Două lucruri stranii pe care le-a făcut Lazăr după ce a înviat din morți
Dreptul Lazăr era fratele Martei și al Mariei din Betania. În Sfânta Scriptură ni se spune că Hristos Domnul mergea deseori în casa tatălui lor, care era fariseul Simon.
Cu prilejul acestor întâlniri, Marta, Maria și Lazăr L-au cunoscut pe Hristos și S-au apropiat sufletește de El foarte mult și Îl iubeau. De aceea Mântuitorul îl numește pe Lazăr „prietenul” Său.

Doua lucruri inedite din viata Dreptului Lazar dupa ce a inviat din morti: Cuget Liber
Întâmplându-se ca acesta să se îmbolnăvească tare, surorile lui au trimis veste lui Iisus ca să vină să-l vindece. Însă mai înainte ca Mântuitorul să ajungă la el, Lazăr a murit.
Domnul a zăbovit în mod intenționat câteva zile și apoi s-a dus în Betania, pentru ca minunea pe care avea să o facă să fie și mai mare și uimitoare.
Mai înviase până atunci pe doi tineri – fiica lui Iair și pe băiatul văduvei din Nain, înainte ca aceștia să fi fost înmormântați. Pe Lazăr însă, Mântuitorul l-a înviat după ce trupul lui se afla deja în mormânt, în proces de descompunere, vrând să arate cât de mare este puterea Sa asupra vieții și a morții.
Lazăr a auzit imediat porunca Lui de a ieși din moarte la viață și din mormânt afară. Sunt două lucruri inedite pe care Sinaxarul ni le dezvăluie despre Lazăr.
Se spune că după ce a fost readus la viață, nu a mai râs niciodată. Părintele Sofian Boghiu crede că groaza și chinurile pe care le-a văzut în împărăția morții l-au șocat atât de tare încât nu a mai putut zâmbi vreodată. El nu a spus însă nimănui ce a văzut acolo.

Dreptul Lazar: Episcopiascandinavia.se
Al doilea lucru interesant, ba chiar învăluit de mister, este un amănunt legat de hrana sa. Se spune că Lazăr nu a mai mâncat altceva decât fructe după ce a înviat.
Să fi fost acesta un fel de post al său? Ori experiența ieșirii din trup și pătrunderea în lumea duhurilor l-a marcat atât de mult încât a preferat ulterior o hrană frugală?
Dintre toate alimentele, fructele par a fi cele mai ușor de mistuit de către stomac.
După ce Mântuitorul l-a readus la viață, Lazăr a mai trăit încă 30 de ani. A fugit în Cipru împreună cu surorile sale în vremea prigoanei pornite împotriva Sfântului Ștefan. Ulterior, Sfinții Apostoli Petru și Barnaba l-au făcut episcop al Ciprului, în ținutul Larnaca. Pe locul unde au fost așezate moaștele lui a fost ridicată o biserică.
Mormântul sau locul unde fusese pus când a murit prima dată se află în Betania și poate fi văzut și astăzi. Se pot vedea și treptele pe care a stat Iisus când l-a înviat, care în vremea aceea constituiau un mic pridvor.
CITEȘTE ȘI – Sâmbăta lui Lazăr – minunea învierii lui Lazăr
Surse: Mărturie Athonită / Ortodox.md