Constipația – 10 alimente și rețete recomandate de nutriționist
Costipația este una din cele mai frecvente probleme digestive. Adulți și copii deopotrivă întâmpină dificultăți în evacuarea scaunului.
Tulburările de tranzit intestinal pot avea diverse cauze. Poate fi dieta săracă în fibre, poate fi consumul insuficient de apă, pot fi hormonii sau chiar o infecție sau inflamație a intestinului.
În rândurile următoare vă prezentăm câteva alimente care remediază constipația.
Acestea sunt recomandate de Nour Zibdeh – dietetician funcțional și integrativ, specializat în sănătatea colonului și tiroidei. Sfaturile sale ajută pacienții cu afecțiuni digestive, inflamatorii și autoimune.
10 alimente și rețete anti-constipație
Constipația poate fi remediată sau chiar tratată cu ajutorul dietei. Nutriționistul Nour Zibdeh recomandă o serie de alimente care îmbunătățesc mișcarea intestinului și favorizează eliminarea scaunului.
Pastă de fructe uscate și tărâțe de ovăz
Fructele uscate sunt folosite în medicina populară din diverse culturi pentru tratarea constipației.
Cele mai eficiente sunt prunele uscate. În cazul în care le-ați încercat și nu au avut niciun efect, combinați mai multe tipuri de fructe uscate. Dr. Zibdeh are o rețetă în acest sens:
- ½ cană de prune uscate
- ½ cană de caise uscate
- ½ cană de curmale uscate
- ½ cană de smochine uscate
- ½ cană de tărâțe de ovăz / semințe de in sau chia
- 1 lingură de ulei de cocos
Scoateți sâmburii de la fructe și amestecați-le pe toate într-o crăticioară. Turnați peste ele apă caldă și fierbeți-le la foc redus timp de 20 de minute.
Gemul rezultat se pune apoi în blender. Se adaugă tărâțele de ovăz sau semințele de in/chia măcinate și uleiul de cocos. Mixați bine compoziția. Dacă mai este nevoie, mai adăugați puțină apă.
Păstrați amestecul într-un borcan, în frigider. Se consumă câte ¼ – ½ cană de pastă pe zi.
Rădăcinoase coapte
Două legume care pot fi incluse în dieta anti-constipație sunt cartofii dulci și dovleacul. Și alte rădăcinoase sunt bune deoarece acestea sunt bogate în fibre și zaharuri și produc un efect laxativ.
Adăugați și puțin ulei de cocos sau de măsline pentru a pune lucrurile în mișcare în intestin. Uleiul de cocos este benefic pentru intestin deoarece are efecte antimicrobiene.
Curățați legumele de coajă, tăiați-le sferturi și puneți-le în tavă. Stropiți-le cu ulei de cocos și dați-le în cuptor la 200 de grade Celsius pentru 30-40 de minute.
Cafeaua cu ulei de cocos
Cafeaua este o băutură indicată în constipația pasageră deoarece are un efect laxativ. Cu toate acestea, la unele persoane funcționează, la altele nu.
Cafeaua stimulează contracțiile mușchilor netezi din tractul digestiv și implicit eliminarea deșeurilor.
Este indicat să beți cafeaua neagră, adică fără zahăr și lapte. Ceea ce puteți adăuga însă este 1 linguriță de ulei de cocos.
Mese de fructe
Fructele proaspete sunt indicate în orice dietă sănătoasă. Acestea trebuie consumate zilnic pentru a preveni formarea scaunelor tari și apariția constipației.
Fructele conțin fructoză, polioli și alte zaharuri naturale care ușurează mișcările intestinale.
Consumați fructele la prima masă a zilei. Nu le combinați cu nimic altceva. Obișnuiți-vă să aveți un mic-dejun format exclusiv din fructe de sezon.
Le puteți tăia felii și consuma ca atare. Sau le puteți tăia și amesteca într-o salată delicioasă.
Inclusiv ultima masă a zilei poate fi alcătuită din fructe. Acestea ajută la curățarea și alcalinizarea corpului.
Dacă nu puteți consuma fructe proaspete, le puteți fierbe sau coace în cuptor. Merele coapte și compoturile sunt foarte bune în constipație.
Ghimbir
O bucățică de rădăcină de ghimbir după masă stimulează sucurile digestive și reduce balonarea.
Ghimbirul stimulează digestia și crește motilitatea intestinală. Puteți rade o bucățică de rădăcină de ghimbir într-un pahar cu apă caldă și puțin suc de lămâie. Beți acest lichi dimineața. Folosiți ghimbirul și la gătit, în cantități generoase.
Avocado
Acest fruct este bogat în grăsimi și polioli care exercită o acțiune laxativă. Începeți cu un sfert de avocado pe zi, apoi puteți crește cantitatea la ½ avocado pe zi.
Avocado este extrem de versatil. Îl puteți folosi atât în preparatele dulci, cât și în cele sărate. Este delicios și ca gustare.
Semințe de chia și psyllium
Semințele de chia pot fi adăugate în smoothie-uri sau terciuri de cereale. Pot fi de asemenea transformate într-o budincă sănătoasă.
Mixați-le în blender împreună cu câteva curmale sau alte fructe uscate și ulei de cocos. Modelați compoziția rezultată în batoane.
Înmuiați ¼ cană de semințe de chia în 1 ½ căni de lapte de cocos sau alt lapte vegetal peste noapte. Serviți budinca pe deasupra cu fructe proaspete.
Tărâțele de psyllium sunt de asemenea eficiente în constipație. Puneți 1 lingură în 280 ml de apă sau suc și amestecați. Consumați băutura, apoi mai beți o cană de apă simplă, imediat.
Tărâțele de psyllium pot fi adăugate și în aluaturile de pâine. Se găsesc și sub formă de capsule.
Dacă suferiți de balonare sau dureri stomacale, începeți cu o jumătate de doză.
Legume crude
Nu doar fructele sunt indicate în constipație, ci și legumele. Acestea sunt bogate în apă și fibre. Consumați castraveți, dovlecei, morcovi, țelină, sfeclă, spanac, crucifere (varză, broccoli, conopidă).
Cu toții știm că legumele sunt bune pentru sănătoase, dar nu le consumăm. Nutriționiștii recomandă minim 3 căni de legume pe zi, fie crude sau gătite.
Dacă experimentați gaze, balonare sau dureri stomacale, introduceți legumele treptat în dietă.
Magneziu
Orice formă de magneziu este utilă în constipații. Acest mineral are efect laxativ și relaxează mușchii, inclusiv mușchii intestinali.
Dr. Zibdeh recomandă citratul de magneziu, în doze inițiale de 100-150 mg pe zi, până la 400 mg. De exemplu, puteți lua Magnerot.
Sărurile de magneziu sunt de asemenea eficiente, mai ales clorurua de magneziu (sarea Nigari). Mai multe despre aceasta puteți citi în acest articol.
Semințele de in
Majoritatea oamenilor tolerează bine semințele de in. Acestea conțin multe fibre care absorb apa, adaugă volum scaunului și ajută la eliminarea acestuia mai ușor.
Consumați 1-2 linguri pe zi. Măcinați-le înainte. Le puteți pune în aluaturi, în apă, iaurt, terci, salate.
Constipația care nu se ameliorează prin dietă – cauze
Alimentele recomandate de dr. Zibdeh au un efect laxativ și ar trebui să amelioreze constipația.
Însă dacă nu funcționează sau înrăutățesc problema, cel mai probabil constipația de care suferiți este simptomul unei afecțiuni mai grave, care necesită un diagnostic și un tratament corect.
Între afecțiunile care provoacă o constipație severă se numără:
- SIBO (suprapopularea bacteriană a intestinului subțire)
- SCI (sindromul colonului iritabil)
- dizbioză intestinală
- infecții cu bacterii, virusuri sau ciuperci
- boala celiacă
- motilitate intestinală scăzută (ex. gastropareză)
- intoxicații alimentare
- sensibilități sau intoleranțe alimentare
- hipotiroidism și/sau Hashimoto
Constipația poate fi cauzată și de unele medicamente, precum antihistamine, antiacide sau opioide.
Articole similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile pe această temă.
Vrei să ai scaun în fiecare zi? Această sare de magneziu dă rezultate bune în constipație
Constipație? Scapă de ea în 5 zile cu acest tratament natural
Intestine leneșe și constipație? Consumă în fiecare seară 1 lingură din acest preparat delicios
Kiwi – o soluție naturală pentru constipație și tranzit lent
Sursă articol: Nour Zibdeh, Do you want to overcome painful and uncomfortable constipation? https://nourzibdeh.com/constipation/