De ce se cuvine să avem mai multă tăcere în Săptămâna Patimilor – Pr. Nicolae Dima
Într-un clip recent postat pe canalul său de Youtube, Părintele Nicolae Dima a vorbit despre câteva lucruri pe care ar trebui să le facem în Săptămâna Mare.
Între ele se află și tăcerea. A tăcea mai mult în această perioadă de trăire duhovnicească profundă este mai mult decât necesar.

Mai multa tacere
Săptămâna Mare nu este o săptămână ca oricare alta. Este „mare” prin importanța evenimentelor liturgice care se petrec de-a lungul celor șapte zile.
Săptămâna aceasta este o săptămână a suferinței, a întristării, a meditării la pătimirile Domnului. Fiecare dintre noi ar trebui, pe cât ne stă în putință, să fim alături de Hristos Domnul cu gândul, cu sufletul, cu simțirea.
Un lucru esențial pe care trebuie să îl facem în Săptămâna Patimilor este să vorbim mai puțin. Se cuvine să avem mai multă tăcere, spune Părintele Dima.
„Atunci când tu taci, se aud cu claritate și cu putere două voci”. Prima este vocea lui Dumnezeu, iar a doua este vocea propriei tale conștiințe.
Când ne oprim din sporovăiala noastră zilnică, auzim cu mai multă limpezime glasul lui Dumnezeu. Acest glas vorbește minții și sufletului.
De fapt, când tăcem, voia lui Dumnezeu este cea care iese în evidență mai bine. „Abia atunci când taci îți dai seama că în tot timpul în care tu vorbeai, Dumnezeu a tăcut”.
Și dacă n-a tăcut, tu n-ai avut cum să-I auzi glasul, din cauza zgomotului făcut de gândurile și frământările tale.
„Noi în mod reflex vorbim mult, tocmai ca să acoperim vocea conștiinței”. Poate că o facem neintenționat, fără să ne dăm seama de ce căutăm să umplem timpul și spațiul cu vorbe, cuvinte și gânduri.
Cert este că ne vine greu să ascultăm liniștea și să stăm în liniște. Ne sperie glasul conștiinței care începe să se audă mai tare când e liniște înlăuntrul nostru.
„Atunci când vorbim, glasul acesta tainic este acoperit. Când tăcem, glasul din interior iese la suprafață, și auzim lucruri care nu ne convin”.
Adevărul este că vocea conștiinței nu poate fi redusă la tăcere la nesfârșit. La un moment dat va începe să vorbească și o vom auzi, fie că ne place sau nu.
Când îți apare un gând care te macină, știi că ai făcut ceva rău, acela este glasul conștiinței, de care nu poți să scapi.
„În timp ce tăcem aflăm despre noi lucruri pe care nu le știam sau nu le formulam. E nevoie de tăcere”.
Săptămâna Patimilor este momentul potrivit să începem să tăcem mai mult și să reflectăm la răstignirea și Învierea Mântuitorului, la viața Sa și la viața noastră.
CITEȘTE ȘI – Cele trei feluri de tăcere – care este cea bună și aducătoare de dar?
Sursă: Pr. Nicolae Dima