Revoluționar: Guma care ar putea bloca pătrunderea virusurilor în corp

O echipă de cercetători din Pennsylvania s-au gândit să creeze o gumă de mestecat cu efect antiviral. Scopul lor este să neutralizeze virusurile care ar putea cauza infecții herpetice sau gripale.

Asta în contextul în care transmiterea virusurilor pe cale orală este de o magnitudine mult mai mare decât transmisia nazală.

Guma care ar putea bloca pătrunderea virusurilor în corp

Guma care ar putea bloca pătrunderea virusurilor în corp: Azerbaijan stockers

Autorii au testat o proteină naturală care funcționează ca o capacană naturală pentru virusuri, formulată sub forma unei gume de mestecat cu grad terapeutic. Proteine se numește FRIL (lectină inhibitoare rezistentă la furaje).

Aceștia au măsurat eficiacitatea ei în neutralizarea virusurilor. Rezultatele studiului lor au fost publicate în ianuarie 2025 în jurnalul „Molecular Therapy”.

Cercetătorii au creat o gumă de mestecat folosind ca ingredient bioactiv o proteină din fasolea lablab. Această specie de fasole (Lablab purpureus) se găsește în Africa. Una din proteinele pe care le conține are proprietăți antivirale puternice.

FRIL poate neutraliza diverse tipuri de virusuri, în special cei care provoacă gripă sau herpes simplex.

De ce gumă de mestecat? Deoarece virusurile se transmit cel mai ușor prin salivă sau pe cale orală. Mestecarea gumei ar elibera proteina antivirală direct în cavitatea bucală. În consecință, proteina ar putea bloca instant replicarea virusurilor și infectarea organismului.

Autorii studiului au utilizat stimulatoare de mestecat (care imită mișcarea maxilarului uman) în condiții de laborator și au testat efectele gumei antivirale. Aceasta a redus cu peste 95% încărcătura virală în gripa A. O scădere importantă a fost constatată și în cazul virusurilor herpetice.

Aceste rezultate uimitoare au fost obținute cu doze mici de gumă: 40 mg pentru testele împotriva gripei și 160 mg pentru testele împotriva herpesului.

CITEȘTE ȘI – Periuța de dinți și para dușului conțin virusuri bune, care distrug bacteriile – studiu recent inedit

Efectele s-au menținut chiar și după 800 de zile, timp în care guma de mestecat a stat la temperatura camerei.

Studiul de față demonstrează că o gumă de mestecat antivirală poate fi eficientă și totodată stabilă pe termen lung.

Rezultatele urmează să fie testate și în studii clinice umane. Dacă acestea se dovedesc bune, guma de mestecat pe bază de proteină antivirală ar putea minimiza infectarea și transmiterea virusurilor.

Surse: Știință și Tehnică / Molecular Therapy

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.