Zmeura – fructul care face bine în diabet, obezitate, infecții, varice și cancer

Articol documentat

Săracă în zahăr și bogată în antioxidanți, zmeura este unul din cele mai sănătoase fructe ale pădurii.

Pe cât de fragilă și delicată, ea produce un impact major în organism.

Zmeura - utila in infectii, raceli, varice, diabet, obezitate, cancer

Zmeura – utila in infectii, raceli, varice, diabet, obezitate, cancer

Zmeura este utilizată atât ca aliment, cât și ca sursă de vindecare.

Are proprietăți antioxidante, antiinflamatoare, antimicrobiene, astringente, anti-obezitate și anticancerigene.

 Zmeura are puține calorii și carbohidrați 

Se numără printre puținele fructe cu un conținut redus de calorii și carbohidrați.

În 100 de grame de zmeură proaspătă se găsesc doar 52 de calorii.

Această cantitate acoperă 26% din necesarul zilnic de fibre și doar 4% din doza recomandată de carbohidrați.

 Bogată în fibre, vitamine și antioxidanți 

Este o sursă excelentă de fibre – importante pentru digestie, sănătatea inimii și prevenirea cancerului.

Conține flavonoide, antocianini, taninuri, vitamine, fibre și minerale.

Antocianinii previn oxidarea celulelor și îmbătrânirea prematură a organismului.

Zmeura conține mangan, un miberal esențial pentru formarea țesutului conjunctiv, pentru oase, metabolismului grăsimilor și carbohidraților, absorbția calciului și echilibrul hormonal.

Un alt mineral important din zmeură este cuprul. Acesta susține producția și transportul celulelor roșii de sânge. Sprijină funcțiile sistemului vascular și nervos, imunitatea și oasele.

Nu în ultimul rând, zmeura ne oferă vitamina C și magneziu, vitamina B5, acid folic, vitamina E și vitamina K.

 În ce afecțiuni ajută zmeura 

Zmeura poate fi servită ca atare. Este dulce, aromată și plină de nutrienți.

O putem include în salate, sau putem face din ea suc sau smoothie.

Dacă aveți cantități mari de zmeură crudă, o puteți depozita la congelator. Își păstrează foarte bine conținutul nutrițional.

Zmeura poate fi consumată și în stare uscată. Este bogată în fibre, minerale și antioxidanți. În această formă poate fi consumată ca gustare, sau poate fi adăugată în brioșe, torturi, etc.

Zmeura uscată poate fi măcinată și transformată în pulbere.

Din frunzele de zmeur se pot obține infuzii și ceaiuri benefice stomacului și aparatului ginecologic.

La magazinele naturiste se găsesc extracte din frunze de zmeur sau extracte din fructe de zmeură.

O formă de administrare și mai concentrată este tinctura de zmeură.

Zmeura se găsește și sub formă de capsule, în doze zilnice standardizante. Aceste sunt promovate ca adjuvant în curele de slăbire.

 Astenie, slăbiciune, constipație, gastrite, ulcere 

În toate aceste afecțiuni este binevenită o cură cu 200-300 g de zmeură pe zi.

Fructele se consumă ne nemâncate. Cura durează minim 14 zile.

La fel de benefic este cura cu suc de zmeură, câte 100 ml, de 2 ori pe zi.

 Infecții, răceală, gripă, dureri în gât 

Puțini știu că zmeura ne poate ajuta atunci când trecem printr-un episod de răceală sau gripă.

Flavonoizii au demonstrat efecte antivirale și antibacteriene.

Zmeura scade febra, ajută la tratarea infecțiilor gâtului și gurii. Este indicată de asemenea în tuse, bronșită și infecții urinare.

Se poate consuma sub formă de suc, câte 200-500 ml pe zi, îndulcit cu miere.

Citește și – Zmeura – „aspirina” dulce a naturii

Suc de zmeura

Suc de zmeura

Un alt preparat natural este maceratul de zmeură. Se pun 2-3 mâini de zmeură proaspătă într-un borcan. Fructele se zdrobesc bine cu o lingură de lemn.

Se adaugă miere, cât să acopere stratul de fructe zdrobite.

Amestecați bine și închideți borcanul cu capacul.

Lăsați preparatul să stea 3-4 ore pe masa din bucătărie. După acest interval se pune în frigider.

Se consumă câte 4-6 lingurițe pe zi, în ceai negru. Se adaugă câte 2-3 lingurițe la fiecare cană de ceai. Preparatul trebuie terminat în 7 zile.

Contra durerilor în gât se prepară un ceai din cimbru. Acesta se combină cu o cantitate egală de suc de zmeură. Se adaugă și 4 picături de ulei esențial de mentă pentru uz intern.

Soluția obținută se folosește la gargaă, de mai multe ori pe zi.

 Obezitate, cura de slăbire 

Experimentele pe animale au arătat că zmeura ajută la scăderea în greutate.

Conține cetone, niște compuși care luptă împotriva obezității abdominale.

Reduce grăsimea din ficat și de la nivelul abdomenului (grăsimea viscerală).

Citește și – O porție de zmeură pe zi ameliorează tulburările cardio-metabolice: obezitatea, diabetul, afecțiunile cardiovasculare

Totodată, zmeura alterează în mod pozitiv metabolismul grăsimilor. Împiedică acumularea de trigliceride.

Contra obezității se recomandă o cură de 14 zile cu 300 g de zmeură pe zi.

Fructele se servesc înainte de masa de prânz și cea de seară. Este indicat să reduceți cu 50% cantitatea de mâncare consumată la fiecare masă.

O rețetă pe care o puteți folosi pe durata curei de slăbire este sucul de zmeură și grepfrut. Se pune 1 mână de zmeură în blender. Se adaugă sucul stors de la un grepfrut și se mixează puțin.

Sucul obținut se consumă zilnic. Cura durează o lună.

 Diabet 

Datorită acțiunii sale de întârziere a metabolismului glucozei, zmeura este recomandată în alimentația diabeticilor. Contribuie la reglarea nivelului de zahăr din sânge.

Un studiu de la Institutul de Tehnologie din Illinois pe 32 de adulți a arătat că zmeura reduce cantitatea de insulină la cei cu risc de diabet.

Citește și – Budincă de chia și zmeură pentru slăbit – perfectă în diminețile călduroase de vară

Participanții care au primit zmeură congelată la masa de dimineață au avut parte de o scădere a zahărului din sânge.

 Varice 

Zmeura tonifică vasele sangvine. Dacă aveți varice, acest fruct poate preveni agravarea lor.

În acest caz, zmeura se va utiliza la nivel extern.

Se iau 10-20 fructe, se zdrobesc bine, iar terciul obținut se aplică pe regiunile marcate de varice.

Cataplasma se lasă să acționeze 20 de minute.

Aplicațiile se fac zilnic, timp de 14 zile.

 Cancer 

Zmeura poate fi inclusă în arsenalul de prevenire a cancerului.

Ca mijloc profilactic, se fac cure de câte 1 lună, cu 200 g de zmeură pe zi.

Studiile au arătat că substanțele antiinflamatoare și anticancerigene pe care le conțin previn reproducerea celulelor maligne.

Totodată, elagitaninurile ucid celulele canceroase prin apoptoză.

 Inflamații, imunitate 

Prin activitatea sa antiinflamatoare, zmeura reglează producția de citokine – proteine implicate în răspunsurile imuene.

 Memorie 

Zmeura combate stresul oxidativ și previne alterarea funcțiilor cognitive.

Stresul oxidativ este implicat în apariția bolilor neurologice, precum Alzheimer și Parkinson.

Citește și – Zmeura – un fruct minune, confirmat științific

Consumul de zmeură susține sănătatea creierului. Flavonoizii îmbunătățesc memoria, dispoziția și coordonarea.

Înlătură proteinele toxice asociate cu disfuncțiile cerebrale.

Surse articol:

1. Herba Zest, Raspberry: https://www.herbazest.com/herbs/raspberry
2. Cynthia Sass, 7 Reasons raspberries are so good for you, Health: https://www.health.com/food/raspberries-nutrition
3. Iulia Vlad, Trei fructe care ar trebui vândute în farmacii – căpșunile, zmeura și fragii, Formula As: http://arhiva.formula-as.ro/2019/1370/medicina-naturii-44/trei-fructe-care-ar-trebui-vandute-in-farmacii-capsunile-zmeura-si-fragii-25317

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.