Sfântul Calinic de la Cernica, mare făcător de minuni

Din mulţimea cuvioşilor părinţi care au sfinţit pământul României cu viaţa lor, puţini au fost recunoscuţi ca sfinţi în mod oficial.

Câteva exemple sunt Sfântul Ioan de la Râşca, Chiriac de la Tazlău, Chiriac de la Bisericani şi Partenie şi Rafil de la Agapia Veche.

Sfântul Calinic de la Cernica, mare făcător de minuni

Sfântul Calinic de la Cernica, mare făcător de minuni

Sfântul Calinic de la Cernica este primul sfânt canonizat de Biserica Ortodoxă Română.

A fost episcopul Râmnicului şi însuşi ctitor al Mănăstirii de la Cernica. A fost un mare conducător de biserici si de monahi şi un mare duhovnic al sufletelor.

Călugării îl îndrăgesc mai cu seamă, dar el este iubit şi de ierarhii din întreaga lume.

Noi, cei din lume îl cinstit şi ne rugăm lui ca unui mare făcător de minuni, şi mai ales ca unuia ce i s-a dar putere de la Dumnezeu să tămăduiască răni şi suferinţe sufleteşti.

Îl simţim foarte aproape de noi, întrucât a trăit între anii 1787 şi 1868.

Viața Sfântului Calinic de la Cernica

Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica a intrat în regimul mănăstiresc ca frate (Constantin) la numai 20 de ani.

După un an de ucenicie la părintele său duhovnicesc Pimen, primeşte călugăria. Apoi urmează un urcuş duhovnicesc excepţional pentru tânăul monah, care devine mai apoi preot desăvârşit, stareţ şi ctitor.

Nevoinţa lui aceasta era: postea aspru în fiecare zi, făcea rugăciune neîncetată, asculta cu supunere, participa la toate slujbele mănăstireşti şi dormea 3 ore pe noapte, pe scăunelul din chilia sa.

În anul 1815, după îndelungi eforturi de biruinţă a patimilor, Sfântul Calinic este făcut duhovnic al mănăstirii.

Atât de iubit s-a făcut şi atât de bune erau poveţele sale încât lume multă îl căuta, dintre monahi şi mireni. Cu toţii aflaseră de această flacără sfântă ascunsă în munţi.

În anul 1816, după moartea stareţului Timotei, Sfântul Calinic este ales stareţ în locul acestuia. Conduce cu multă grijă mănăstirea timp de 33 de ani.

Apoi devine episcop al Râmnicului Vâlcea. Primeşte sarcina de a supravhegea şi conduce toate schiturile şi mănăstirile din zonă: Schitul Căldăruşani, Mănăstirea Pasărea, Mănăsirea Poiana Mărului şi Ciorogârla.

Sfântul Calinic de la Cernica era considerat un Paisie al II-lea. În obştea lui se strânseseră sute de călugări îmbunătăţiţi.

Datorită acestui mare păstor duhovnicesc şi stareţ, monahismul românesc a avut parte de o perioadă înfloritoare. 

Sfântul Calinic de la Cernica a înfiinţat prima mănăstire de călugări (Mănăstirea Frasinei) în care nu aveau voie să intre femei, după modelul obştilor din Sfântul Munte Athos.

Ca şi călugăr era smerit, ca preot era plin de har sfânt, ca stareţ era devotat iar ca predicator era de neegalat. Dobândise de la Dumnezeu atâta har încât făcea şi multe minuni. Plângea când nu putea face nilostenie şi mereu le zicea ucenicilor:

“Când seara te culci fără să plângi, ai pierdut ziua. Cugetă la viaţa veşnică. Timpul e dat să-ţi caştigi Raiul, nu să-l pierzi.”

După 17 ani de slujire neîncetată, Sfântul Calinic se retrage din funcţia de episcop. Ultimul an al vieţii sale a fost marcat de boala, si l-a petrecut la Mănăstirea Cernica, aproape de ucenicii săi.

În ziua de 11 aprilie, marele episcop adoarme întru Domnului, la vârsta de 81 de ani, sfârşindu-se pe umărul ucenicului său Ghermano.

Toată ţara l-a plâns. Mii de credincioşi au participat la slujba de înmormântare, care a avut loc în pridvorul bisericii Sfântului Gheroghe de pe ostrovul cel mare, după cum şi-a dorit Sfântul Calinic.

La numai 87 de ani de la mutarea lui, Biserica Ortodoxă a hotărât canonizarea Sfântului Calinic de la Cernica în data de 23 octombrie, 1955.

Credincioşii se pot ruga şi închina la moaştele Sfântului Calinic de la Cernica la Mănăstirea care îi poartă numele.

Troparul Sfântului Calinic de la Cernica

Pomenirea ta cea purtătoare de lumină, Ierarhe Calinic, veseleşte sufletele celor credincioşi, şi atingerea de racla sfintelor tale moaşte sfinţeşte simţurile şi dăruieşte tămăduiri; pentru aceasta, după datorie, te cinstim pe tine şi cu bucurie iţi cântăm: Bucură-te, Sfinte Ierarhe Calinic, de Dumnezeu înţelepţite!

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


3 comentarii

  1. Doamme ajută,iartane pe noi păcătoșii.

    Am 46 ani, singur.ajutama doamne te rog sami găsesc femeia potrivită,pt întemeierea unnei familii.

    Mulțumesc.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.