Cum să faci borș acru de casă și să îți iasă ca cel făcut de mama sau soacra

Nimeni nu se poate considera un bucătar desăvârșit dacă nu are borș în casă pentru acrirea ciorbelor.

Nici o femeie nu se poate numi gospodină dacă nu știe să îl prepare singură. Ei bine, sunt și bărbați care se pricep la asta.

Cum se face borsul de casa pentru acrirea ciorbelor (cu un secret)

Cum se face borsul de casa pentru acrirea ciorbelor (cu un secret)

Șef Paul Constantin are un tutorial ultil pe Youtube în care arată cum se prepară borșul acru la putină.

Nu vă faceți griji dacă nu aveți huște, adică materia de bază de la care să porniți.

Veți începe totul de la zero.

Citește și – Cura de slăbit cu borș de tărâțe – slăbești rapid, fără efecte secundare

Cum se face borșul acru de casă – rețetă

Din cantitățile date mai jos veți obține în jur de 3 litri de borș.

Aceștia vă ajung pentru acrirea borșurilor cel puțin o lună, dacă faceți câte o oală de ciorbă pe săptămână. Depinde cât de des faceți ciorbe acre. 

Ingrediente

  • 4 litri de apă caldă
  • 400 g de tărâțe de grâu
  • 200 g de făină de porumb
  • 1 crenguță de cimbru uscat
  • 4 crenguțe de vișin proaspăt sau uscat
  • leuștean proaspăt sau uscat

Mod de preparare

Puneți mai întâi apa la încălzit.

Într-un bol încăpător, amestecați cele două tipuri de cereale: făina de porumb și doar jumătate din cantitatea de tărâțe de grâu.

Ca regulă generală, se folosește 100 de grame de tărâțe și 50 g de mălai la fiecare litru de apă.

Turnați 200-300 ml de apă. Aceasta trebuie să fie fierbinte, nu clocotită (maxim 60 de grade Celsius).

Amestecați cu o lingură de lemn. Compoziția trebuie să fie umedă.

Acoperiți vasul cu o folie de plastic. Lăsați-o să stea 4 ore la fermentat. Acestea vor fi huștele necesare pentru prepararea borșului.

Luați o oală de lut de 8-10 litri.

Rupeți crenguțele de vișin și așezați-le în oală, la bază. Astfel ele vor acri mai repede și mai bine borșul decât dacă le puneți deasupra.

Procedați la fel și cu cimbrul.

Adăugați restul de tărâțe de grâu (200 g) peste huștele din bol. Amestecați bine și turnați compoziția în vasul de lut.

Distribuiți-le uniform în oală.

Turnați restul de apă încălzită la 40 de grade Celsius.

Dacă apa este clocotită, bacteriile vor fi distruse.

În oală trebuie să rămână loc suficient pentru ca tărâțele să se umfle și să nu dea pe dinafară.

Puneți capacul și lăsați-le la fermentat câteva zile.

Pentru a menține căldura din vas și huștele să fermenteze mai repede, înveliți-l cu o pătură groasă.

În circa 3 zile ar trebui să fie gata.

Timpul de fermentare depinde de căldura din casă.

După cele 3 zile de fermentare urmează strecurarea.

Borșul trebuie să aibă o culoare tulbure, un miros acru și un gust pe măsură.

Folosiți-vă de o sită deasă pentru a borșul.

Veți obține circa 3 litri de borș acru de casă. Transferați-l în sticle și păstrați-l la frigider sau în alt loc rece.

Borșul tulbure trebuie lăsat la decantat și strecurat din nou.

Păstrând huștele din vasul de lut, puteți face o nouă cantitate de borș.

Turnați 4-5 litri de apă călduță de 40-50 de grade Celsius. Procesul de fermentare va porni din nou. În 2-3 zile veți avea alți câțiva litri de borș acru.

Dacă nu intenționați să faceți o nouă rundă de borș până nu îl terminați pe cel obținut prima tură, trebuie să păstrați huștele în mod corect.

Îndepărtați crenguțele și aruncați-le. Transferați huștele (fără zeamă) cu o lingură într-un borcan cu capac.

Închideți bine capacul și puneți-l undeva în spatele frigiderului.

Rezistă până la o lună, fără probleme.  

Când vreți să faceți din nou borș acru, puneți huștele în vasul de lut. Adăugați un amestec egal de tărâțe și mălai și câteva crenguțe de vișin și cimbru. Turnați apă fierbinte și lăsați din noi la fermentat.

Citește și – Cum să faci Rejuveleac, băutura-minune de origine balcanică, înrudită cu borșul de tărâțe

Borș cu miere – mai bun și mai sănătos ca orice suc

Borșul acru poate fi folosit la acrirea ciorbelor. Dar poate fi consumat și ca atare.

Are o concentrație bogată în vitamine B, probiotice, minerale și vitamine.

Îl puteți consuma rece sau cald, amestecat cu miere.

Puneți 1 lingură de miere la o căniță de borș acru.

Este o băutură excelentă pentru tonifierea și vitminizarea organismului.

Citește și – Borșul crud de tărâțe – purificator, energizant, plin de vitamine B, minerale și probiotice

Un secret important

Șef Paul Constantinescu dezvăluie un secret pe care el însuși îl folosește când face borș. Folosește o cantitate mică de borș acru făcut deja de soacra lui.

Peste amestecul de tărâțe, mălai și apă adaugă 300-400 ml de borș acru cald și amestecă. 

Dacă ați primit de la cineva o sticlă de borș deja acrit și vă place mult gustul, adăugați o mostră din el la borșul pe care vreți să îl începeți voi acasă. 

Rețetă preluată din: Șef Paul Constantin, Borș acru de casă – la putină, fără huște, fără drojdie și fără pâine: https://www.youtube.com/watch?v=ZqPpod7OuGw&ab_channel=%C8%98efPaulConstantin

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.