Ceai indian cremos (Karak chai) – fă-l măcar o dată!
Dacă aveți musafiri și vreți să-i impresionați cu ceva deosebit, încercați acest ceai indian delicios.
Se numește „Karak chai” și se servește de regulă în sezonul rece. Este ideal în timpul iernii deoarece este cremos, fierbinte și dulce–picant.
Cuprins
Ce este Karak chai?
Karak chai este un ceai cremos care se consumă în țări din Orientul Mijlociu, precum Arabia Saudită, Kuwait sau Iraq.
Denumirea „chai” vine din limba persană și înseamnă „ceai”.
Are o culoare deosebită, datorată laptelui cu care se fierbe împreună la sfârșit.
A apărut prima dată în India. Era servit inițial în ceainării.
Astăzi se găsește și în restaurantele din Maria Britanie.
Karak chai este asemănător ceaiului masala, doar că are mai puțin condimentat. Are un gust mai echilibrant.
Ceaiul Karak se poate prepara doar din ceai, lapte și zahăr. La Masala se pun și alte ingrediente, precum scorțișoară, piper și alte condimente.
Oricine îl poate prepara în casă, dat fiind că ingredientele sunt disponibile peste tot.
Aveți nevoie de 20 de minute pentru a-l pregăti.
Cum se face ceaiul karak – rețetă
Nr. de porții: 4
Nr. de calorii: 174 kilocalorii
Ingrediente
- 2 linguri de ceai negru sau 3 pliculețe de ceai
- 6 semințe de cardamom
- 3 cuișoare
- 3 felii de rădăcină de ghimbir
- 170 g de lapte condensat
- 4 linguri de zahăr
- 4 căni de apă clocotită
Mod de preparare
Gustul și culoarea deosebită a acestui ceai se datorează zahărului caramelizat.
Adadar, începeți prin a pune zahărul la topit într-un ibric, la foc potrivit.
Nu amestecați deloc. Lăsați-l să se topească și să se caramelizeze singur.
Când a căpătat o nuanță aurie și a devenit lichid, turnați încetat apa fierbinte.
Chiar dacă zahărul se va aduna și se va întări pe alocuri, nu vă faceți griji. Se va topi pe măsură ce fierbeți ceaiul.
Adăugați planta și restul condimentelor. Fierbeți ceaiul pentru 5-7 minute.
Adăugați apoi laptele și amestecați. Dați focul la mic și lăsați-l să fiarbă încă 8-10 minute.
Scopul este să se scadă lichidul și să se îngroașe puțin
Când ceaiul a devenit cremos, este gata.
Strecurați-l și îndepărtați toate resturile de plante și condimente.
Turnați ceaiul în căni și savurați-l fierbinte.
Rețete similare
Leac indian pentru tuse și dureri în gât
Ceai cu lapte și mirodenii – o băutură indiană, cu beneficii pentru sănătate
Pastă de ghimbir cu lapte – tratament indian pentru durerile de cap cauzate de sinuzită
Note și sugestii
Puteți folosi zahăr alb sau brun pentru această rețetă.
Caramelizarea poate fi omisă, însă îi dă băuturii o aromă delicioasă.
Puteți folosi ceai negru plantă, pliculeț sau ceai Lipton (varianta negru, roșu sau verde).
Dacă nu aveți rădăcină de ghimbir, folosiți ¼ – ½ linguriță de pudră de ghimbir.
În rețeta originală se pune și șofran, însă acest condiment este destul de rar și scump.
Îl puteți înlocui cu turmeric.
Condimentul principal al ceaiului Karak este cardamomul, așadar nu-l excludeți din rețetă.
Rețeta se poate personaliza, folosind orice mirodenii vă plac. Unii adaugă piper negru și scorțișoară.
Laptele condensat este mai gros și dă ceaiului mai multă cremozitate și consistență. În plus, nu este foarte dulce.
Dacă nu vă place ideea de a adăuga lapte în ceai, puteți opta pentru un lapte vegetal: lapte de ovăz, migdale sau cocos.
Ceaiul karak poate fi servit la micul-dejun sau alături de un desert sau o gustare.
El însuși poate fi o gustare de miez de zi.
Poate fi păstrat maxim 2 zile la frigider.
Sursă articol: Every Little Crumb, Karak Chai: https://everylittlecrumb.com/karak-chai/