Dacă vrei să-ți odihnești cu adevărat sufletul, încearcă să faci acest exercițiu zilnic – ÎPS Athanasie de Limassol

Smerenia se află la baza tuturor virtuților, spune Înalt Preasfințitul Athanasie de Limassol. Nu ne naștem cu ea, nici nu se găsește de cumpărat la supermarket sau la farmacie!

Ce putem face pentru a o dobândi? Părintele Athanasie ne oferă un mijloc simplu de a lucra smerenia.

Daca vrei sa-ti odihnesti sufletul, trebuie sa inveti sa te smeresti

Daca vrei sa-ti odihnesti sufletul, trebuie sa inveti sa te smeresti: Mărturie Athonita

Este vorba despre un exercițiu pe care trebuie să-l facem cu noi înșine. Trebuie să ne antrenăm cu el zi de zi, ca să se statornicească în noi cugetarea smerită.

Smerenia este o artă, iar pentru a o dobândi, trebuie să o practici, să te deprinzi cu ea. „Dacă vrea cineva să afle cu adevărat odihnă în sufletul său, trebuie să învețe această mare artă a smereniei”.

Așa cum copiii învață o anumită materie sau meserie, tot așa trebuie să ne trudim și noi adulții a învăța arta smereniei. Smerenia este știința științelor, iar cine o deprinde va fi avea parte de odihnă sufletească în viață.  Mântuitorul Însuși ne spune că dacă învăța să fim blânzi și smeriți ca El, vom găsi odihnă sufletelor noastre.

Cumpără cartea

Cum sa fugim de mandrie. Sobandirea harului dumnezeiesc prin virtutea smereniei

Dobandirea harului dumnezeiesc prin virtutea smereniei

Smerenia este veșmântul dumnezeirii, după cum zice Sfântul Isaac Sirul. Ea este haina în care S-a îmbrăcat Hristos când S-a întrupat și a luat chip de rob pentru a veni pe pământ să ne arate cum trebuie să viețuim pentru a ne mântui.

Smerenia este ușa prin care pătrunde harul lui Dumnezeu în om, spune ÎPS Athanasie. Este o mare taină, pentru că se lucrează în lăuntrul ființei noastre.

Este o conlucrare cu harul lui Dumnezeu. Smerenia este în esență un dar al Duhului Sfânt. Este o harismă pe care Dumnezeu o dă celor care se ostenesc să o dobândească.

„Ceea ce ține de noi este împreună-lucrarea cu harul. Să facem ceea ce putem, ca niște unelte ale smereniei”.

Când rostim rugăciunea Doamne Iisuse Hristoase, miluiește-mă, e ca și cum I-am cere lui Dumnezeu să ne dea smerenie. „Dumnezeu știe că trebuie să ne smerim, ca să putem fi miluiți de El. Cerând smerenia, Dumnezeu îți va da înțelepciunea de a discerne în lucrurile zilnice ale rutinei tale când este nevoie să te manifești cu smerenie”.

Și aici intervine exercițiul pe care ni-l recomandă Părintele Athaansie. „Să vă dau un simplu exemplu. Mergi la serviciu, iar în fața ta e un șofer care se comportă urât cu tine. Te înjură, îți face semne necuviincioase, conduce neatent”.

Prima noastră reacție – îndreptățită de altfel, este să ne mâniem, să ne enervăm pe acel om. Ceea ce trebuie să facem într-o astfel de situație este să ne ținem în frâu pornirile. Adică să luăm asupra noastră pavaza smereniei.

Trebuie să ne abținem să ripostăm, să reacționăm la fel ca acel om, să ne răzbunăm. Astfel ne vom păzi mintea și inima netulburate.

Cumpără cartea

Cuvinte de aur vol 2 Smerenia, mandria, ingamfarea

Smerenia, mandria, ingamfarea

„Aceasta este o luptă pentru smerenie. Astfel de lupte întâlnim zilnic”. Fiecare situație provocatoare poate fi o ocazie de a exersa smerenia. „Pentru că suntem în contact cu frații noștri, experimentând tot felul de situații zilnic”.

Nu este ușor, pentru că trebuie să te învingi pe tine însuți, să-ți înfrângi pornirile pătimașe. Însă la această luptă a ta, Dumnezeu privește cu drag și te încununează, ca pe unul care te-ai silit să te birui pe tine însuți în lupta cu răul.

Cumpără cartea

Omul care nu este smerit nu poate iubi

Omul care nu este smerit nu poate iubi

Atunci când simțim un impuls puternic să ne mâniem pe cineva, trebuie să ne înfrânăm mai întâi gura să nu spună ceva necugetat.

Apoi trebuie să îi găsim acelui om un motiv pentru care a făcut acel lucru rău. Să-l îndreptățim pe el, iar nu pe noi.

„Omul trebuie să-și păstreze pacea sufletească, întâi de toate. Să nu se mânie, să nu-și iasă din fire din pricina fraților săi. Să-și taie voia și să aibă răbdare cu neputințelor celorlalți oameni”.

Dacă vom spune gândului nostru că poate era obosit, are ceva probleme, se simte rău, are o tulburare etc., vom simți mai degrabă compasiune pentru el, iar nu furie. Făcând așa, încet-încet mintea se umple cu gânduri frumoase și luminoase, iar inima de bunătate, blândețe și smerenie.

Cumpără cartea

Sa gandim frumos ca sa traim frumos

Sa gandim frumos ca sa traim frumos

„Aceasta este o mare luptă zilnică, ca omul să înainteze în smerenie. Aceasta o va da Dumnezeu, atunci când omul se va pregăti cum se cuvine, prin intermediul luptei pe care o are înainte”.

Citește și –

Sursă articol: Mănăstirea Dragomirna, ÎPS Athanasie de Limassol – Sfat practic pentru smerenie: https://www.youtube.com/watch?v=lo2RVLpBWlA

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.