sprâncenelor și a urechilor, fața.
____________________________________________________________________________________________________
Ingrediente
• 4 linguri de ulei de cocos topit
• 5 picături de ulei esențial de arbore de ceai
• 5 picături de ulei esențial de rozmarin
Preparare
Renunțai la uleiul de rozmarin dacă intenționați să folosiți acest remediu pentru copii.
Dacă uleiul de cocos este solid, încălziți-l pe bain-marie sau în cuptorul cu microunde câteva secunde, pentru a deveni lichid.
Uleiul trebuie să fie cald. Amestecați-l cu uleiurile esențiale într-un bol și aplicați soluția obținută pe pielea capului. Puteți folosi un tampon de vată sau un disc demachiant pentru a tampona zonele afectate ale scalpului.
Ideal ar fi să acoperiți tot capul cu această soluție. Aveți grijă să nu atingeți zona ochilor sau a mucoaselor.
După ce ați terminat, strângeți părul într-un coc și acoperiți capul cu un prosop călduros. Lăsați preparatul să acționeze circa 2-3 ore.
Pentru ca părul să nu rămână uleios după spălare, șamponați-l bine înainte de a-l uda. Adăugați treptat apă și spălați-l bine.
Clătiți părul cu o soluție obținută din apă și oțet de mere (2:1).
În funcție de cât de gravă este problema scalpului, poate fi nevoie să folosiți acest tratament de mai multe ori.
____________________________________________________________________________________________________
Opțiuni:
Alte uleiuri esențiale cu proprietăți antibacteriene care pot fi folosite sunt: mușețelul, cimbrul, eucaliptul, levănțica, menta, salvia, brusturele, busuiocul, ienupărul. Alte rețete sugerează adăugarea uleiurilor esențiale în ulei de măsline sau gel de aloe vera.
____________________________________________________________________________________________________
Surse bibliografice:
1. The Pistachio Project, Dry Scalp Remedy: http://pistachioproject.com/2013/07/dry-scalp-remedy.html
2. Doxologia, Cum puteți scăpa de dermatita seboreică a scalpului: https://doxologia.ro/sanatate/medicina-naturista/cum-puteti-scapa-de-dermatita-seboreica-scalpului
uleiul de cocos este un antimicotic puternic, de aceea l-a folosit mamica. Impreuna cu uleiul de ceai si cel de lavanda face adevarate minuni