FLORILE parfumate ale verii dezarmează ANXIETATEA
Anxietatea este o tulburare psihiatrică des întâlnită în societatea actuală. Este asociată de regulă cu stări de frică, neliniște, nervozitate și panică nejustificată.
Poate afecta și unele sisteme din corp – cardiovascular, respirator, gastrointestinal și nervos, cauzând simptome fizice.
Deși sunt mai puțin vizibile decât schizofrenia, depresia sau tulburarea bipolară, tulburările anxioase sunt la fel de debilitante.
Profesorul Constantin Milică de la Universitatea de Agronomie din Iași recomandă un tratament natural împotriva anxietății cu plantele și florile verii. Cele mai eficiente anxiolitice sunt plantele aromate, care sunt înzestrate în mod natural cu proprietăți sedative.
Acestea sunt recomandate în funcție de organismul fiecăruia și starea predominantă. De pildă, pentru reducerea stărilor de anxietate și a palpitațiilor și combaterea atacurilor de panică, sunt eficiente teiul, levănțica, iasomia, roinița, mușețelul, păducelul, rozmarinul, sunătoarea și alte plante cu efecte calmante la nivel nervos și cardiac.
Aceste plante se prepară sub formă de infuzie, în următoarele combinații:
Aceste plante se pot folosi separat sau amestecate (în cantități egale). Se ia o doză de 2-3 grame de plante și se pune la infuzat într-o cană de 200 ml cu apă clocotită. Se acoperă cu un capac și se lasă 5 minute.
Se bea câte 1 cană de ceai, de 2-3 ori pe zi, înainte de mese. O cană se poate bea seara, înainte de culcare, pentru favorizarea unui somn odihnitor, neagitat.
Roiniță (frunze), păducel (flori și frunze) și rozmarin (frunze)
Persoanele care suferă de temeri patologice obsesive și nejustificate – precum claustrofobie (teamă de spații închise) și agorafobie (teamă de spațiile deschise) pot face o cură de cel puțin 3 luni cu ceai de sunătoare și talpa-gâștei.
Aceste plante pot fi folosite separat sau combinate, pentru tratarea anxietății și insomniei. Au efecte sedative asupra sistemului nervos central, ajutând la instalarea unei stări de calm în situații de stres.
Florile de hamei, folosite în mod tradițional la prepararea de bere, conțin compuși cu proprietăți sedative. Valeriana este utilizată de sute de ani pentru inducere somnului și vindecarea tulburărilor nervoase.
Folosite în combinație, aceste două plante dau un remediu puternic care ajută la relaxarea fizică și mentală, inducerea unui somn profund și ameliorarea tensiunii nervoase.
Un studiu clinic, citat de National Institutes of Health’s Office of Dietary Supplements, a arătat că participanții care au primit un preparat comercial din valeriană (60 ml) și hamei (30 ml) au avut nevoie de un timp mai scurt pentru a adormi.
Comparativ cu participanții care au luat un placebo, aceștia au avut parte de mai puține treziri în timpul nopții.
Aceste două plante pot fi folosite și ca relaxant muscular în caz de suprasolicitare musculară, rigiditate articulară, spasme, tremur și tensiune musculară.
Fitoterapeutul Constantin Milică recomandă valeriana împotriva stresului și a altor stări sufletești negative. Deși nu dă dependență, nu este indicată copiilor și femeilor însărcinate.
Este important să nu luați aceste plante atunci când conduceți, sau în paralel cu alte medicamente sedative sau calmante.
Împotriva atacului de panică, se poate folosi o combinație de mușețel (flori), roiniță (frunze), sunătoare și rozmarin (frunze). Acestea se amestecă în cantități egale.
Pentru prepararea unei infuzii, se folosesc 3 lingurițe de amestec la 2 căni (500 ml) de apă clocotită. Se lasă la infuzat 10 minute. Se pot bea câte 2 ceaiuri calde pe zi. Unul din ele se va consuma seara, înainte de culcare.
_____________________________________________________________________________________________________
Surse bibliografice:
1. Prof. univ. Constantin Milică, Teiul și iasomia, recomandate în tratamentul naturist al anxietății, Doxologia: https://doxologia.ro/sanatate/medicina-naturista/teiul-iasomia-recomandate-tratamentul-naturist-al-anxietatii
2. Alexander Bystritsky, MD, PhD, Sahib S. Khalsa, MD, PhD, Michael E. Cameron, PhD, and Jason Schiffman, MD, MA, MBA, Current Diagnosis and Treatment of Anxiety Disorders, P T. 2013: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3628173/
3. Patrick Martin, The epidemiology of anxiety disorders: a review, Dialogues Clin Neurosci. 2003: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3181629/
4. LIVE STRONG, Hops Valerian Benefits: http://www.livestrong.com/article/150345-hops-valerian-benefits/