De ce mâncarea gătită și servită în VASELE de LUT este mai gustoasă și mai sănătoasă (+ sfaturi de utilizare)

Oalele de lut au ceva special, deoarece ele poartă amprenta trecutului, amintirile din vremea bunicilor, dragostea lor, căldura casei țărănești, naturalețea și simplitatea pe care viața la sat le emană. Mai mult decât atât, vasele de lut te îndeamnă parcă să mănânci mai sănătos și cât mai natural posibil.

Oale de Lut

Oale de Lut

Gătitul în vase de lut este o practică întemeiată pe tradiția românească. Oalele de pământ, așa cum mai sunt numite, sunt specifice bucătăriei țăranului române. Hrana gătită în vasele de lut este mult mai savuroasă, având o aromă mai concentrată și o textură mai fragedă.

Olărit

Olărit

Dacă în trecut erau prezente în orice gospodărie, foarte puțini mai folosesc astăzi vasele de lut pentru prepararea alimentelor. Le păstrează mai mult pentru decor. Oala de sarmale și lingura de lemn sunt singurele care au supraviețuit curentelor actuale.

Se constată însă o creștere a interesului pentru gătitul în vasele de lut, datorită calităților lor speciale evidențiate de cercetători, astfel încât ele au început să capete din nou popularitate în rândul adepților alimentației sănătoase

Ce anume face aceste vase benefice sănătății

Oale de Lut

Oale de Lut

Oalele de lut au nu doar un iz bătrânesc și natural, ci și abilități unice în ceea ce privește prepararea termică a alimentelor, superioare vaselor de metal sau alte materiale regăsite astăzi în comerț.

Beneficiile gătitului în vase de lut se datorează materialului din care acestea sunt făcute, și anume lutul.

În primul rând, lutul este un material poros, permeabil, care permite căldurii și umidității să circulă prin oală în timpul gătitului, spre deosebire de vasele de metal sau smălțuite. Gătitul în vasele de lut este astfel domol, uniform și delicat.

În al doilea rând, lutul este alcalin. Meșterii olari spun că lutul interacționează cu aciditatea din hrană, neutralizând echilibrul pH-ului. Alimentele care sunt foarte acide, precum sosul de roșii, vor căpăta un gust dulce natural atunci când sunt gătite în vase de lut.

Dacă veți savura cafeaua dintr-o ceașcă de lut, veți observa că are un gust mai robust, mai puternic, și este mai dulce, încât nu va trebui să adăugați prea mult zahăr.

Opăriți oalele de lut înainte de prima utilizare

Dacă vă cumpărați oale de lut noi, trebuie să le opăriți înainte de prima utilizare pentru a căpăta mai multă rezistență la spargere.

– Lăsați vasul de lut să stea în apă peste noapte (12 ore)
– Frecați apoi vasul cu un cățel de usturoi
– Umpleți vasul cu apă pe trei sferturi cu apă și turnați 1/3 cană de oțet
– Fierbeți soluția la foc mic 2 ore (atenție să nu se evapore toată apa)
– Aruncați apa după ce s-a răcit, și clătiți vasul
– Lăsați-l să se usuce complet înainte de a-l folosi sau depozita într-un loc din casă

Gătitul în oalele de lut

În vasele de lut se poate prepara orice mâncare. Pot fi folosite direct pe flacăra de la aragaz sau din cuptor, și nu doar pe vetrele cu plită. Există și oale în care se pot păstra unele preparate, precum laptele bătut de casă și borșul de tărâțe, blide și ulcele în care se poate servi mâncarea sau băuturile.

Oale de Lut

Oale de Lut

Vasele de lut sunt sensibile în privința fluctuației temperaturii.

– Nu puneți vasele de lut pe foc mare dintr-o dată; măriți flacăra treptat (maxim foc mediu)
– Nu le introduceți în cuptorul încins, deoarece lutul poate suferi un șoc termin decisiv
– Nu puneți vasul de lut direct pe foc dacă a stat la rece o vreme
– Nu așezați vasul de lut pe o suprafață rece
– Nu spălați un vas de lut fierbinte cu apă rece

Cum se spală vasele de lut

Se spune că pe măsură ce se învechesc, vasele de lut își îmbunătățesc calitățile. Spălați oalele de lut cu un burete și apă simplă, iar dacă sunt grase, folosiți un amestec din apă, oțet, sare grunjoasă și bicarbonat de sodiu. Evitați detergentul.

Cumpărați vase de lut de la târguri. Întrebați despre calitatea lutului folosit, și asigurați-vă că vasele nu sunt smălțuite. Specialiștii susțin că vasele de lut își pierd proprietățile dacă sunt smălțuite, cu excepția capacității de a absorbi căldura și a găti mâncare uniform.

Oale de Lut

Oale de Lut

Aveți acasă vase de lut? Ați remarcat diferența atunci când gătiți în ele?

4 comentarii

  1. Sarmalele fierte in oala de lut sant foarte bune

  2. Se spune ca vasele de lut ,desi sunt prelucrate, pastreaza energia pamantului din care sunt facute.

  3. cele mai gustoase mîncàruri se face în vase din lut si vase de fontà-mineralà …. restul vaselor din inox , yena , teflon , aluminiu …. etc sunt cancerigene care emanà un gaz toxic .+ cuptorul cu micro-unde care se folosea ca drept bombà în al-ll-lea ràzboi mondial iar acum bomba o cumpàràm o aducem în casele noastre … defapt mafia criminalà de industriali care sunt în parteneriat cu laboratoarele farmaceutice …. ne omoarà în fiecare zi cu picàtura .. cît esti bun de muncà dar ca sà nu depàsesti 50 de ani ne umplem de boli cancere ca sà nu ti mai dea pensia aia amàrîtà … ne otràvesc zilnic….

  4. Cum facea mama sarmale la cuptor, erau bune

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.