Sfânta Muceniţă Varvara – Mult Pătimitoare și Vindecătoare de Boli

Dintre sfintele femei care au suferit mucenicia pentru dragostea lui Hristos, Sfânta Muceniţă Varvara este una din cele mai cunoscute.

Povestea ei de viaţă este deosebită şi merită citită. Varvara este prăznuită la data de 4 decembrie, şi este cinstită ca o mare sfântă, folositoare celor bolnavi şi suferinzi.

Sfanta Mucenita Varvara

Sfanta Mucenita Varvara

Viaţa Sfintei Varvara 

Sfânta Muceniţă Varvara (Barbara) a trăit în anii 300, în timpul domniei împăratului Maximiam, cetatea Heliopolis. Tatăl ei era păgân şi se numea Dioscor.

Dat fiind faptul că era una din cele mai frumoase şi înţelepte fecioare din cetate, tatăl ei o ţinea sub pază. Varvara era râvnită de mulţi bărbaţi, dar Dioscor considera că poporul era nevrednic să se îndulcească de frumuseţea fetei lui.

De aceea el o închide pe tânăra fată într-un turn înalt. Petrecând aici singură, Varvara priveşte frumuseţile lumii şi se întreabă despre Cel ce le-a creat pe toate.

„Un singur Dumnezeu trebuie să fie cel ce a întins lăţimea cerului, a întemeiat greutatea pămîntului şi străluceşte din înălţime cu razele soarelui şi cu lumina stelelor, iar jos înfrumuseţează pămîntul cu copacii şi cu felurite flori, şi-l adapă pe el cu râuri şi izvoare de apă. Un Dumnezeu ca acela trebuie să fie, care pe toate le ţine şi pentru toţi mai înainte poartă de grijă”.

Aşa cugetând în sine, sfânta Varvara este aprinsă de un foc dumnezeiesc care o ajută să cunoască pe Dumnezeu.

Adusă la credinţa cea adevărată de Însuşi Duhul Sfânt, tânăra începe să mărturisească adevărul despre adevăratul Dumnezeu. Ea le învaţă pe slujitoarele ei că zeii pe care îl slujeşte tatăl ei sunt făcuţi de mâini omeneşti:

„Pe zeii cei de aur şi de argint i-au făcut argintarul, şi pe cei de piatră i-a făcut pietrarul, iar pe cei din lemn i-a cioplit teslarul. Cum deci acei zei făcuţi au putut zidi aceasta luminată înălţime cerească şi o frumuseţe ca aceasta pământească, neputând ei singuri nici umbla cu picioarele, nici lucra cu mâinile?”

Odată, când tatăl ei a poruncit să se facă două ferestre la baia pe care zidea, Varvara a cerut lucrătorilor să se fac trei, în numele Tatălui, al Fiului şi al Sfântului Duh.

Acestea auzindu-le Dioscor, s-a mâniat atât de tare încât s-a pornit asupra ei să o omoare. Dar fugind tânăra, a reuşit să se ascundă într-o stâncă ce s-a deschis prin minune pentru a o adăposti. Sfânta s-a retras apoi în munţi, dar a fost găsită curând de tatăl ei.

Cumplita mucenicie

Dioscor a dat-o pe mâna dregătorilor cetăţii, care au bătut-o crunt şi au chinuit-o în multe feluri cumplite.

Şi când au vrut să o dezbrace şi să o poarte prin cetate în faţa oamenilor, sfânta s-a rugat la Dumnezeu, astfel încât o lumină puternică a învăluit trupul ei, orbindu-i pe toţi cei care priveau.

Şi mai era acolo o tănără pe nume Iuliana, care privea la mucenicia Varvarei şi mult se minuna de pătimirea acesteia. Iuliana ajunge să mărturisească şi ea credinţa în Hristos şi să fie chinuită împreună cu Varvara.

Atât de tare i-a împietrit diavolul inima lui Dioscor, încât acesta a dus-o pe propria lui fiică la locul de osândă, unde i-a tăiat capul. Pe când mergeau pe cale, sfânta Varvara se ruga lui Dumnezeu să dea daruri tuturor celor care o vor pomeni pe ea şi patimile ei.

Amândouă fecioarele au fost astfel tăiate şi ucise, iar sfintele lor suflete s-au suit în glasuri de bucurie către Hristos, Mirele lor. Iar Dioscor a murit năpraznic, căci pe când cobora el de pe munte, a fost lovit de un trăznet şi nici cenuşa lui nu s-a mai aflat.

Rugăciunea Sfinte Mucenițe Varvara pentru lume

Moaştele sfintei Muceniţa Varvara şi ale Iulianei au fost îngropate cu evlavie de către Galentian, un credincios din cetate.

Apoi s-a zidit biserică în cinstea muceniţei Varavra, iar moaştele s-au făcut tămăduitoare de boli. Se ştie despre muceniţa Varavara că este vindecătoare de boli, deoarece ea aşa s-a rugat lui Dumnezeu înainte de moarte:

„Să nu se apropie de unul ca acela boală năpraznică şi moarte neaşteptată să nu-l răpească pe el. Pentru că ştii Doamne, că trup şi sânge suntem şi lucrul Preacuratelor Tale mâini”.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


1 comentariu

  1. Sfanta Mucenita Varvara ,tamaduieste de boli pe toti cei care sufera!!!

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.