Rugăciune la icoana Maicii Domnului Siriaca pentru vindecarea bolilor trupești și sufletești

Icoana Maicii Domnului Siriaca a fost dăruită Patriarhului Iustinian al României în anul 1958 de către Episcopul Vasile Samaha. Patriarhul a hotărât ca ea să fie așezată în Mănăstirea Ghighiu.

Această icoană a fost pictată în Rusia, fiind o reproducere a icoanei Maicii Domnului din Kazan.

Rugaciune la Icoana Maicii Domnului Siriaca

Rugaciune la Icoana Maicii Domnului Siriaca: Mărturie Athonită

Icoana Maicii Domnului Siriaca

Are o vechime de câteva sute de ani. Asemenea altor copii răspândite în lume, este renumită pentru minunile săvărșite prin intermediul ei.

Icoana a stat mai bine de treizeci de ani în paraclisul mănăstirii. Prima minune s-a petrecut în anul 1992, când Maica Domnului i-a descoperit în chip minunat stareței Pelaghia că trebuie să ducă icoana în biserica mare:

Scoateți-mă de aici, am venit să ajut lumea!” După ce a fost mutată în biserică, nenumărate vindecări s-au săvârșit cu bolnavi incurabili care s-au rugat înaintea ei.

Icoana Maicii Domnului Siriaca este cunoscută pentru harul zămislirii de prunci. Multor femei care s-au rugat la această icoană le-a fost dezlegat pântecele, născând după mulți ani de nerodire.

Pentru a cinsti cum se cuvine harul acestei icoane, Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca prăznuirea ei să devină oficială, fiind înscrisă în calendar în ziua de vineri din Săptămâna Luminată. Această icoană este sărbătorită chiar de Izvorul Tămăduirii, întărind și mai mult credința în vindecările care curg de la izvorul milostivirii Maicii Domnului.

Credincioșii care doresc să se închine acestei icoane pot merge la Mănăstirea Ghighiu, din satul Ghighiu, județul Prahova. Sau pot citi acasă Acatistul icoanei Maicii Domnului Siriaca.

În rândurile de mai jos am postat rugăciunea care se rosește la finalul acestui acatist.

Rugăciune la icoana Maicii Domnului Siriaca

O, Stăpâna mea, Maică a Cuvântului și Preacurată Fecioară, cu lumina rugăciunii tale curățește mintea mea de toată cugetarea cea deșartă și strălucește-mi raza înțelepciunii, ca să te măresc pe tine cu laude, punând înaintea ta toată nădejdea mea de mântuire.

Din ținuturi îndepărtate ai trimis icoana ta Siriaca, și ai binevoit să te adăpostești în Sfânta Mănăstire Ghighiu, unde prin izvorul din apropiere ne vin tămăduiri ca niște curgeri neîncetate spre bucuria celor care au trebuință de al tău ajutor.

Nu ne lăsa lipsiți de mijlocirea ta, ci, văzând dorința noastră de îndreptare, treci cu vederea greșelile noastre cele multe și grele. Neosândiți păzește-ne la Judecata Fiului tău și izbăvește-ne de ficul cel veșnic.

Preasfântă Fecioară, tu ai adus umilință în sufletul episcopului Vasile, care a vărsat lacrimi de pocăință pentru țara sa. Fă ca și inimile noastre cuprinse de evlavie pentru tine, să îți aducă rugăciune smerită, iar sufletele noastre să cunoască pocăința cea curățitoare de păcate.

Oprește-ne de la tot felul de patimi, iar în vremea ispitelor, ocrotește-ne cu sfântul tău acoperământ și luminează-ne mintea să mergem pe calea mântuirii. Adu-ți aminte, Maică Preamilostivă, de toți cei din nevoi și peste toți revarsă bunăvoința ta.

Pe cei din primejdii izbăvește-i și adu-i la limanul păcii lui Hristos; risipește supărarea din sufletele celor întristați de apăsarea necazurilor; femeilor neroditoare ascultă-le rugăciunea și dăruiește-le prunci care să fie buni credincioși ai Bisericii lui Hristos; pe copii ocrotește-i, pe tineri izbăvește-i din mrejele deșertăciunilor lumești.

Pe bătrâni sprijinește-i și pe toți călăuzește-i la limanul pocăinței și al săvârșirii faptelor bune. Pe fecioare păzește-le în desăvârșita înțelepciune, ca să-și înfrumusețeze viața cu milostenia și curăția.

Fii ocrotitoarea monahilor și monahiilor care, prin lucrarea virtuților, se nevoiesc spre Împărăția cerurilor. Pe toți întărește-ne întru răbdarea necazurilor și a ispitelor de multe feluri, dăruindu-ne pace, liniște și biruință în lupta cea duhovnicească.

Îți mulțumim cu bucurie pentru milostivirea și purtarea ta de grijă, prin care de multe ori ne-am izbăvit din necazuri. Nu înceta a mijloci pentru noi binecuvântată călătorie pe calea mântuirii.

Păzește-ne de toate săgețile celui potrivnic prin mijlocirile tale către Domnul nostru Iisus Hristos, Fiul tău. Iar sfântă mănăstirea ta, Ghighiu, păzește-o de toate uneltirile vrăjmașilor văzuți și nevăzuți, în pace, în viețuire creștinească, în slujirea aproapelui și primirea de străini cu bucurie, spre lauda ta, Preasfântă Născătoare de Dumnezeu și slava Preasfintei Treimi: a Tatălui și a Fiului și a Sfântului Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin”.

Citește și:

Mănăstirea Giurgeni – locul care adăpostește icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului cu trei ochi și două guri
Icoana Maicii Domnului grabnic ascultătoarea – făcătoare de minuni
Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Izvorâtoarea de Untdelemn” în timpul foametei

Sursă articol: Rugăciune, Icoana Maicii Domnului Siriaca de la Mănăstirea Ghighiu, Istoria și acatistul, Editura Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă, București, 2018, pp. 51-55

1 comentariu

  1. prea sf maicuta facatoare de minuni roagai pe fiul tau si Dumnezeul nostru sa faca si pentru mine o minune maicuta ca necazul mil stie maicuta domnului cer ajutor maicutei facatoare de minuni de la manastirea gighiu .doamne facase voia ta si ma rog mult pt indeplinirea dorintei amin amin amin,

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.