Lipii fragede fără gluten – din făină orez, cu aluat opărit (fără drojdie sau praf de copt)
Dacă suferi de boala celiacă, intoleranță sau alergie la gluten, cu siguranță ai deja făină de orez în casă. Acest tip de făină este deseori folosit de cei care nu pot digera bine glutenul.
Din făina de orez se pot prepara acasă lipii, pâine, turte, clătite, lipii, tarte și variate deserturi.

Imagine cu titlu sugestiv: Lipii din faina de orez
Mai jos veți găsi o rețetă de lipii italienești sau piadine, în versiunea fără gluten. Aveți nevoie doar de apă, făină de orez și puțin ulei.
Aluatul se face foarte simplu și rapid, fără drojdie, praf de copt sau alți agenți de creștere.
Cumpără făină de orez integrală
Lipii din făină de orez – rețetă
Ingrediente
• 140 g de făină de orez (v-o recomand pe aceasta fără gluten)
• 200 g de apă
• 1 lingură de ulei de măsline
• sare, după gust
Mod de preparare
Puneți apa și sarea într-o tigaie anti-aderentă, pe foc. Când începe să clocotească, adăugați toată făina deodată. Amestecați energic, cu o lingură de lemn. Trebuie să obțineți o masă compactă.
Aluatul obținut se strânge într-o bilă și se pune pe masa de lucru. Se lasă la răcorit câteva minute. Adăugați apoi uleiul și frământați puțin aluatul, până devine omogen și elastic.
Cumpără făină de orez fără gluten
Tăiați bila în două bucăți egale. Întindeți fiecare bilă de aluat într-o foaie subțire. Se rulează mai ușor pe o hârtie de copt. Dimensiunea lipiei trebuie să fie potrivită cu tigaia pe care o folosiți.
Încingeți tigaia (antiaderentă) și coaceți lipia la foc redus câteva minute pe fiecare parte. Este gata când se usucă și se rumenește puțin.
Lipiile din orez se servesc imediat sau se păstrează învelite într-un prosop, pentru a-și menține umiditatea și textura moale. Le puteți reîncălzi în tigaie la nevoie.
Puteți folosi orice ingrediente vreți pentru a umble aceste lipii: brânzeturi, sosuri, paste tartinabile sărate sau dulci, legume, verdețuri, carne, pește etc.
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete cu făină de orez, pe care vă recomand să le încercați:
Fursecuri de post cu mere și făină de orez – rețetă fără zahăr și gluten
Pâine din făină de orez super-pufoasă – rețetă coreeană
Chec dietetic, din orez crud, fără făină
Orezul din Konjac – slab în calorii și carbohidrați, bun pentru slăbit și dieta fără gluten
Sursă rețetă: Easy Clarissa, La versione definitiva delle piadine senza glutine: https://www.instagram.com/p/DF5i2mFs6fY/?e=6a5ffb3f-5eea-496a-9898-90e8e35ed77b&g=5